Ε1335: Ανατολή ή δύση;…

Ε1335: Ανατολή ή δύση;…

- in Επικαιρότητα
0

Η Βεδική Παράδοση λέει πως το ημερονύκτιο έχει δυο όμορφες σχεδόν μαγικές περιόδους – μια ώρα γύρω από την ανατολή του ήλιου και μια ώρα γύρω από τη δύση. Και στις δυο επικρατεί ελαφράδα, ησυχία, καλοσύνη, μια ήρεμη χαρά. Το πρωί είναι η ώρα που ο νους φυσικά έχει φρέσκο δυναμικό κι ενέργεια για να δοθεί στα σοβαρά ζητήματα της ημέρας και το σώμα είναι ξεκούραστο. Το απόγεμα στη δύση ο νους ξεκουράζεται πιο εύκολα όπως και το σώμα.


Ξεκινώ με μια φωτογραφία άγνωστου τόπου από άγνωστο φωτογράφο και άγνωστης ώρας: ανατολή ή δύση; Η ποιότητα της ατμόσφαιρας θα μπορούσε να είναι ίδια: λίγο σκοτάδι έμεινε και φεύγει ή λίγο έρχεται και πυκνώνει.


Τα ίδια ισχύουν και στην επόμενη, μόνο που εδώ έχουμε και το νερό που μας χαρίζει αυτήν τη μαγευτική αντανάκλαση. Εδώ ίσως θα λέγαμε πως πρόκειται για δύση, μα δεν είναι απόλυτα βέβαιο.


Να λοιπόν μια σίγουρη ανατολή σε βορεινή οροσειρά στη Νορβηγία. Ναι, θα μπορούσε να είναι και δύση. Το μόνο σίγουρο – μια ποιότητα καθαρότητας και φωτός ανοιξιάτικου, ίσως μάλλον καλοκαιριάτικου, πρωινού. Η Νορβηγία έχει πολλές ομορφιές εκτός από τα πολύ ωραία φιόρδ της.


Μια ακόμα ανατολή στην πανέμορφη λίμνη Elbsee της Βαυαρίας στη Γερμανία, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Μονάχου, σε υψόμετρο 973 μέτρων, με έκταση επιφάνειας 438 άκρα (= 1.752 στρέμματα). Πάλι το νερό μας χαρίζει μια εκθαμβωτική αντανάκλαση στις δικές του τυρκουάζ αποχρώσεις.


Μια έκρηξη φωτός στα σκόρπια σύννεφα πίσω από το βουνό και πάνω από τη θάλασσα κοντά στο Ρίο τε Τζανέιρο, Βραζιλια. Θα μπορούσαν να είναι τα χρυσάφια της ανατολής που ετοιμάζουν μια πλούσια μέρα. Μα είναι τα χρυσάφια της δύσης που φεύγουν αργά αργά καθώς θα έρθει μια εξίσου πλούσια νύχτα.

Εδώ έχουμε μια σχεδόν ονειρική τοποθεσία με τις μωβ αποχρώσεις και την ομίχλη. Είναι (ρετουσαρισμένη σίγουρα) φωτογραφία της μαγικής κοιλάδας, Gama στο Θιβέτ που εκτείνεται για 55 χλμ. στα Ιμαλάια σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 2.100 σε 5.000 μέτρα, στα πόδια του Έβερεστ, στην κομητεία Dinggye, νοτιοδυτικά της πόλης Qutang και βορειοδυτικά της Chentang.


Ακόμα πιο φανταστική είναι η φωτογραφία από την Αυστραλία. Είναι στο Εθνικό Πάρκο Nambung στη Νοτιοδυτική Αυστραλία με έκταση επιφάνειας 192,7 τετρ. χλμ. Στην τεράστια έρημο υψώνονται οι βραχώδεις κορυφές που λέγονται Desert Pinnacles.

Μια ώρα γύρω από την ανατολή και τη δύση, λέγεται στη Βεδική Παράδοση, επικρατεί αυτή η γαλήνια ποιότητα της φρεσκάδας και καθαρότητας που έχει και μια παράξενη απαλή μα ανυποχώρητη δύναμη. Αυτή η ποιότητα στη Σανσκριτική λέγεται sattva κι έχει φως, σταθερότητα, καθαρότητα, ησυχία, αγνότητα, σε αντίθεση με άλλες ποιότητες άλλες ώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *