M133: O αριθμός 10 στον μύθο

M133: O αριθμός 10 στον μύθο

- in Μυθιστορία
0

Ο αριθμός 10 συμβολίζει την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ή ενός κύκλου. Η τετρακτύς (1+2+3+4=10) είναι άποψη του 10. Στα χαρτιά Ταρό (Tarot) το 10ο είναι ο τροχός της Τύχης (παρότι ο εσωτερικός κύκλος έχει μόνο οκτώ ακτίνες ή μέρη ενώ ο ζωδιακός κύκλος έχει δώδεκα! φωτό).

Στην ελληνική μυθολογία (ή μάλλον στον Όμηρο) ο πόλεμος της Τροίας κράτησε 10 έτη. Η επιστροφή του Οδυσσέα επίσης κράτησε 10 έτη!

Υπάρχουν και οι 10 πληγές που ο Θεός έδωσε στην Αίγυπτο προτού ο Φαραώ επιτρέψει στον Μωυσή να οδηγήσει τους Εβραίους στην ελευθερία (αίμα στον Νείλο, βατράχια, έντομα, μύγες κ.λπ.).

Εκτός από την προφανή σημασία του τροχού της Τύχης στο 10ο χαρτί Ταρό, οι άλλες περιπτώσεις δεν δείχνουν να έχουν βαθύτερο νόημα.

Στον Ινδουισμό βρίσκουμε 10 θείες ενσαρκώσεις (avatara) του θεού Βίσνου (Viṣṇu). Μα και αυτές (χελώνα, ψάρι, άνθρωπος-λιοντάρι, Ράμα κ.λπ.) δεν μοιάζουν να έχουν κάποια εσώτερη σημασία.

Αλλά στο επικό Rāmāyaṇa συναντάμε τουλάχιστον δυο παραδείγματα εξαιρετικού συμβολισμού σχετικά με τον αριθμό 10.

Ο ήρωας Ράμα (ενσάρκωση του Βίσνου) θα πρέπει να πολεμήσει και να εξοντώσει τον δαίμονα-βασιλιά Ράβανα που κυβερνούσε τη Shri Lanka τότε. Και πράγματι, αφού ο Ράβανα απήγαγε τη Σιτά, γυναίκα του Ράμα, ο Ράμα μονομάχησε μαζί του και τελικά τον σκότωσε.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι πως ο Ράβανα είχε 10 κεφάλια και επονομαζόταν Dashagrīva (= Δεκάλαιμος)! Τα 10 κεφάλια ή 10 λαιμοί συμβολίζουν τα 5 αισθητήρια όργανα γνώσης και 5 όργανα ή λειτουργίες δράσης (χειρισμός, βάδισμα, ομιλία, αφόδευση, σεξ). Έτσι ο Ράβανα συμβολίζει τον αλαζονικό, ναρκισσιστικό εγωισμό του ανθρώπου που είναι αιχμάλωτος των επιθυμιών του κι αισθητήριων απολαύσεων. Είναι ο τύπος ανθρώπου που διακατέχεται από τον γκούνα rajas και βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση διεκδικώντας και αρπάζοντας ό,τι μπορεί.

Στο ίδιο επικό είναι και ο βασιλιάς των Koshala, o πατέρας του Ράμα, ο Dasharatha. Το όνομα σημαίνει “αυτός που έχει 10 άρματα”. Κι εδώ τα 10 άρματα συμβολίζουν τις 5 αισθήσεις και τις 5 δραστικές λειτουργίες.

Μα αυτός έχει, ή επιχειρεί να έχει, έλεγχο στις λειτουργίες του όπως ο ηνίοχος που ελέγχει τα άλογα. Μα ο Dasharatha επίσης παγιδεύτηκε στη σχέση του με μια από τις 3 βασίλισσές του, την Kaikeyī κι ενέδωσε στην απαίτησή της να εξοριστεί ο Ράμα, ο νόμιμος διάδοχος και να πάρει τη θέση του ο δικός της γιος, ο Bharata.

H ιδανική κατάσταση θα ήταν πλήρης απόσπαση κι εκτέλεση μόνο των καθηκόντων του ρόλου σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *