33. Διεθνή: Κινέζικη αποικιοκρατία (2)

33. Διεθνή: Κινέζικη αποικιοκρατία (2)

- in Διεθνή
0

Πριν από καιρό έγραψα για την έξυπνη διείσδυση των Κινέζων στην Ασία και την Αφρική (31. Διεθνή: Κινέζικη αποικιοκρατία) Πολλοί Δυτικοί έχουν επιδοθεί, σημείωσα, σε αντι-κινεζική προπαγάνδα σχετικά με τις εμπορικές και χρηματικές δοσοληψίες των Κινέζων με ασιατικές κι αφρικανικές χώρες. Ο όρος που χρησιμοποιούν επαναληπτικά είναι αποικιοκρατία. Η κινέζικη διείσδυση δεν έχει πολλή σχέση με την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων – όπως στην παρακάτω φωτογραφία (αριστερά) η σχετικά πολιτισμένη αυτοκρατορική παρουσία των Βρετανών μεμ σαχίμπ (οι αφέντες) στην Ινδία.

Και η απίστευτα σκληρή, απάνθρωπη εκμετάλλευση του Λεοπόλδου του Βελγίου στο Κονγκό όπου στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε τιμωρημένους ιθαγενείς που δεν μάζεψαν αρκετό καουτσούκ (ή ό,τι άλλο). Κι εδώ υπήρχαν Βρετανοί επιχειρηματίες!

Ο Robin Daverman δημοσίευσε άρθρο στο Διαδίκτυο (Ιαν. 2017) όπου περιγράφει τη συμφωνία μεταξύ Κινέζων κι Αιθιόπων για την κατασκευή και λειτουργία ενός σιδηροδρόμου στην αφρικανική χώρα. Είναι, λέει, ένα καλό παράδειγμα της “κινεζικής αποικιοκρατίας στην Αφρική” ειρωνευόμενος τα αντι-κινέζικα άρθρα.

Η συμφωνία μεταξύ των χωρών είναι η Κίνα να κατασκευάσει τον σιδηρόδρομο (που τελείωσε το 2017) και να τον λειτουργήσει για 6 χρόνια. Στο μεταξύ θα εκπαίδευε Αιθίοπες έτσι που αυτοί να μπορούν να αναλάβουν τη διοίκηση, συντήρηση κι εκμετάλλευση όταν η κινέζικη εκμετάλλευση θα τελείωνε. Όπερ κι έγινε.

Ο σιδηρόδρομος ολοκληρωμένος λειτουργεί:

Οι Κινέζοι εκπαιδεύουν Αιθίοπες (κεντρική φωτογραφία).

Και οι δυο χώρες θέλουν τον σιδηρόδρομο διότι και οι δυο κερδίζουν από την κατασκευή και λειτουργία του. Έτσι και οι δυο εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με άριστο επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια. Πού κολλά η “η αποικιοκρατία”;

Επαναλαμβάνω ότι θα ήταν λάθος να νομίσουμε πως οι Κινέζοι είναι αθώοι, γενναιόδωροι φιλάνθρωποι. Για την ώρα παίζουν το παιχνίδι πιο έξυπνα – καθώς οι Δυτικοί πληρώνουν για παρελθοντικές αμαρτίες. Και σίγουρα δεν θα αργήσουν να παρουσιάζονται και κινέζικες αμαρτίες εδώ κι εκεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *