Μ131: Μια παρτίδα σκάκι

Μ131: Μια παρτίδα σκάκι

- in Μυθιστορία
0

Ας ασκηθούμε να προσέχουμε ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνουμε. Ακούστε μια ιστοριούλα του Ζεν Βουδισμού που δείχνει πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η προσοχή.

«Ένας νέος απογοητευμένος από τη ζωή πήγε σ’ ένα μοναστήρι Ζεν. Εκεί ρώτησε τον Ηγούμενο αν υπήρχε κάποια σύντομη οδός στην Αυτογνωσία, διότι ο ίδιος ένιωθε πολύ αδύναμος να δεχθεί τις πειθαρχίες και μακρόχρονες ασκήσεις των μοναχών. Ο Ηγούμενος απάντησε – «Ναι, υπάρχει», και ρώτησε τον νέο ποιο ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον του στη ζωή. Εκείνος, όντας πλουσιόπαιδο δεν είχε επιδοθεί σε τίποτα χρήσιμο, μόνο σκάκι. Τότε ο Ηγούμενος κάλεσε έναν μοναχό με μια σκακιέρα και τους έβαλε να παίζουν. «Αδελφέ μου», είπε στον μοναχό «είμαι ο Ηγούμενος στον οποίο ορκίστηκες υπακοή. Τώρα θέλω να παίξεις σκάκι με αυτόν τον νεαρό, που λέει πως το σκάκι ήταν το μόνο που πράγματι τον ενδιέφερε και το άσκησε. Επομένως αν χάσει, θα διατάξω να του κόψουν το κεφάλι. Αν χάσεις εσύ, τότε εσύ θα χάσεις το δικό σου κεφάλι.»

Δεν υπήρχε αμφιβολία πως ο Ηγούμενος το εννοούσε.

Στην αρχή του παιχνιδιού ο νέος έχανε. Αλλά σταδιακά συγκεντρώθηκε πλήρως και η σκακιέρα ήταν το μόνο και όλο το ενδιαφέρον του. Επωφελήθηκε από ένα λάθος του μοναχού και βελτιώνοντας τη θέση του, άρχισε να επιτίθεται αποφασιστικά. Έριξε μια κλεφτή ματιά στον αντίπαλό του και είδε το πρόσωπό του που ήταν γεμάτο νοημοσύνη, ειλικρίνεια και απόσπαση, ρυτιδωμένο με τα χρόνια άσκησης και πειθαρχίας.

Σκέφθηκε ξάφνου πόσο άχρηστη ήταν η δική του ζωή και γέμισε με ευσπλαχνία για τον άλλο. Έτσι θεληματικά έκανε δύο λαθεμένες κινήσεις που έδωσαν πλεονέκτημα στον άλλο. Τότε ο Ηγούμενος αναπάντεχα αναποδογύρισε τη σκακιέρα λέγοντας πως δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος. «Εσύ», είπε στον νεαρό, «σήμερα έδειξες πλήρη συγκέντρωση στο παιχνίδι κι ευσπλαχνία στον μοναχό που έχανε, έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου. Συγκέντρωση προσοχής και συμπόνοια αγάπης είναι οι δύο προϋποθέσεις για γρήγορη λύτρωση. Μείνε για λίγο και θα φτάσεις στην Αυτογνωσία.» Έτσι κι έγινε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *