Ε1496: Συντεχνίες της Σαχλαμάρας

Ε1496: Συντεχνίες της Σαχλαμάρας

Γράφω για την ΟΛΜΕ και όμοιες Οργανώσεις που τάχθηκαν κατά των εξετάσεων της PISA στις οποίες συμμετέχουν και τα ελληνόπουλα της 6ης Δημοτικού και της 3ης Γυμνασίου. Σε αυτές συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται κάθε χρόνο και αφορούν τη δεξιότητα στην κατανόηση και χρήση της μητρικής γλώσσας και των Μαθηματικών. Η Ελλάδα καταλαμβάνει εδώ και χρόνια τη θέση 32 ως 34 στην κατάταξη. Και είναι διαπιστωμένο γεγονός πως τα βλαστάρια του Έθνους δεν βελτιώνουν αυτές τις δεξιότητες. Σοβαρές δε δυσκολίες εντοπίζονται και σε πολλά άλλα θέματα. Όπως Γεωγραφία όπου σε ερώτηση για τις όμορες χώρες της Ουκρανίας ακούστηκαν πολλά ονόματα από Βουλγαρία ως Αυστραλία.

Ίσως δεν θέλει να γινόμαστε γελοίο θέαμα, γι’ αυτό η ΟΛΜΕ κήρυξε απεργία το πρωί της Τετάρτης, 18 Μαΐου για να ακυρωθούν οι εξετάσεις!

Η ΟΛΜΕ κι οι συναφείς Ομοσπονδίες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι “το πρόγραμμα αυτό έχει δεχτεί σοβαρή κριτική παγκοσμίως” επειδή “η χρησιμοποίησή του ως ερευνητικού εργαλείου οδηγεί σε έναν ακραίο ανταγωνισμό ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση και κατάταξη των σχολείων, των μαθητών/μαθητριών αλλά και των εκπαιδευτικών, ενώ προσανατολίζει τη διδασκαλία σε προσχεδιασμένα μαθήματα και ενισχύει την στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης”.

Είμαι βέβαιος πως αναγνωρίζετε τη σαχλαμάρα ή μάλλον ψευτιά που διαπνέει αυτό το σκεπτικό. Ο ανταγωνισμός είναι ανάθεμα για τέτοιας νοοτροπίας εκπαιδευτικούς. Διότι φέρνει στην επιφάνεια την ανικανότητά τους (αρσενικών και θηλυκών) και τα παρακατιανά αποτελέσματά της. Τα άλλα κράτη μέλη έχουν κάποιες κριτικές μα καθόλου σοβαρές και κανένα δεν θέλει την κατάργησή τους. Μπορείτε, αν δεν είστε της ίδιας νοοτροπίας, να εικονίσετε τώρα την “κριτική και δημιουργική μάθηση” των βλαστών μας που θέλουν την Αυστραλία όμορη της Ουκρανίας! Με λίγη αποστήθιση σίγουρα θα ήξεραν τις όμορες χώρες.

Αυτό που θέλουν οι αγαστοί μας συνδικαλιστές είναι να πληρώνονται πιο πολλά και να έχουν πολύ μακρύτερες διακοπές. Αν το έλεγαν, ίσως το φιλεύσπλαχνο κράτος μας να υλοποιούσε την επιθυμία τους. Ιδίως αν έκαναν μόνιμη απεργία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *