Ε1318: Δικηγορικά έξοδα

Ε1318: Δικηγορικά έξοδα

- in Επικαιρότητα
0

Ποιος τα πληρώνει; Σε κάθε δικαστική υπόθεση εμπλέκονται δυο πλευρές – η ενάγουσα και η εναγόμενη. Και κάθε πλευρά πληρώνει τον/την δικηγόρο της. Έτσι γίνεται και φαινομενικά σωστά και δίκαια. Μα είναι σωστό και δίκαιο;

Πριν πολλά χρόνια κάποια κυρία έκανε αγωγή στη γυναίκα μου για κάποιο θέμα. Η γυναίκα μου κέρδισε την υπόθεση στο Εφετείο. Στο μεταξύ είχαμε υποβληθεί σε αρκετά έξοδα. Έτσι ζήτησα από τη δικηγόρο μας να απαιτήσει την πληρωμή των δικαστικών εξόδων. Αυτό γίνεται συνηθέστατα στις πολιτισμένες χώρες της Δύσης. Για έναν πολύ απλό λόγο, αν μη τι άλλο, το ό,τι αποθαρρύνει παλαβούς πολίτες να κάνουν μηνύσεις όποτε τους καπνίσει. Η δικηγόρος είπε πως αυτό δεν γίνεται. Αργότερα ρώτησα έναν ακόμα δικηγόρο που είπε το ίδιο.

Αυτό δεν είναι το μόνο κραυγαλέο ελάττωμα στο δικονομικό μας σύστημα. Εκτός από την τρομερή καθυστέρηση και την μάλλον χαμηλή στάθμη καλλιέργειας των δικαστών, υπάρχουν πολλές άλλες τρύπες και παραθυράκια για την πλημμελή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ισχυρή αίσθηση Δικαίου με τις συνεχείς παρεμβάσεις των πολιτευτών στο δικονομικό σύστημα και, βέβαια, την ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία κυβερνητικοί και άλλοι βουλευτές.

Αλλά μένω στο φαινόμενο των δικαστικών εξόδων.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος έχει γράψει πολλές φορές άρθρα στην Καθημερινή για τον διαβόητο κ. Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος φαίνεται να το έχει κάνει επάγγελμά του να μηνύει όποιον νομίζει ρατσιστή. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Δημητράς έχει καταθέσει 409 μηνύσεις. Οι 263 έχουν αρχειοθετηθεί ως «προφανώς αβάσιμες». Στην καθημερνή μας γλώσσα ονομάζονται «ψευδείς». Οι υπόλοιπες είναι υπό εξέταση.

Μα πολλοί από τους μηνυόμενους αναγκάστηκαν να προσλάβουν δικηγόρο για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες αυτού του κυρίου, ο οποίος αυτοχρίσθηκε υπερασπιστής της παλαβής «πολιτικής ορθότητας» (ομοφοβία, ισλαμοφοβία, σεξισμός κ.λπ.) και μηνύει όποιον νομίζει πως της επιτίθεται. Εκτός από τον Θεοδωρόπουλο, και άλλοι δημοσιογράφοι σύρθηκαν στο δικαστήριο λόγω της λόξας του κ. Δημητρά. Ο Θεοδωρόπουλος μηνύθηκε για «ισλαμοφοβία»!

Πώς επιτρέπει αυτό το παρανοϊκό φαινόμενο το δικονομικό μας σύστημα; Γιατί το επιτρέπει και καταταλαιπωρεί τόσο κόσμο;

Θα επιδιδόταν ο κ. Δημητράς σε αυτό το καπρίτσιο του αν έπρεπε να πληρώσει τα έξοδα κάθε φορά που έχανε μια δίκη; Όχι, βέβαια!

Είναι παράξενο που ο υπουργός Δικαιοσύνης (άσχετος δυστυχώς) και κοτζάμ πρωθυπουργός, διεθνούς εμβέλειας πια, δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με τέτοια ποταπά θέματα, που όμως ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *