34. Διεθνή: Νέα Ζηλανδία και Κίνα

34. Διεθνή: Νέα Ζηλανδία και Κίνα

- in Διεθνή
0

Πολλοί Αυστραλοί που έχουν κάποια πληροφόρηση για τις διεθνείς τους σχέσεις δεν νιώθουν ευχαριστημένοι με τη Νέα Ζηλανδία. Σε προηγούμενο άρθρο έθιξα το θέμα άμυνας και δαπανών υποδείχνοντας πως οι Νεοζηλανδοί έχουν μειώσει τις δικές τους αμυντικές/στρατιωτικές δαπάνες. Οι Αυστραλοί το εκλαμβάνουν αυτό ως εκμετάλλευση του δικού τους αμυντικού συστήματος το οποίο καλύπτει μερικώς και τη Νέα Ζηλανδία, ταμπουρωμένη πίσω από την Αυστραλία, πιο νότια.

Υπάρχει όμως και το θέμα της Κίνας.

Οι Αυστραλοί δεν τα πάνε πολύ καλά με τους Κινέζους. Προτιμούν τους παλαιούς συμμάχους τους Βρετανούς και Αμερικανούς. Θεωρούν, μάλιστα, την Κίνα ως πιθανό εχθρό (στο μέλλον).

Από την άλλη έχουν δεχτεί πολλούς Κινέζους μετανάστες. Πιο σημαντικό, το 50% σχεδόν των εξαγωγών της Αυστραλίας πάει στην Κίνα!

Η Νέα Ζηλανδία εξάγει μόνο 23% του συνόλου εξαγωγών της στην Κίνα, μα ακόμα κι έτσι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων και υπηρεσιών από τη Νέα Ζηλανδία.

Μα η Νέα Ζηλανδία, αντίθετα με την Αυστραλία, έχει πολύ πιο φιλικές σχέσεις με την Κίνα από το 1972 οπότε αναγνώρισε την Κίνα. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν από το 2017 και οι Δυτικοί σύμμαχοι την θεωρούν κάπως “αφερέγγυα!”

Μερικοί Αυστραλοί ονομάζουν “δειλή” την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern – που μπορεί να είναι παρατραβηγμένο. Σίγουρα η Νεοζηλανδή κυβέρνηση (συντηρητική ή εργατική) θα κοιτάξει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας και μετά της Αυστραλίας ή των άλλων Δυτικών συμμάχων.

Και η πρωθυπουργός δήλωσε στις 7 Δεκεμβρίου πως οι σχέσεις με την Κίνα είναι τόσο ισχυρές στα τέλη του 2020 όσο και στις αρχές του. Πρότεινε να μεσολαβήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Ardern δήλωσε ανησυχία και για τον Νόμο Ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ και την υποτιθέμενη καταπίεση των Ουίγκουρ στην Επαρχία Xingiang, ενώ τον Μάιο 2020 η Νέα Ζηλανδία υποστήριξε την προσχώρηση της Ταιβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές είναι διχασμένοι. Η προ-Κινέζικη παράταξη δήλωσε υπέρ της κινέζικης διοίκησης του Χονγκ Κονγκ και μάλιστα συγκρούστηκε με την αντι-Κινέζικη παράταξη που υποστηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ.

Υπάρχει μια σοβαρή διαφορά μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που πολύ λίγοι επισημαίνουν. Οι Αυστραλοί ιθαγενείς Αβορίγινες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες ζουν σε άθλιες συνθήκες, συντροφιά με αλκοόλ, ναρκωτικά, πορνεία. Στη Νέα Ζηλανδία οι Μαορί, ιθαγενείς κάτοικοι, έχουν αναπτυχθεί (δίχως τις διώξεις που δέχτηκαν οι Αυστραλοί) κι ενσωματώθηκαν στην κοινωνία που οικοδόμησαν οι Λευκοί άποικοι (κυρίως Βρετανοί). Η νυν υπουργός Εξωτερικών Nanaia Mahuta είναι καταγωγής Μαορί. Κι αυτή πρότεινε τον Νοέμβριο 2020 να διαμεσολαβήσει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες ειρήνευσης μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Στους Αυστραλούς δεν άρεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *