Μη-μεταρρυθμίσεις (2)

Μη-μεταρρυθμίσεις (2)

1. Σε προηγούμενη δημοσίευση εξέτασα την απαράδεκτη απροθυμία των δημόσιων ΚΤΕΟ να βελτιωθούν. Βέβαια, τέτοια απροθυμία πηγάζει από την απροθυμία των κυβερνήσεων, αριστερών και δεξιών (ή κεντρώων ή ό,τι άλλο): έλλειψη πολιτικής βούλησης – έτσι τη λένε οι έγκριτοι δημοσιογράφοι και αναλυτές.

Ας το ξαναγράψω. Μια κυβέρνηση σήμερα ενδιαφέρεται πρώτιστα για την παραμονή της στην εξουσία και την επανεκλογή της με αλίευση νέων ψηφοφόρων και διατήρηση της πελατείας της από παλαιότερους ψηφοφόρους και χρηματοδότες.

Όχι μόνο δεν θα αλλάξει αυτή η επικρατούσα πολιτική πρακτική, μα, παρά κάποιες μικροβελτιώσεις κατά καιρούς, θα χειροτερέψει καθώς θα εξαχρειωθεί το γενικότερο ήθος.

Μόνο αφελείς, αιθεροβάμονες και υπνοβάτες βλέπουν βελτίωση.

2. Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την όποια κυβέρνηση, διότι τέτοια είναι η νοοτροπία και προσέγγιση: διαφορετικές επιθυμίες και αξίες συγκρούονται στη νοοτροπία (και ψυχοσύνθεση) του λαού που εκλέγει τις κυβερνήσεις.

Παράδειγμα φωτεινό, η γαϊδουρίσια αντίδραση του δημάρχου της Ανατολικής Σάμου, κ. Γ. Στάντζου, που δήλωσε πως ο ίδιος και το δημοτικό του συμβούλιο θα παραιτηθούν αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφασή της για τη δημιουργία μεταναστευτικού κέντρου εκεί χωρητικότητας 5.000. Δεν θέλουν αυτοί οι σούπερ-έλληνες και σούπερ-χριστιανοί (που δεν έχουν τζαμί στην περιοχή τους) τη δημιουργία “μουσουλμανικού χωριού”!

Το κέντρο, υπονοούν, να εγκατασταθεί εκεί όπου υπάρχει τζαμί!

Αυτή είναι η γενική τάση. Όχι χωματερές στη δική μου γειτονιά. Όχι μουσουλμάνοι μετανάστες. Να πάνε αλλού!

3. Αλλά υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις για κλάματα. Ειδικά όταν γίνονται με όλο το πάθος μιας νέο-εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως τώρα με τους Νεοδημοκράτες ψευδοφιλελεύθερους που καταφέρονται περιφρονητικά κατά των λαϊκιστών τσιπριστών μόνο για να κάνουν και αυτοί όχι μια μα πολλές από τα ίδια.

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Ο κ. Τσίπρας προώθησε μερικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μα μετά από 2-3 παράγκες έκανε πίσω. Και ο κ. Καμμένος απέδωσε την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι στην αυθαίρετη δόμηση!

Κυβέρνηση μετά από κυβέρνηση κάνει τα ίδια. Αντί να γκρεμίζει τα αυθαίρετα και να τιμωρεί τους παραβάτες, ή να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιτρέπει δόμηση παντού, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και αντλεί έσοδα από τα πρόστιμα!

4. Καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, μήτε φυσικά η Συριζαία, δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Μα η Νεοδημοκρατική με θάρρος και πρωτοβουλία προχώρησε στη “μεταρρύθμιση”.

Από το 2009 ως το 2019 έγιναν 5 μεγάλες κινήσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων – πάντα με πρόστιμα. Καθεμιά ήταν “για τελευταία φορά” και είχε καταληκτική ημερομηνία – και όλες πήραν παράταση για την εξυπηρέτηση του λαού φυσικά.

Δηλώθηκαν 2,4 εκμ περιπτώσεις αλλά πληρώθηκαν τα πρόστιμα μόνο για τις μισές. Διότι προτιμούν οι πολλοί να περιμένουν.

Τώρα (Νοεμ. 2019) η νέα “μεταρρύθμιση” δίνει παράταση για την νομιμοποίηση ως το 2025 και είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο θα βελτιωθούν τα ΚΤΕΟ, τα σχολεία και ΑΕΙ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια.

Και εις ανώτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *