Τ396: Κώστας Σημίτης

Τ396: Κώστας Σημίτης

- in Ταυτότητα
1

Πολλά έχουν γραφτεί και θα γραφτούν για τον Κώστα Σημίτη που πολλοί βεβαιώνουν πως ήταν εξαίρετος “παλαιοκαραμανλικός” πρωθυπουργός. Θα μείνω με μερικές επισημάνσεις που κάνει ο Αλ. Παπαχελάς (Καθημερινή, 12/1/25) ΚΑΙ, όπως συμβαίνει συχνά ακόμα και με δεινούς δημοσιογράφους σαν αυτόν, δεν αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις του.

Πρώτα πρώτα ο Κώστας Σημίτης δεν ήταν σαν τον Κωνστ. Μητσοτάκη (1918-2017) τον οποίο δεν θεωρώ σπουδαίο πολιτικό. Μα πολύ ορθά ο Παπαχελάς επισημαίνει πως ο Κώστας Σημίτης “παρήγαγε [θεληματικά ή άθελα] μια μεγάλη σχολή στελεχών που κατέχουν μέχρι σήμερα καίριες θέσεις και προσφέρουν στον δημόσιο βίο.” Όμως άφησε και πολλά βαρίδια που κάνουν το αντίθετο.

Ο Παπαχελάς του αποδίδει τον τίτλο statesman μάλλον επιπόλαια. Θα ήταν τέτοιος κυριολεκτικά και όχι με ελληνικούς συναισθηματισμούς αν είχε κατορθώσει να απαλλάξει την κυβέρνησή του και το ΠΑΣΟΚ από το φάντασμα του μεγάλου απατεώνα Ανδρέα Παπανδρέου και αν δεν έσπευδε να δώσει το δαχτυλίδι διαδοχής στον Γιώργο Πανανδρέου.

Ο statesman δεν ενδιαφέρεται για την επικράτηση των ανίκανων ούτε για την αλίευση ψήφων: έχει αρχές και πρόγραμμα και δεν παρεκκλίνει.

Διαβάστε με προσοχή το απόσπασμα του Παπαχελά και θα καταλάβετε γιατί δεν θεωρώ τον Κώστα Σημίτη statesman.

Στο ερώτημα γιατί ξέφυγε η διαπλοκή και η διαφθορά επί των ημερών του και αν το γνώριζε, η απάντησή του έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου: “Νομίζω ότι είχα υποστεί διαστολή συνειδήσεως, άκουγα τόσο πολλά που δεν ήξερα τι να πιστέψω και πώς να τα εξακριβώσω”. Στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε μερικές κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως στο ασφαλιστικό, η απάντηση μου είχε δοθεί, παρουσία του Σημίτη, από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Θέμελη: “Μερικές φορές νιώθαμε ότι κυβερνούσαμε εμείς, αλλά από εκεί πάνω κυβερνούσε ο Ανδρέας με το παλιό ΠΑΣΟΚ”. Για τα Ιμια η απάντηση ήταν αναμενόμενη, καθώς θεωρούσε ότι δεν είχε ακόμη ο ίδιος στα χέρια του τους μοχλούς της εξουσίας και πως βασικό λάθος ήταν η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης. Στο ερώτημα γιατί τον επώδυνο συμβιβασμό στη Μαδρίτη με την αποδοχή των τουρκικών “ζωτικών συμφερόντων” στο Αιγαίο δεν ακολούθησε η ολοκλήρωση της συμφωνίας, που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη, η απάντηση ήταν πως είχε εκπνεύσει ο πολιτικός χρόνος που αυτό μπορούσε να γίνει. Κάθετος ήταν, όμως, ο Σημίτης στην ερώτηση αν “οι ταυτότητες ήταν λάθος, ένα δευτερεύον θέμα που κατάπιε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο και τον αποξένωσε από ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού”. Δεν πίστευε ότι ήταν λάθος και επέμενε ότι ήταν θέμα αρχής.

Ο Παπαχελάς αναφέρει και τη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Τη θυμάμαι διότι έτυχε να δω στην τιβί τη χειραψία του με τον τοτινό πρόεδρο Κλίντον και μου έκανε πολύ κακή εντύπωση ένα είδος φόβου που ο Κώστας Σημίτης εξέπεμπε με την όψη και στάση του….

1 Comment

  1. ΒΕΤΑ ΜΑΤΑΘΙΑ

    Αναφορικά με τον ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ , συμφωνώ απόλυτα με την δοαφοροποίηση σας από την άποψη του κου ΠΑΠΑΧΕΛΑ .
    Προσθετικά στα ανωτέρω σχόλιά σας , έχω να πω τα ακόλουθα αρνητικά :
    1. ΔΕΝ κατάφερε να τιθασεύσει την απλήστία των Πασόκων συντρόφων του – μελών της Κυβέρνησής του -, στην προσπάθειά τους για γρήγορο πλουτισμό (βλέπε ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ – ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ)
    2. Επέτρεψε & συνυπέγραψε την ΣΥΜΦΩΝΙΑ της ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ με την ΕΕ το 1999 : ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ , ΥΠΗΡΞΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ οικονομιας & της ελληνικής μεσαίας τάξης , ως την εγγύτερη πληττόμενη χώρα προς την Τουρκια .
    3. Το 1999 , μόλις οι σύντροφοι – Πασόκοι πληροφορήθηκαν την υπογραφή της ανωτέρω ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στην ΕΕ, έσπέυσαν να κλειδώσουν συμφωνίες με ανταγωνιστές παραγωγούς & βιομηχάνους Τούρκους , για να εισάγουν τα Τουρκικά προϊόντα στην ΕΛΛΗΝΙΚΉ αγορά , με τελικές τιμές πώλησης τους έως & 50% φθηνότερες από των αντίστοιχων ελληνικών, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ αρχικά την ελληνική αγροτική παραγωγή , μετά τη βιομηχανία περί τα υφάσματα( βλ.εκκοκιστήρια , ΠΡΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ κλπ, κλπ) , για να καταλήξει αυτή η καταστροφική αλυσίδα τουρκικών εισαγωγών ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στον κλάδο του ΣΙΔΗΡΟΥ …. . Μετά τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ του 2004 , η Ελληνική αγορά & βιομηχανία του σιδήρου έγινε ζημιογόνος ……
    Έτσι ξεκίνησε η εποχή των κόκκινων δανείων & της ολοκληρωτικής καταστροφής των ελληνικών βιομηχανικών τζακιών , όπως η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ , οι ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΕΣ κλπ, κλπ.
    Έτσι , η νέα γενιά των Ελλήνων αντιπροσώπων τούρκικων ανταγωνιστικών οίκων , αρκέστηκε στα πενιχρά κέρδη με μέγιστο το 3% στο τζίρο εισαγόμενων υλικών , όταν η Ελληνική βιομηχανία μέχρι τότε παρουσίαζε & απέδιδε κέρδη προ φόρων ως 25% , με ρυθμούς ανάπτυξης , ενώ παράλληλα έδινε δουλειά στα φιλότιμα -αλλα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ – ελληνικά χέρια , που μετά ‘εμειναν χωρίς δουλειά ….

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Ενώ οι Έλληνες σύντροφοι έσπευσαν αν αγκαλίασουν & να ωφεληθούν , ως αντιπτ\ροσωποι των τούρκων – οι Ιταλοί , βλέποντας την επερχόμενη καταστροφική τουρκική λαίλαπα , ΕΦΗΥΡΑΝ & ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΑΝ ΝΟΜΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ , περί τον ελλιμενισμό των πλοίων στα ιταλικά λιμάνια τους με Τούρκικα φορτία , ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ των Τούρκων να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ΙΤΑΛΙΑ & ΕΤΣΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ .
    Προσοχη : ενώ οι ελληνικές τελωνειακές αρχες, ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ τις Ελληνικές πληττόμενες επαγγελματικές κάστες για την ΙΤΑΛΙΚΗ τοπική νομοθεσία , που εμπόδιζέ την εισροή τούρκικων εισαγωγών , οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΠΑΡΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ για τα εν λόγω εμπόδια ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ , για να μη ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΘΟΎΝ ΟΙ ψηφοφορεί τους , οι νέα γενιά δηλαδη των Ελλήνων αντιπροσώπων , ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ αγροτικων , κτηνοτροφικών & βιομηχανικων προΙόντων , παρασύροντας στην ανέχεια όλη τη μεσαία τάξη .

    Δυστυχώς , εμείς οι Έλληνες , επηρεασμένοι από λάθος πολιτικές βρικόμαστε πάντα στη θέση του ηττημένου , ΟΧΙ ΟΜΩΣ από τις ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ των ξένων εταίρων μας , ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ από τη ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Μας ……..
    ΒΜ 1-3-25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *