61. Μύθοι: Λόκι, Μπάλντουρ, Ράγκναροκ

61. Μύθοι: Λόκι, Μπάλντουρ, Ράγκναροκ

1. Ragnarök στη Σκανδιναβική Μυθολογία (όχι το σίριαλ στο Netflix που βασίζεται χαλαρά στον παλαιό μύθο) δεν είναι το τέλος του σύμπαντος, μα μόνο το τέλος της σύγχρονης εποχής και τάξης των πραγμάτων. Μετά την καταστροφή αρχίζει νέα εποχή με την ανάσταση μερικών παλαιών θεών και ηρώων. Υπάρχει κι εδώ μια ανώτερη Δύναμη, άγνωστη και ανώνυμη, που ρυθμίζει τους κύκλους της Ιστορίας για τους ανθρώπους, για τους γίγαντες και για τους θεούς Aesir και τους αντιπάλους τους Vanir.

Στη μεγάλη μάχη ο Βασιλέας θεός Οντίν σκοτώνεται από τον γιο του Λόκι, τον λύκο Fenrir, που κι αυτός σκοτώνεται από τον γιο του Οντίν Vidar. Ο θεός του κεραυνού, Θορ, με το νικηφόρο σφυρί Mjöllnir, σκοτώνεται από το ερπετό Jormungand (παιδί και αυτό του Λόκι) καθώς το σκοτώνει. Τέλος, ο κόσμος αυτός καταστρέφεται και σκεπάζεται από πλημμύρα νερού.

Όταν όλα καταλαγιάσουν, ένας νέος κόσμος θα εγερθεί, φρέσκος και καταπράσινος. Οι θεοί Vidar, Vali, Baldur, Hodr και οι γιοί του Θορ Modi και Magni θα επανέλθουν. Δύο άνθρωποι ο άντρας Lif (= Ζωή) και η γυναίκα Lifprasir (Λαχτάρα για ζωή) θα έχουν διασωθεί και θα παράξουν τη νέα ανθρωπότητα.

2. Το Ράγκναροκ (= Λυκόφως και Μοίρα των Θεών) είναι αναμενόμενο με τα διαδοχικά του σημεία και στάδια που τελειώνουν με την μεγάλη μάχη στο πεδίο Vigrid.

Το πρώτο σημείο είναι ο θάνατος του Μπάλντουρ, απρόσμενος αφού κανένα όπλο ή πλάσμα δεν μπορούσε να τον βλάψει.

Ο Μπάλντουρ ήταν γιός του Οντίν και της Frigg, θεάς της γνώσης και πρόγνωσης. Είχε εκτός από τον αδελφό του Hodr πολλά αδέλφια ετεροθαλή – Thor, Vidar, Tyr, Heimdal κι άλλους. Ο Vali γεννήθηκε από την συνεύρεση του Οντίν με τη γιγάντισσα Rindr μετά τον θάνατο του Μπάλντουρ κι ενηλικιώθηκε μέσα σε μία μέρα μόνο! Ο Μπάλντουρ, θεός του φωτός, όμορφος και αστραφτερός πάντα, παντρεύτηκε τη θεά Nanna και απόκτησαν τον Forseti που έγινε θεός της ειρήνης και της δικαιοσύνης κι εκδίκαζε, σαν τον παππού του Οντίν, διάφορες υποθέσεις. Ο ακτινοβόλος Μπάλντουρ:-

Μια αναστημένη μάγισσα είπε στον Οντίν πως ο γιος του θα πεθάνει. Και σύμφωνα με προφητεία αυτός ο θάνατος, θα ήταν το πρώτο στάδιο του Ράγκναροκ.

3. Η Φριγκ αναστατώθηκε και ζήτησε απ’ όλα τα πλάσματα και πράγματα στον κόσμο που αγαπούσαν τον φωτεινό Μπάλντουρ να υποσχεθούν πως ποτέ δεν θα τον έβλαπταν στο ελάχιστο. Και όλα υποσχέθηκαν – έμψυχα και άψυχα. Μόνο ένα δεν δέσμευσε η Φριγκ, το φυτό γκι: επειδή ήταν τόσο ήπιο και τρυφερό το θεώρησε αβλαβές.

Μα ο Λόκι φθονούσε τον Μπάλντουρ και πάντα, ούτως ή άλλως, ήθελε να προκαλέσει αναστάτωση. Γνώριζε για την προφητεία. Μεταμορφώθηκε σε ταπεινή γυναίκα και με αθωότητα ρώτησε τη Φριγκ κατά πόσο τα πάντα είχαν ορκιστεί να μην βλάψουν ποτέ τον γιό της. Και η Φριγκ παρασύρθηκε και ομολόγησε πως μόνο από το γκι δεν ζήτησε να ορκιστεί πως δεν θα έβλαπτε τον Μπάλντουρ. Έτσι ο Λόκι βρήκε το γκι κι έφτιαξε με αυτό ένα ακόντιο.

Μία μέρα, λοιπόν, γιόρταζαν οι θεοί κι έπαιζαν με τον Μπάλντουρ ρίχνοντας βέλη, ακόντια, τσεκούρια και ό,τι άλλο. Τίποτα και κανένα δεν άγγιζε τον ακτινοβόλο θεό. Ο Λόκι τότε έδωσε το γκι-ακόντιο στον τυφλό Xοντρ, αδελφό του Μπάλντουρ, και τον βοήθησε να το ρίξει. Αυτό το ακόντιο χτύπησε τον Μπάλντουρ και διαπέρασε την καρδιά του σκοτώνοντάς τον.

4. Ζήτησαν μετά οι θεοί από τη Χελ, την κόρη του Οντίν και βασίλισσα στον Άδη, να ελευθερώσει το πνεύμα του Μπάλντουρ. Εκείνη συμφώνησε μα με τον όρο όλα τα πράγματα να κλάψουν πρώτα για την απώλεια του Μπάλντουρ.

Οι Aesir όλοι κινητοποιήθηκαν και κινητοποίησαν τους πάντες να κλάψουν. Όλοι και όλα έκλαψαν εκτός από μία γιγάντισσα, την Thökk στην απόμακρη σπηλιά της.

Δεν ήξεραν όμως πως η Thökk ήταν ο Λόκι μεταμφιεσμένος πάλι. Κι αυτός τραγουδούσε μουρμουριστά ‘‘Δεν αγάπησα τον γιο του άξεστου βασιλιά. Ας τον κρατήσει η Χελ στη νεκρική της σκοτεινιά’’.

Ο γιος του Οντίν Βάλι αργότερα σκότωσε πρώτα τον Xοντρ, και μετά αιχμαλώτισε τον Λόκι και τον έδεσε πάνω σε ένα βράχο. Από πάνω οι θεοί κρέμασαν ένα φοβερό φίδι που έσταζε δυνατό δηλητήριο κι έκανε τον Λόκι να σπαράζει με πόνο. Η γυναίκα του, πιστή ως το τέλος, τον ανακούφιζε, μαζεύοντας όσο μπορούσε το δηλητήριο σε έναν κουβά. Και ο Λόκι έμεινε σε κείνο το φριχτό βάσανο ως το τέλος του Ράγκναροκ.

Οι Χοντρ και Μπάλντουρ και οι γιοι του Θορ αναστήθηκαν κι έστησαν ξανά στον ουρανό τα χρυσά τραπέζια των θεών στη νέα χαρμόσυνη εποχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1544: Alex Dugin και Φιδονήσι

Ένας άλλος σύγχρονος προφήτης (από πολλούς στη Ρωσία)