Λίγοι αριθμοί ακόμα

Λίγοι αριθμοί ακόμα

1. Η ρευστότητα παραμένει χαμηλή και μάλιστα μειώνεται.

Οι καταθέσεις στις αρχές του 2017 ήταν 119 δις περίπου, δηλαδή οι μισές από αυτές στο τέλος του 2009, πριν την κρίση. Καταθέσεις και εισοδήματα τελούν υπό αυξανόμενη πίεση λόγω φορολογίας, κάπιταλ κοντρόλς και αύξησης τιμών σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης (λόγω φορολογίας).

Οι τράπεζες έχουν μειώσει τις πιστώσεις από 208 δις τον Ιούλιο του 2015 σε 194 δις τον Ιανουάριο του 2017.

Οι επενδύσεις υποχώρησαν από 60 δις το έτος που ήταν το 2010 στο ένα τρίτο, δηλ. 20 δις το 2016. Ο μέσος όρος στην ΕΕ 19,5% του ΑΕΠ ενώ στην Ελλάδα μόλις 12,4% !

Οι ξένες επενδύσεις είναι λιγότερο από 2 δις το 2016. Θα μπορούσαν να αυξηθούν μόνο αν γίνονταν οι συμπεφωνημένες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως συναντούν συνεχώς εμπόδια από κρετίνους υπουργούς.

2. Ο κορυφαίος Συριζαίος υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου συνεχίζει άραγε να πιστεύει – αν και σταμάτησε να γράφει – πως η ψηλή (στραγγαλιστική) φορολογία των συντρόφων τσιπριστών δεν επηρεάζει τις τιμές;…

Θα εξακολουθεί να το πιστεύει μόνο αν ψωνίζει στη Βουλγαρία. Διότι για τον χρόνο που έληξε τον Μάρτιο του 2017 οι αυξήσεις στο λιανικό εμπόριο ήταν από τη μαργαρίνη 2,7% ως πετρέλαιο θέρμανσης 32,9%.

Αρνί και κατσίκι ανέβηκαν κατά 6,17%, πατάτες κατά 7,13%.

Ελαιόλαδο ανέβηκε κατά 9%, λαχανικά κατά 13,19% και φρούτα 14,9%.

Καύσιμα γενικά κατά 14,9% και αεροπορικά εισιτήρια κατά 26,8%.

Μη αλκοολούχα ποτά 4,29%, δημητριακά 7,8%, καφές 12%, μπίρες 12,39%.

Σε καιρό κρίσης και κατακόρυφης αύξησης φόρων, θα συνεχίσει και ο υπουργός το τροπάρι του με τα συριζαία νταούλια πως η φορολογία δεν επηρεάζει τιμές και πως όλες αυτές οι αυξήσεις οφείλονται στην αισχροκέρδεια των «νεοφιλελεύθερων»;…

3. Η μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κυμαίνεται μεταξύ 8% και 15% ανάλογα με τα προϊόντα. Και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Τα πάντα έχουν ακριβύνει λόγω γενικών και ειδικών φόρων. Ο βασικός παράγοντας είναι η αύξηση των γενικών φόρων στα καύσιμα. Αφού όλα τα προϊόντα πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο παραγωγής τους στα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα, η μετακίνηση συνεπάγεται αυξημένο κόστος το οποίο προστίθεται στην τιμή και το επωμίζεται ο καταναλωτής.

Ενώ το 2016 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατανάλωσης υποχωρούσε κατά 0,9%, στο πρώτο τρίμηνο φέτος αυξήθηκε κατά 1,4%.

Είναι κι αυτή αισχροκέρδεια. Όχι όμως νεοφιλελεύθερη. Είναι καθαρά αισχροκέρδεια λόγω αισχρής αναρχοαριστερής ανικανότητας και ανεντιμότητας.

4. Εφόσον δεν προχωρήσουν άμεσα σε επιβαλλόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με την αίσια συμφωνία για την αξιολόγηση, δεν υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα εισοδήματα μειώνονται.

Η κατανάλωση μειώνεται.

Οι πιστώσεις μειώνονται.

Οι επενδύσεις μειώνονται.

Μόνο οι τιμές αυξάνονται!

Κι όλα οφείλονται στην αύξηση φορολογίας και αποφυγή μεταρρυθμίσεων για να διατηρούν οι Συριζοανέλληνες (μα και η αντιπολίτευση) με παγιωμένο κρετινισμό τον πελατειακό κρατισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *