52. Μύθοι: Ποιον θα κλέψεις;

52. Μύθοι: Ποιον θα κλέψεις;

- in Μυθιστορία
0

Νικόδημος: Περσική ιστορία

Ένας δερβίσης βρέθηκε σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Στη στεναχώρια του άφησε τον δαίμονα να τον παρασύρει σε πράξη εγκληματική. Πήγε κι έκλεψε έναν ασημένιο δίσκο από το σπίτι του πιο στενού του φίλου. Μετά πιάστηκε καθώς προσπαθούσε να τον πουλήσει και φυσικά κλείστηκε στη φυλακή να δικαστεί.

Στο δικαστήριο ο δικαστής, δίχως τον παραμικρό οίκτο, διέταξε να του κόψουν το χέρι, όπως ορίζει το Κοράνι. Το θεώρησε πολύ μεγάλο έγκλημα και γιατί ο κλέφτης ήταν δερβίσης αλλά και γιατί έκλεψε από τον καλύτερό του φίλο. Αλλά τότε ο φίλος έπεσε στα γόνατα και παρακάλεσε τον δικαστή να δείξει επιείκεια λέγοντας ότι χαρίζει τον δίσκο στο φίλο του.

Ο Καδής όμως ήταν ανένδοτος: “Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοσθεί.”

Σωστά!” απάντησε ο δερβίσης που ήταν κι αυτός νομομαθής. “Υπάρχει όμως και ο νόμος που λέει πως είναι ασυγχώρητο έγκλημα να αγγίξεις και να αφαιρέσεις ό,τι είναι ιερή κληρονομιά. Μα ο δίσκος και το χέρι μου είναι τώρα ιερή κληρονομιά.”

Ο Καδής γέλασε και του έδωσε χάρη αλλά πριν τον αφήσει να φύγει τον άρχισε στις επιπλήξεις. “Βρε συ, μες από τόσο κόσμο τον καλύτερό σου φίλο βρήκες να κλέψεις!

Καδή μου”, αποκρίθηκε ο δερβίσης, “αν έκλεβα άλλον, όχι φίλο, τι θα πάθαινα τώρα; Γι’ αυτό υπάρχει το αρχαίο γνωμικό: Πρώτα πάντα να στρέφεσαι στο φίλο σου και μη χτυπάς την πόρτα του εχθρού σου. Γιαυτό επίσης λένε: Στη δυσκολία μην έχεις κανένα δισταγμό. Πάρε τη γούνα απ’ τον φίλο και το πετσί απ’ τον εχθρό.

(Σούφι. Μα την ίδια ιστορία βρίσκουμε και στα καμώματα του Νασρεντίν Χότζα.)

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

618. Φιλοσοφία: Επιβίωση μέσω αυταπάρνησης

Η αφήγηση αυτή από το διαδίκτυο είναι παράξενη