Ε1609: Κακή δημοσιογραφία (2)

Ε1609: Κακή δημοσιογραφία (2)

- in Επικαιρότητα
0

Σήμερα παρουσιάζουμε μια διαφορετική άποψη. Παίρνω ένα κύριο άρθρο από την Καθημερινή:

Κύριο Αρθρο

20.09.2022

Η μονιμότητα στο Δημόσιο ταυτίζεται με τη στασιμότητα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, μόνο ένα μικρό μέρος του προσωπικού ανταποκρίνεται στα ισχύοντα κίνητρα για να εξελιχθεί και να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, όμως, απαιτεί ήδη την ανάλογη μετεκπαίδευση του προσωπικού. Στόχος δεν είναι να παρακαμφθούν οι άνθρωποι, αλλά να αξιοποιηθούν στις νέες ανάγκες.

Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο αρθρογράφος. Ίσως κάποιος αρχισυντάκτης ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης – που θέλει να το παίζει πυθικός καθοδηγητής/αναλυτής. Πάντως δεν είναι το στυλ του διευθυντή Αλ. Παπαχελά. Εδώ στο σύντομο αυτό κείμενο διαφαίνονται δυο αβλεψίες.

Η μια αβλεψία είναι πως ούτε η ΝΔ, που εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη παράταξη θεωρητικά, έκανε ή κάνει πολλά για να απελευθερώσει την οικονομία από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους, το οποίο κοιτάει μάλλον πως να ελέγχει και όχι να προάγει ανάπτυξη. Οι δε φιλανθρωπικές επιδοτήσεις και άλλα δώρα της είναι καθαρά ψηφοθηρικά, ιδίως αυτήν την εποχή!

Η άλλη και πιο σπουδαία άποψη είναι πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η μετεκπαίδευση του προσωπικού που μπορεί να φανεί χρήσιμη μα όχι σε πολλές περιπτώσεις και όχι ειδικά σε υπαλλήλους προχωρημένης ηλικίας και καθυστερημένης ή περιορισμένης νοημοσύνης.

Μα όπως ο ίδιος γράφει στην πρώτη του πρόταση, η αγκύλωση είναι η μονιμότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορούσε να γίνει πριν την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας. Μα η μονιμότητα μπορούσε να είχε καταργηθεί πριν από πολλές δεκαετίες και το Δημόσιο να έφευγε από την ασταμάτητη στασιμότητα της «λούφας και παραλλαγής». Καμιά κυβέρνηση δεν το έκανε – να καταργήσει τη μονιμότητα – διότι με αυτόν τον τρόπο πάλι ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομίας και των ψηφοφόρων. Είναι πασίγνωστο πόσο ευνοημένοι είναι οι ΔΥ και ιδίως αυτοί της Βουλής.

Μερικές ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει ακόμα και από την τσιπρική κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ 2015-19.

Μα χρειάζεται αξιολόγηση και απομονιμοποίηση!

Η Φινλανδία με 5,5 εκμ κατοίκους έχει μόνο 70.000 ΔΥ. Εμείς, στη θαυμαστή αυτή χώρα, με μόλις διπλάσιο πληθυσμό έχουμε δεκαπλάσιους (700.000) ΔΥ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *