Ε1290: Πολιτική Ωριμότητα

Ε1290: Πολιτική Ωριμότητα

1. Τι είναι πολιτική ωριμότητα; Αυτό που δεν έχει σε μεγάλο βαθμό, ούτε ο Τσίπρας, ούτε, σε πολύ μικρότερο βαθμό, ο Μητσοτάκης ούτε άλλος πολιτικάντης στην Ελλάδα. Και στην Ελληνική δεν έχουμε αντίστοιχη λέξη της Αγγλικής statesman. Καμιά φορά χρησιμοποιείται η “ευπατρίδης”, μα αυτή δεν είναι statesman. Η Αγγλική ξεχωρίζει ανάμεσα στον politician “πολιτευτή, πολιτικό, πολιτικάντη” και τον statesman “αληθινό πολιτικό που υπηρετεί την Πολιτεία πρώτιστα”.

Είναι μια ποιότητα που δεν εκδήλωσε κανένας πολιτικός από τον 2ο ΠΠ και έπειτα. Γι’ αυτό άλλωστε τους λέμε πολιτικάντηδες, για να τονίσουμε την κατώτερη ποιότητα των πολιτικών ανδρών μας.

Αυτό που δεν έχουν είναι αρχές. Αρχές με τις οποίες να πορεύονται και να πράττουν πολιτικά. Οι ετικέτες αριστερός, δεξιός, σοσιαλιστής, φιλελεύθερος, και ό,τι άλλο, δεν σημαίνουν κάτι ουσιαστικό διότι είναι πολύ γενικές και αόριστες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραλογισμού και ανοησίας.

2. Ούτε τα κόμματα, ούτε οι παρατάξεις έχουν αρχές. Ξέρεις μόνο πως το ΚΚΕ θέλει, και σίγουρα θα επιβάλει, δικτατορία και κρατικοποιήσεις σε ευρύτατη κλίμακα. Είναι το μόνο κόμμα με σταθερές αρχές. Ξέρεις επίσης πως η ΝΔ δεν πρόκειται να επιβάλει δικτατορία και κρατικοποιήσεις. Μα εκτός από το ΚΚΕ, η γενική θέση όλων των άλλων κομμάτων είναι η σοσιαλδημοκρατία που σμίγει καπιταλισμό με σοσιαλισμό σε διαφορετικές αναλογίες.

Τώρα, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία είναι πολύ παράδοξη διότι οι νομοταγείς πολίτες πληρώνουν όλη την ώρα τις ασωτίες της κυβέρνησης (όποια και αν είναι αυτή) και πρέπει να υποστούν τις παρανομίες των άλλων πολιτών, διότι καμία κυβέρνηση δεν έχει την τόλμη και την πυγμή να πατάξει αποτελεσματικά την παραβατικότητα.

Ένα τρίτο κριτήριο είναι η μόρφωση των πολιτικάντηδων. Σε αυτόν τον τομέα ο Μητσοτάκης σαφώς υπερέχει.

3. “Το θέμα είναι να φύγει ο Μητσοτάκης” δήλωνε παθιασμένα ο Ζαχαριάδης του Σύριζα. Όπως όλη η Αναρχοαριστερά και η αγνή τσιπρική παράταξη, ο Ζαχαριάδης είναι εξοργισμένος με τις συμφορές που βρίσκουν την χώρα και για τις οποίες ευθύνεται ο Μητσοτάκης. Ο δε αρχηγός του, ο ιεροφάντης κ. Τσίπρας, φόρτωνε 15.000+ θανάτους στον Μητσοτάκη. Τι είναι οι 103 που κάηκαν στο Μάτι στη δική του βάρδια;…

Ο Μητσοτάκης άλλαξε σε αρκετό βαθμό τη ΝΔ έστω και αν δεν της έδωσε σταθερότερες αρχές. Θα αλλάξει και την ελληνική κοινωνία; Εδώ είναι που θα χρειαστεί να πορευθεί με αταλάντευτες αρχές.

Ο Τσίπρας θυμίζει τον Λόκι της Σκανδιναβικής μυθολογίας που θα πάρει οποιοδήποτε προσωπείο, οποιαδήποτε μορφή, για να ελκύσει και να αποπλανήσει. Μόνο που περιορίζεται από τον ανορθολογισμό και τον κυνισμό του μάγκα που του έγινε δεύτερη φύση στην ΚΝΕ, στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και στα συλλαλητήρια. Ο Ανδρουλάκης του Πασόκ είναι πολύ άπειρος ακόμα και δεν έχει προσαρμοστεί στην αρχηγία του κόμματος. Η αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει πολλά. Και στα μισά του 2022 άρχισε να πέφτει πάλι μα όχι στα χαμηλά της κας Φώφης.

Για να δούμε αν θα ξεπεταχτεί καμία νέα προσωπικότητα. Απίθανο μα ποτέ δεν ξέρεις.

Για την ώρα ο Μητσοτάκης είναι η μόνη επιλογή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *