Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση

Διονύσης Γουσέτης

Οταν μια κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της εξαγγέλλει την εφαρμογή ενός νόμου που έχει ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αυτό από μόνο του είναι αδιάψευστος δείκτης της κουλτούρας της κοινωνίας που κυβερνά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι «εφαρμόζεται, ξεκινώντας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Παντού στην επικράτεια».

Αμέσως! Και παντού στην επικράτεια! Σε μια επικράτεια που οι κάτοικοί της κρατούν τα σκήπτρα του καπνίσματος στην Ε.Ε. για δεκαετίες. Αυτό το θεριακλίδικο κάπνισμα είναι χαρακτηριστικό της παιδείας μας. Μιας παιδείας που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εγωισμός του καθενός είναι υπεράνω της αίσθησης ότι συμβιώνει με άλλους. Η Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι ήταν έγκυος και δεν έβρισκε χώρο στη Βουλή που να μην υφίσταται η ίδια και το έμβρυο τους καπνιστές.

Μεταξύ των επωνύμων, που δίνουν το στίγμα της παιδείας μας, είναι ο ίδιος ο τ. υπουργός Υγείας (και γιατρός!) κ. Πολάκης, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, καθώς και οι κ. Τσίπρας, Καμμένος, Αποστολάκης, Λεβέντης, Ξυδάκης, Πάγκαλος, Μπουτάρης (και πόσοι άλλοι;). Ποιος θα τους εγκαλέσει;

Το κάπνισμα είναι ένα μόνο δείγμα περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μοτοσικλέτες κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια. Οι όψεις των κτιρίων μουτζουρώνονται. Τα σκουπίδια εκτοξεύονται από τα μπαλκόνια. Εφοριακοί ελεγκτές δέχονται επιθέσεις. Διπλοστάθμευση στον δρόμο και συγχρόνως ο γείτονας κρατάει χώρο για πάρκινγκ με ένα καφάσι. Ανομία στα πανεπιστήμια.

Ολα αυτά και άλλα ανήκουν στην ίδια αντίληψη για τον τρόπο συνύπαρξης των πολιτών. Είναι τόσο διαδεδομένα, που φτάσαμε στο σημείο να μην διώκονται! Τα ανθρώπινα δικαιώματα στοχεύουν στην προστασία ατόμων από την αυθαιρεσία και μειονοτήτων από πλειονότητες, αλλά αυτές οι αξίες δεν έχουν κατακτηθεί από την κοινωνία μας.

Για τον λόγο αυτό, η εξάλειψη του καπνίσματος από την ελληνική κοινωνία αμφιβάλλω αν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύγχρονη εξάλειψη των παραπάνω και όσων άλλων θεωρούμε «θέμα παιδείας».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «δεν αρκεί η καταστολή. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας». Αν τα καταφέρει, και μάλιστα «αμέσως», σε αυτό το πρώτο τεστ, σημαίνει ότι κατάφερε να αλλάξει την παιδεία των Ελλήνων. Γιγαντιαίο κατόρθωμα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *