Τα τρία τέρατα της καρδιάς

Τα τρία τέρατα της καρδιάς

Νικόδημος

1.  Πριν από καιρό αναρτήσαμε το https://vigla.gr/philosophy/2371-guru-deva-pragmatiki-niki/ όπου ο Guru Deva, ο Shankaraachaarya της Βόρειας Ινδίας, στην απάντησή του σε δημοσιογράφους στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου 1945, δήλωσε πως “αληθινή νίκη είναι εκείνη που δεν μπορεί να ανατραπεί”.

Η νίκη, εξήγησε, εξωτερικών εχθρών δεν είναι παντοτινή διότι εξωτερικοί εχθροί μπορούν να εμφανιστούν ξανά. Η αληθινή νίκη είναι η καθυπόταξη των εσωτερικών εχθρών. Διότι αυτοί οι εχθροί είναι που δημιουργούν τους εξωτερικούς. Όταν αυτοί καθυποταχθούν τότε παύουν και οι εξωτερικοί εχθροί.

Οι εσωτερικοί εχθροί, είπε, είναι – φιλοδοξία, θυμός, απληστία, λανθασμένη προσκόλληση, ματαιοδοξία και φθόνος.

2. Υπάρχει άγνοια που είναι αγνωσία ή έλλειψη πληροφόρησης, όπως όταν δεν έχουμε γνώσεις ή πληροφορίες για διάφορα θέματα – όπως φυσικής, μικροβιολογίας, ζωγραφικής, αρχαίων γλωσσών, αστρονομίας και παρόμοια.

Υπάρχει και η θεληματική άγνοια όπου παραγνωρίζουμε κάτι που γνωρίζουμε και κάνουμε το αντίθετο. Οι καπνιστές, για παράδειγμα, ξέρουν πως το κάπνισμα βλάπτει και την δική τους υγεία μα και την υγεία των άλλων, των “παθητικών καπνιστών”, μα… καπνίζουν. Όλοι ξέρουμε πως δεν είναι καλό να λέμε ψέματα. Ακούσαμε πολλές φορές την εντολή να μη λέμε ψέματα όταν ήμασταν παιδιά και ξέρουμε πως δεν είναι ηθικά ορθό, μα… λέμε ψέματα.

Είναι δυνατόν οι διαρρήκτες να μη γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό να εισβάλλουν σε ξένα σπίτια και να βασανίζουν ηλικιωμένους και να τους κλέβουν; Το ξέρουν, μα το κάνουν.

3. Από άγνοια φυτρώνει και μεγαλώνει το σύμπλεγμα της αλαζονείας που δίνει την αίσθηση πως είμαι πολύ ανώτερος/ανώτερη και ξέρω καλύτερα και οι άλλοι πρέπει να με σέβονται. Και αυτή παρουσιάζεται και ως φιλοδοξία και ως ματαιοδοξία.

Από την άγνοια πάλι ξεπηδά και απλώνεται η απληστία που δεν ικανοποιείται μα θέλει συνεχώς περισσότερα, έστω και αν δεν τα χρειάζεται, έστω και αν τα στερεί από άλλους. Και φθονεί άλλους που έχουν περισσότερα. Και προσκολλιέται σε όλα όσα έχει.

Από την άγνοια ξεπηδά και ο θυμός όταν οι επιθυμίες μας δεν ικανοποιούνται και οι προσδοκίες μας δεν πραγματώνονται.

Άγνοια, αλαζονεία, απληστία: αυτά τα τρία τέρατα στην καρδιά του νου μας χρειάζονται δάμασμα ή εξάλειψη.

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ε1441: Ρώσοι αιχμάλωτοι στρατιώτες

Βρήκα στο ίντερνετ φωτογραφίες Ρώσων πιλότων και στρατιωτών