18. Διεθνή: Ένοπλες Δυνάμεις Βόρειας Κορέας

18. Διεθνή: Ένοπλες Δυνάμεις Βόρειας Κορέας

- in Διεθνή
0

1. Πολλά έχουν ακουστεί για τους πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η παράξενη και σχεδόν πλήρως αποκλεισμένη αυτή χώρα όπου σκοτεινιά επικρατεί μετά τη δύση του ηλίου για να μην ξοδεύουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία κοστίζει ακριβά.

Ήταν τόσο φτωχή που το 1995 ξεκίνησε ένας τρομερός λιμός. Σε αυτόν συνέβαλε η μεγάλη μείωση εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που γύρισαν στον καπιταλισμό. Κράτησε τρία έτη και θανάτωσε 240.000 ίσως και 400.000 ανθρώπους, παρά τη βοήθεια σίτισης που το κράτος έλαβε από ξένες χώρες μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης.

Το 2015 το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν μόλις 1.500 $ – ενώ στη Νότιο Κορέα ήταν 28.400 $!

Η φτώχεια, ο λιμός και άλλες συνθήκες όπως η στρατιωτική θητεία και οι καθυστερημένοι γάμοι ανέκοψαν την αύξηση του πληθυσμού στα σχεδόν 25 εκατομμύρια.

2. Και όμως αυτή η χώρα έχει στρατιωτική δύναμη 1.210.000 και αποτελεί την πολυπληθέστερη δύναμη μετά την Κίνα, Αμερική και Ινδία. Συνολικά το σύνολο στρατιωτικό προσωπικό, ενεργό, εφεδρικό και παρα-στρατιωτικό αριθμεί σχεδόν 9.500.000. Οι προσπάθειες του μονοκομματικού καθεστώτος και του λατρευτού ηγέτη (Κιμ Γιονγκ Ουν, τώρα) είχαν για πολλά έτη επικεντρωθεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και το 2008 παρέδωσε στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμά του στη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας ενώ το 2009 έκανε υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Τώρα (από το 2016) έχει και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Με τέτοιο πύραυλο έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο της Κουανγκμιονσόνγκ.

3. Παρά τις πυρηνικές κεφαλές και τους πυραύλους, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σχεδόν ανέκδοτο με το χάλι που έχουν. Οι στολές των στρατιωτών, τα οχήματα, τα όπλα, τα τανκς και τα αεροπλάνα τους – όλα προέρχονται από τη Σοβιετία της δεκαετίας και νωρίτερα!

Δεν υπάρχουν αλεξίσφαιρα γιλέκα σχεδόν καθόλου, ούτε τα τελευταία υπερσύγχρονα πολυβόλα. Τα πολεμικά αεροσκάφη είναι όλα MiG της εποχής της σοβιετικής παντοδυναμίας και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κανένα τύπο σύγχρονου αεροσκάφους – αμερικανικό, γαλλικό, ρωσικό, βρετανικό κλπ. Οι δε πιλότοι ασκούνται με χαρτονένια ομοιώματα. Ναι, καλά διαβάζετε!

Δίχως βοήθεια από την Κίνα θα είναι δύσκολο να επιδοθούν σε εχθροπραξίες με τη Νότια Κορέα (πάντα στηριζόμενη από τις ΗΠΑ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *