42. Μύθοι: Γάιδαρος, σκύλος, πίθηκος, άνθρωπος

42. Μύθοι: Γάιδαρος, σκύλος, πίθηκος, άνθρωπος

- in Μυθιστορία
2

Νικόδημος

Αυτή η παράξενη ιστοριούλα έρχεται από το Νεπάλ.

α) Όταν ο Θεός δημιούργησε τον γάιδαρο του είπε: ‘‘Θα είσαι ο γάιδαρος και θα μεταφέρεις τα φορτία του αφεντικού σου. Θα ζεις 40 έτη.’’

Ο γάιδαρος είπε: ‘‘Ναι, ας μεταφέρω φορτία, μα 40 έτη ακούγονται πολλά για τέτοια δουλειά. Ας έχω μόνο 30.’’ Και ο θεός του έδωσε 30.

β) Μετά ο Θεός δημιούργησε τον σκύλο και του είπε: ‘‘Θα είσαι ο σκύλος και θα φυλάς τα πράγματα και τα πρόσωπα των ανθρώπων που αφοσιώνεσαι. Θα τρως ό,τι σου δίνουν και θα ζεις 40 έτη.’’

Ο σκύλος είπε: ‘‘Αυτά όλα είναι θαυμάσια, μα 40 έτη ακούγονται πολλά για τέτοια δουλειά. Ας έχω μόνο 20.’’ Και ο θεός του έδωσε 20.

γ) Μετά ο Θεός δημιούργησε τον πίθηκο και του είπε: ‘‘Θα είσαι ο πίθηκος και θα διασκεδάζεις τους άλλους με τα καμώματά σου. Θα ζεις 40 έτη.’’

Ο πίθηκος είπε: ‘‘Θεέ μου, όλα καλά, μόνο ας ζήσω μόνο 30.’’ Και ο θεός του χάρισε 30.

δ) Ήταν η σειρά του ανθρώπου και ο Θεός είπε: ‘‘Θα είσαι ο άνθρωπος και θα ζεις 25 έτη και θα κυριαρχείς πάνω σε όλα τα άλλα ζώα.’’

Ο άνθρωπος είπε τότε: ‘‘25 έτη είναι πολύ λίγα για ένα τόσο σημαντικό όν όσο εγώ. Δώστε μου τα 10 έτη που άφησε ο γάιδαρος, τα 20 έτη που άφησε ο σκύλος και τα 10 έτη που άφησε ο πίθηκος.’’ Και ο θεός του χάρισε ακόμα 40 έτη.

ε) Έκτοτε ο άνθρωπος ζει 25 έτη ως άνθρωπος, 10 έτη σαν γάιδαρος μεταφέροντας όλα τα φορτία της οικογένειας, 20 έτη σαν σκύλος φροντίζοντας τα παιδιά του και τρώγοντας ό,τι του δίνει η γυναίκα του και άλλα 10 έτη σαν πίθηκος πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και διασκεδάζοντας τα εγγόνια του.

Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν και ζουν σαν τα τετράποδα. Ελάχιστοι κατορθώνουν να ζήσουν όλη τη ζωή τους ως άνθρωποι.

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

 

2 Comments

  1. χαπάκιας

    ΩΡΑΙΟ

    1. Νικόδημος

      Ναι, γι’αυτό το αναρτήσαμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

617. Φιλοσοφία: Βεδική ηθική

Στα βάθη των περασμένων αιώνων βρίσκεται η ρήση