Μ108: Ινδιάνοι του Πουέμπλο

Μ108: Ινδιάνοι του Πουέμπλο

Στις προηγούμενες αφηγήσεις απέδωσα μερικούς μύθους σε διάφορες φυλές που ήταν Ινδιάνοι του Pueblo, δηλαδή Ερυθρόδερμοι της Μέσης και Νοτιοδυτικής περιοχής των ΗΠΑ (Zuni, Tewa, Hopi, Acoma κλπ).

Αυτοί είχαν εγκατασταθεί σε χωριά ως γεωργοί κυρίως. Ο Μεσόχωρος ήταν τα χωριά του μέσου τρόπου ζωής όπου οι Ερυθρόδερμοι δεν επιδίωκαν να ξεχωρίζουν και να επιβληθούν, ένας κλάδος σε άλλον, ένα χωριό σε άλλο, ένα άτομο στους υπόλοιπους. Προσπαθούσαν και σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να ζουν ειρηνικά, δεμένοι στα εδάφη τους, εναρμονισμένοι με τις δυνάμεις και διαδικασίες της Φύσης.

Αυτοί οι Ινδιάνοι κατοικούσαν σκόρπιοι, μια μεγάλη περιοχή που κάλυπτε τις σημερινές Πολιτείες Colorado, Utah, Arizona και New Mexico. Το προγονικό Πουέμπλο με την κουλτούρα και τα έθιμα και τις παραδόσεις του άνθησε σε αυτήν την περιοχή από τον 1ο αιώνα και ως το 1300. Λέγεται και η περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών και ως (Four Corner region).

Δείγματα της κουλτούρας των Ινδιάνων βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Mesa Verde του Κολοράντο που περιέχει πάνω από 4.000 γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν πάνω από 600 κοινότητες που εγκαταστάθηκαν στις χαράδρες των βράχων. Αυτές οι κατοικίες φτιάχτηκαν στα μέσα του 13ου αιώνα με λίθινα εργαλεία μόνο: πέτρα λάξευε την πέτρα!

Οι κάτοικοι ήταν γεωργοί μα επιδίδονταν και στο κυνήγι και σε άλλες τέχνες με τις οποίες κατεργάζονταν πέτρα, πηλό, καλάμι και ξύλο κι έφτιαχναν διάφορα, συχνά περίπλοκα, κομψοτεχνήματα. Αυτοί ήρθαν ως νομάδες τον 10ο αιώνα πκε μα άλλαξαν τρόπο ζωής από τον 2ο αιώνα κε σε αντίθεση με άλλες φυλές που συνέχισαν τη ζωή νομάδων – κυνηγών και συλλεκτών τροφής ζώντας σε σκηνές.

Οι Tewa (Hopi) ήταν εγκατεστημένοι κοντά στον ποταμό Rio Grande στο Νέο Μεξικό, βόρεια της Σάντα Φε, μα σήμερα πολλοί ζουν στο Reservation των Χόπι στην Αριζόνα.

Αυτοί είχαν κι έχουν μυστική σύνδεση με τις δυνάμεις του φυσικού περιβάλλοντος και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τη Γη (από την οποία όλοι προερχόμαστε και στην οποία επιστρέφουμε), τα πνεύματα των βουνών, των λόφων, των ποταμών και λιμνών και δέντρων και φυτών, ζώων και πουλιών. Έχουν μια θρησκεία, κοσμολογία, μυθολογία και φιλοσοφία που αγκαλιάζει τον πολυθεϊσμό μα πολλοί έχουν προσθέσει και τον Ρωμαιοκαθολικισμό του Χριστιανισμού, που εισήλθε στη ζωή τους στα τέλη του 18ου αιώνα.

Τα πνεύματα των νεκρών παραμένουν 3-4 μέρες γύρω από την οικογένεια στο Πουέμπλο, μα υπάρχουν τελετές που προφυλάσσουν τους ζωντανούς και μια ελευθερώνει τον νεκρό την τέταρτη μέρα και το πνεύμα του ενώνεται με τα άλλα που έχουν αποδομήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *