Μείωση Κράτους (Γ)

Μείωση Κράτους (Γ)

1. Συχνά, σε όλες τις χώρες, ορισμένα ανέκδοτα περιέχουν κάποιο απόσταγμα της λαϊκής σοφίας.

Ένα δικό μας παλιό ανέκδοτο αρχίζει με ‘πέντε το κρασί’. Πρόκειται για κάποιον χαμηλόμισθο μικροαστό που ανήκε στο κόμμα των Βαρελοφρόνων και προσπαθούσε κάθε χρόνο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού καθώς τα έξοδα λόγω πληθωρισμού αυξάνονταν περισσότερο από τα έσοδα. Έτσι τη μια χρονιά υπολόγισε: 5 το κρασί, 15 το σπίτι, 8 τα παιδιά, 5 οι παππούδες κλπ. Την επόμενη λογάριασε: 5 το κρασί, 14 το σπίτι, 7 τα παιδιά, 4 οι παππούδες  κλπ. Μετά πάλι: 5 το κρασί , 13 το σπίτι, 61/2 τα παιδιά, 31/2 οι παππούδες κλπ. Κάθε φορά όλα τα έξοδα μειώνονταν εκτός από το μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο κρασί.

Το ίδιο κάνει και η κυβέρνησή μας. Το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο παραμένουν αδιαπραγμάτευτα και απρόσβλητα στην υπέρβαρη σύνθεση και στα δαπανηρά προνόμιά τους. Οι δικαστικοί μας επίσης παραμένουν μαζί με τους βουλευτές προστατευμένοι από περικοπές εσόδων σχηματίζοντας μια αριστοκρατική κάστα υπεράνω του (δήθεν δημοκρατικού) οργανισμού της Πολιτείας.

2. Και την επομένη (3/10) της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος, που ως υπουργός Οικονομικών ελκύει ακατάπαυστα την προσοχή των ΜΜΕ, έδωσε πάλι συνέντευξη τύπου. Όπου καταφέρθηκε, όχι εντελώς άδικα, εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται να συναινέσει και να συμπορευθεί με την κυβέρνηση. Προφανώς ξέχασε, ή δεν τον ενδιαφέρει, το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τη Ν.Δ. να συγκυβερνήσουν και ενώ ο κ. Σαμαράς (άσχετος και αυτός, όπως και ο Πρωθυπουργός, με πρακτικά εργασιακά ζητήματα, γεωργίας, κτηνοτροφίας, βιομηχανίας, εμπορίου, τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών λειτουργιών) δέχτηκε, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και απέσυρε την πρότασή του!!!

Ζήτησε ο κ. Βενιζέλος επίσης να δεχθούμε όλους τους χειρισμούς αυτής της αξιοθαύμαστης κυβέρνησης χωρίς αντιστάσεις και αντιδράσεις. Αν εμείς πληρώνουμε τους φόρους, τακτικούς και έκτακτους, η κρίση θα εξαφανιστεί.

Όχι, υπονοούσε, η κυβέρνηση της οποίας είναι αντιπρόεδρος, δεν φταίει καθόλου για την κρίση! (Ούτε για το ότι δεν πήρε μέτρα για την πάταξη ή τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.)

Προφανώς ο κ. υπουργός δεν είχε πρόσβαση στο προσωπικό blog της φίλης και πρώην μέλους της κυβέρνησης, κ. Μ. Αποστολάκη, που αντίθετα, ίσως επειδή έχει απομακρυνθεί από το κυβερνητικό σώμα, καταφέρεται ενάντια στους υπουργούς για καθυστερήσεις και αστοχίες. Πολλά ΜΜΕ αναμεταδίδουν την κύρια επίκρισή της για την εργασιακή εφεδρεία: «Έπρεπε ήδη να ήμασταν έτοιμοι αποτρέποντας τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας… Εν προκειμένω, η δική μας ανετοιμότητα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο του δημοσιονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου της χώρας… Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Πρέπει λοιπόν να τελειώνουμε με τα κάθε φορά καινούρια μέτρα.»

Προφανώς πάλι, δεν θέλει να κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια των λόγων, χαμόγελων, εναγκαλισμών και άλλων παραστάσεων των Ευρωπαίων πολιτικών που συναντά στα συχνά ταξίδια του, ή, έχοντας κοιτάξει βαθύτερα, αποκρύβει αυτό που πολλοί από μας τους κοινούς πολίτες αντιλαμβανόμαστε: ότι δηλαδή οι Έλληνες πολιτικοί και ειδικά οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης θεωρούνται πλέον παντελώς αναξιόπιστοι.

Έτσι ο κ. Βενιζέλος και οι συνάδελφοί του – «5 το κρασί»!

3. Τουλάχιστον άρχισε η περιστολή του Κράτους ή μάλλον διατυπώθηκε μια πρόταση για αυτό. Εκτός από οτιδήποτε άλλο, θα απολυθούν έμμεσα ή άμεσα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως όσοι βρίσκονται πιο κοντά στο όριο σύνταξης, δηλαδή – μάλλον – οι πιο έμπειροι.

Έτσι, το ένα εκατομμύριο βασανιστών, όπως ο κ. Λοβέρδος θεωρεί τους δημοσίους υπαλλήλους, θα μειωθεί κατά 30.000. Ανάμεσα σε αυτούς δεν θα είναι φυσικά οι πρόσφατα διορισθέντες με ρουσφέτια υπουργών και βουλευτών, όπως η σύζυγος του κ. Λοβέρδου.

Και αναρωτιέμαι μαζί με πολλούς οικονομολόγους, οικονομικούς συντάκτες και σχολιαστές: Δεν μπορούσαν οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι στα διάφορα επιτελεία των υπουργών και του πρωθυπουργού να ξεκινήσουν με άλλες περικοπές και απολύσεις; Και η απλή απάντηση είναι – βεβαίως και μπορούσαν αρχίζοντας με διάφορους μετακλητούς και υπεράριθμους υπαλλήλους εδώ κι εκεί στη Βουλή, στα υπουργεία και στις επιτροπές. Κάθε τόσο διαβάζουμε ή ακούμε για διάφορους δημόσιους οργανισμούς δίχως πραγματικό αντικείμενο.

Θα μπορούσαν επίσης να περικόψουν τις πολυδάπανες συνήθειες των υπουργών να ταξιδεύουν ακατάπαυστα στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αεροσκάφος ενώ υπάρχουν πτήσεις με διάφορες αερογραμμές που εκτελούνται πολλές φορές ημερησίως. Επίσης τα πανηγύρια πρωθυπουργικών ομιλιών, όπως εκείνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τα μπουλούκια ακολούθων, ομιλιών που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς δαπανηρές μετακινήσεις. Θα μπορούσαν επιπλέον να περικοπούν οι αχρείαστες υπερωρίες τις οποίες εδραίωσαν υπουργοί (και χρησιμοποιούν οι Διευθυντές) για τους εκλεκτούς τους έστω και αν αυτοί δεν εργάζονται αυτές τις ώρες.

Αλλά – «5 το κρασί».

4. Δυο-τρεις βουλευτές έθιξαν το θέμα της μείωσης (απόλυσης 100) βουλευτών – αλλά σύντομα και γρήγορα. Είναι άγνωστο αν το έκαναν λόγω δημιουργίας εντυπώσεων εκ του ασφαλούς ή λόγω κατανόησης του προβλήματος και πεποίθησης. Αν ίσχυε το δεύτερο θα συνέχιζαν να μιλούν για το θέμα σε κάθε ευκαιρία, κάθε μέρα, προβάλλοντας και προωθώντας το. Αφού το θέμα δεν αναφέρθηκε ξανά, θα πρέπει να ήταν σκέψη της στιγμής.

Αλλά σίγουρα δεν είναι ανόητη η παλαιά παροιμία «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Το ψάρι βρωμάει αποπνικτικά, απαίσια, εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου επέτρεψε ανοιχτά τις μίζες – φτάνει να μην ξεπερνούσαν πολλά εκατομμύρια.

Η διαφθορά βέβαια δεν ήταν καινούρια ούτε τότε, μόνο που τώρα έχει πια εισχωρήσει σε όλο τον οργανισμό του Έθνους. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς την ανοχή των υπέρτατων αρχών και αρχόντων μας. Δεν μπορούν να είναι διεφθαρμένοι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι στις διάφορες βαθμίδες τους (απαιτώντας όπου και όποτε μπορούν το “γρηγορόσημό” τους, όπως οι γιατροί το φακελάκι τους) ενώ οι εποπτεύοντες προϊστάμενοι, γραμματείς και υπουργοί να είναι άγγελοι εντιμότητας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις έντιμων υπαλλήλων (σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες) που αρνούνται να ενδώσουν στις παράνομες οδηγίες του (υφ-)υπουργού, Διευθυντή και άλλων προϊσταμένων οπότε αυτοί αντικαθιστώνται από υπαλλήλους με πιο ευλύγιστη ηθική.

5. Ας μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών˙ ας μειωθούν οι υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές και σύμβουλοι. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί περίτρανα πως είναι άσχετοι, δειλοί και ανίκανοι και νοιάζονται μόνο για τα προνόμιά τους.

Επομένως ας δημευτεί η περιουσία όλων των υπουργών που τα τελευταία 25 χρόνια οδήγησαν τη Χώρα σε αυτή την κρίση και οι βουλευτές ας πληρώσουν ένα τρανταχτό πρόστιμο για τα προνόμια που απολαμβάνουν ενώ βοηθούν με τις μίζες και τα ρουσφέτια τους να απλώνεται η διαφθορά.

Δυστυχώς, αυτά δεν θα γίνουν διότι όλοι αυτοί οι εθνοπατέρες και εθνοσωτήρες έχουν φροντίσει με την αισχρότερη συντεχνιακή νοοτροπία να εξασφαλίσουν όχι μόνο ασυλία και παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων αλλά και την απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού που θα μπορούσε να αλλάξει τα δικά τους κακώς κείμενα.

Αλλά τελικά μπορεί κανείς να αποφύγει τη φυσική δικαιοσύνη;

Μείωση Κράτους

Μείωση Κράτους (Β)

Μείωση Κράτους (Δ)

Μείωση Κράτους (E)

Μείωση του κράτους: Τελευταίο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *