Ε1586: Καθημερινή και αντι-Δύση

Ε1586: Καθημερινή και αντι-Δύση

- in Επικαιρότητα
0

Στις 28/8/22 η Καθημερινή δημοσίευσε ξανά ένα αντιδυτικό κατηγορώ από κάποιον καθηγητή Τζ. Ντ. Σακς “Τα κενά στην αφήγηση της Δύσης για τη Ρωσία και την Κίνα

Το άρθρο είναι βλακωδέστατο και ο καθηγητής παρά τους πανεπιστημιακούς τίτλους του και τις θέσεις που διορίστηκε σαφώς ανιστόρητος κι αδιάβαστος!

Εδώ θα μείνω με τη Ρωσία παρότι ο Νικόδημος έχει γράψει πολλά άρθρα για την πουτινική προπαγάνδα την οποία αβασάνιστα υιοθετούν αρκετοί Δυτικοί καθηγητές (π.χ. N. Chomsky) και την παπαγαλίζουν εξίσου αβασάνιστα πολλοί άλλοι, όπως δημοσιογράφοι και αναλυτές κι εφημερίδες.

“Η βασική αφήγηση της Δύσης” γράφει ”εντάσσεται στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ… Οι χώρες αυτές [=Ρωσία, Κίνα] είναι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αποφασισμένες να μετατρέψουν τις οικονομίες σε λιγότερο ελεύθερες και λιγότερο δίκαιες, να αναπτύξουν τους στρατούς τους και να ελέγχουν πληροφορίες και δεδομένα για να καταστείλουν τις κοινωνίες τους και να επεκτείνουν την επιρροή τους.”

Ένα σοβαρό κενό στο αφήγημα του Σακς είναι η σιωπή του για την οικονομική διείσδυση, αν όχι τον πλήρη έλεγχο σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Λευκορωσία εκ μέρους Ρωσίας και Θιβέτ εκ μέρους Κίνας μα και διείσδυση σε χώρες της Αφρικής και Ασίας.

Οι πρώτοι που επικρίνουν την Αμερική (και Βρετανία και Γαλλία) για τις παράνομες επεμβάσεις τους, κάποτε βίαιες κι εμπόλεμες, σε άλλες χώρες, είμαστε εμείς οι Δυτικοί φιλελεύθεροι. Διότι δεν θέλουμε οι κυβερνήσεις μας να επιδίδονται σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις για να εξασφαλίζουν όχι την ασφάλειά τους (όπως διατείνεται αυτός ο ανόητος καθηγητής) μα τα χοντρά υλικά συμφέροντά τους σε βάρος άλλων χωρών ενώ ισχυρίζονται πως τις βοηθούν πολιτικά και υλικά!

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μια καθόλα έντιμη πράξη άσχετα με το τι συμφωνήθηκε με τον Γκορμπατσόφ, τον οποίο εκπαραθύρωσαν οι ίδιοι οι Ρώσοι και όχι οι Δυτικοί, οδηγώντας, οι ίδιοι, τη χώρα τους σε αστάθεια, φτώχεια και πάνω από όλα, ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ – πολύ πιο έντονη από τη Σοβιετική συνήθεια.

Από το 1999 ως το 2022 δεκατρείς (13) νέες χώρες, όλες προηγουμένως υπό την καταπίεση της Μόσχας, πρωτεύουσας της ΕΣΣΔ: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία (1999), Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία (2004), Αλβανία, Κροατία (2009), Βόρεια Μακεδονία (2020)!

Καμιά από αυτές τις πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν πιέστηκε από τη Δύση. Μόνες τους έσπευσαν να προστατευθούν από πιθανή ρωσική απειλή. Και το ΝΑΤΟ δεν δέχτηκε καμιά αμέσως! Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση! Κάθε χώρα έπρεπε να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις πρώτα, όπως δημοκρατικές διαδικασίες.

Εξ’ άλλου, ο ίδιος ο Πούτιν μπαινόβγαινε στις διασκέψεις των Δυτικών (ΝΑΤΟ Ευρώπη, Μπρίσμπεϊν Αυστραλία κλπ.) ως το 2010 – κι επέτρεπε αμερικανικά αεροπλάνα να περνούν πάνω από τη Ρωσία και να ανεφοδιάζουν τον στρατό τους στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος ομολόγησε τον Απρίλιο πως δεν τον ενδιέφερε η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οπότε ο Σακς δεν είναι απλώς ανιστόρητος αλλά επιλεκτικός και μάλιστα κακόβουλος.

Ο φιλορώσος Γιανουκόβιτς δεν ανατράπηκε από την CIA, όπως ισχυρίζεται ο αδιάβαστος Σακς, μα από το Κοινοβούλιο του (βλ. λεπτομέρειες Ε1435: Γέννηση μιας χώρας και E1439: Γένεση μιας χώρας (2)) και ο Πούτιν, πάλι, ήταν έτοιμος να τον εκδιώξει!

Προτού επιδοθεί στην άτσαλη γραφή του άρθρου που ή προπαγανδίζει υπέρ των Ρώσων ή προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις με δήθεν βαθυστόχαστη ανάλυση ή είναι απλώς ασυγχώρητα κακός ιστορικός, ας διάβαζε τουλάχιστον:

– Arkady Ostrovsky 2015: The Invention of Russia: The journey from Gorbachev’s freedom to Putin’s War, Atlantic Books.

– Timothy Snyder 2018: The Road to Unfreedom, Duggan Books (Penguin Random House).

Είναι δύο δημοσιεύσεις με 5 και 45 σελίδες βιβλιογραφίας αντίστοιχα από δύο αναλυτές/ιστορικούς.

Όσο για την Καθημερινή, αυτή προσπαθεί μάλλον να ελκύσει το φιλοπουτινικό κοινό που στη χώρα μας είναι πολυάριθμο κι εξακολουθεί να πιστεύει στην Αγία Ρωσία και το “ξανθό γένος του Βορρά” που θα έρθει να μας λυτρώσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *