89. Διεθνή: Αλλαγή Ουγγρικής πολιτικής

89. Διεθνή: Αλλαγή Ουγγρικής πολιτικής

- in Διεθνή
0

Ο Βίκτορ Όρμπαν είναι φασίστας. Πολλοί Ούγγροι είναι φασίστες. Και όσοι τον υπηρετούν ως πρωθυπουργό της χώρας κι έτσι πρώτον και μόνον να κρατά τα ηνία της εξουσίας έχουν όμοια φασιστοειδή νοοτροπία κι ενδιαφέρον για το καλά αμειβόμενο πόστο τους στην κυβέρνηση ή σε κρατικούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση Όρμπαν αρνήθηκε να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για βοήθεια προς την Ουκρανία και για κυρώσεις ενάντια στην εγκληματική Ρωσία. Ο ίδιος ο Όρμπαν είχε μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2022 φιλικές σχέσεις με τον φασίστα Πούτιν που είχε κατακλέψει τον λαό της Ρωσίας, έχει εκστομίσει αναίσχυντα ψέματα προς τους Δυτικούς επί χρόνια κι έχει, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του ως τις 22/2/22 στους Δυτικούς, εισβάλει στην Ουκρανία βομβαρδίζοντας αμάχους ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, νοσοκομεία, μαιευτήρια και σχολεία αδιακρίτως, βιάζοντας γυναίκες και λεηλατώντας σπίτια.

Αρχηγός του λαϊκίστικου (ακρο-)δεξιού κόμματος Fidesz, από το 1990 που πρωτοϊδρύθηκε, ο Όρμπαν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει σχεδόν όλα και σίγουρα τα πλείστα ΜΜΕ κι έχει περιορίσει αρκετές από τις ελευθερίες που θα έπρεπε να έχει μια Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μα προφανώς οι Ούγγροι μετά από 55 έτη Σοβιετικής κατοχής και παρά την εξέγερση στη Βουδαπέστη το 1956, οπότε ο Χρουστσόφ έστειλε τα ρωσικά τανκς και την κατέστειλε βίαια, έχουν συνηθίσει ένα φασιστικό, περιοριστικό καθεστώς που όμως έχει αρκετό ελεύθερο καπιταλισμό και αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας.

Τώρα έχουν αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ουκρανία.

Στις 10 Μαρτίου 2022 Πρόεδρος της χώρας εξελέγη η κα Καταλίν Νοβάκ (γεν 6/9/1977), σταθερό μέλος του Fidesz και μάλιστα Αντιπρόεδρος 2017-21. Υπηρέτησε σε διάφορα πόστα ως Σύμβουλος, Γεν. Γραμματέας και Υπουργός σε διάφορα υπουργεία. Ανέλαβε ως ενεργός Πρόεδρος της χώρας στις 10 Μαΐου 2022, πρώτη γυναίκα στο αξίωμα. Υποθέτω πως και αυτή έχει ή είχε φασιστικές αντιλήψεις για να είναι τόσο σταθερή συνεργάτης του Όρμπαν.

Μα πρέπει να είχε κι άλλες, μάλλον φιλελεύθερες, ιδέες. Διότι έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις δυο μήνες τώρα που ανατρέπουν τις πολιτικές του πρωθυπουργού. Στις αρχές Ιουλίου δήλωσε πως η Ουγγαρία παραστέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον των Ρώσων εισβολέων – δήλωση που σόκαρε πολλά μέλη του Fidesz, της κυβέρνησης και τον Όρμπαν. Ήταν μια επανάληψη της εναρκτήριας ομιλίας της στην εγκατάστασή της στην προεδρία τον Μάιο.

Μέχρι τότε ο Όρμπαν και οι υπουργοί του όχι μόνο δεν πήραν θέση υπέρ της Ουκρανίας μα, παρότι δέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη διέλευση όπλων προς τους Ουκρανούς μέσω Ουγγρικού εδάφους.

Τον Φεβρουάριο, μετά την αισχρή εισβολή των Ρώσων (24/2) ο Ούγγρος Υπ.Εξ Peter Szijjarto ανακοίνωσε πως η Ουγγαρία όχι μόνο δεν θα στείλει στρατό ή όπλα στην Ουκρανία μα και πως δεν θα επέτρεπε τη διέλευση θανατηφόρων όπλων μέσω της επικράτειας για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή. “Τέτοιες διελεύσεις μπορεί να γίνουν στόχος εχθρικών στρατιωτικών πράξεων … κι εμείς πρέπει να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια της Ουγγαρίας”.

Ψευδόταν με την ξεδιάντροπη ευκολία που ψευδόταν ο Πούτιν, ο Λαβρόφ και η Ζαχάροβα ως τις 24/2 και όπως κάθε φασίστας στον πλανήτη.

Ψευδόταν και ο Ούγγρος πρέσβης στη Γερμανία με τον ίδιο και με πολύ χυδαιότερο τρόπο σε συνέντευξή του στην Die Welt στα μέσα Ιουνίου, ο Peter Gyorkos. Αφού απέρριψε σκαιά τις Ουκρανικές επικρίσεις για την κυβέρνησή του είπε πως “δεν έχει ανάγκη να ακούει διαλέξεις η Ουγγαρία για τις σχέσεις της με τη Ρωσία” και πρόσθεσε πως “η Ουκρανική κυβέρνηση να πάει να πνιγεί” (ή κάτι χειρότερο)!

Μα φαίνεται πως οι φασίστες το ξανασκέφτηκαν μετά από ισχυρές πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ίσως και την Πρόεδρό τους και, περισσότερο, τις αυξανόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες που στρέφονταν κατά του Fidesz και του ίδιου του Όρμπαν, και άλλαξαν χαβά! Φωνή λαού!…. Και Όρμπαν προβληματισμένος….

Πώς τώρα ξαφνικά έπαψε η διέλευση όπλων να είναι επικίνδυνη για την Ουγγαρία;

Δεξιοί ή αριστεροί, μαύροι ή κόκκινοι φασίστες ψεύδονται με την ίδια ευκολία που αναπνέουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κατέχουν την εξουσία.

Έτσι στα μέσα Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Levento Magyar ανακοίνωσε στον Ουκρανό δήμαρχο της Lviv, Andriy Sadovyi, πως τώρα τρίτες χώρες μπορούν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες τους ήταν εξαιρετικά ζεστές τώρα.

“Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τεκταινόμενα στη χώρα σας κι έχετε τη συμπάθειά μας… Αντίθετα με πολλές άλλες Δυτικές χώρες γνωρίζουμε τι σημαίνει να αντιστέκεσαι ενάντια σε αυτή τη γιγάντια δύναμη”.

Δηλαδή τους 4 προηγούμενους μήνες δεν γνώριζαν τις φρικαλεότητες που έπρατταν οι Ρώσοι στην Ουκρανία και η Ουγγρική κυβέρνηση δεν θυμόταν πως ήταν να βρίσκεσαι υπό τις μπότες των Ρώσων;

Όχι καθόλου!

Μάλλον αντιλήφθηκαν πως μεγάλη μερίδα του λαού τους ήθελε να βοηθήσει την Ουκρανία και αν δεν το έκανε ο Όρμπαν και οι φασίστες του θα έχαναν πολλή και σημαντική υποστήριξη!

Όπως έχω γράψει και το λέω ξανά, τέτοιοι πολιτικάντηδες δεν έχουν θέση στις Δημοκρατίες της ΕΕ. Μα οι Ευρωπαίοι πολιτικάντηδες υπνώττουν!….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *