8. Διεθνή: Χονγκ Κονγκ και μετανάστευση

8. Διεθνή: Χονγκ Κονγκ και μετανάστευση

- in Διεθνή
0

1. Μεγάλος ντόρος εκδηλώθηκε στο Διαδίκτυο αρχές Ιουλίου για τη φυγή από το Χονγκ Κονγκ 3 εκμ κατοίκων. Οι δυτικές χώρες (Βρετανία κυρίως, ΗΠΑ και Αυστραλία) κάλεσαν τους δυσαρεστημένους να μεταναστεύσουν.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα γίνει και τι επιπτώσεις θα έχει στην Κίνα. Άλλοι δηλώνουν με βεβαιότητα πως θα γίνει και σύντομα προτού η κυβέρνηση επιβάλει νέους νόμους που θα απαγορεύουν τη μετανάστευση. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως δεν θα γίνει για διάφορους λόγους.

Λίγοι εξετάζουν το ζήτημα ρεαλιστικά.

2. Το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι πιο προσγειωμένοι αναλυτές στο Διαδίκτυο είναι πως οι διαδηλώσεις έχουν εξασθενίσει. Πολλοί που παλαιότερα λάμβαναν μέρος, βρήκαν πως η ζωή στο νέο καθεστώς δεν είναι καθόλου κακή, αποδέχτηκαν το νέο καθεστώς και δεν διαμαρτύρονται πια.

Το νέο καθεστώς είναι η γενική πολιτική της Κίνας που όμως ελάχιστα ισχύει στο Χονγκ Κονγκ λόγω δικού του δυτικού τύπου δημοκρατικού καθεστώτος. Μα όλη η ασφάλεια υπάγεται τώρα στη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές έχουν μειωθεί πολύ. Στις αρχές Ιουλίου, 2020, ο αριθμός είχε πέσει στους 150 σε μια μέρα. 15 από αυτούς συνελήφθησαν.

Οι ειδήσεις ανέφεραν πως εκείνες τις μέρες, κάποιος προσπάθησε να φύγει από το Χονγκ Κονγκ αφού είχε αποπειραθεί να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό!

Το νούμερο 3 εκμ είναι άκρως φαντασιακό δίχως καμιά σχέση με την πραγματικότητα και χρησιμοποιείται για πολιτική προπαγάνδα.

Αν 3 εκμ έφευγαν – και το ΚΚΚ δεν θα τους εμπόδιζε – το μόνο σίγουρο είναι πως η τιμή ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ θα έπεφτε και αυτοί που θα έμεναν (κοντά 4 εκμ) θα έβρισκαν πολύ μεγαλύτερους χώρους για κατοίκηση κι εργασία πολύ φθηνότερα.

3. Μα είναι καθόλου ρεαλιστικό το νούμερο 3 εκατομμύρια; Τι θα έκανε η βρετανική κυβέρνηση με 3 εκμ μεταναστών από το Χονγκ Κονγκ; Αυτή τώρα με το Μπρέξιτ διώχνει τους Ευρωπαίους που είναι εγκατεστημένοι πολλά χρόνια κι έχουν χρήσιμες, επιθυμητές δεξιότητες. Τι θα κάνουν στη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον 3 εκμ πρόσθετοι άνθρωποι;

Η Βρετανία θα δεχτεί μόνο όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, και όσους έχουν έγκυρο διαβατήριο ανανεωμένο. Αυτοί αριθμούν περίπου 360.000.

Σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές είναι πια παιδαρέλια και δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Πόσοι από τις 360.000 θα θέλουν να αφήσουν κατοικία και δουλειά για να πάνε αλλού σε αβέβαιες συνθήκες; Μόνο οι πλούσιοι.

Οπότε, λίγοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μεταναστεύσουν. Κατά πόσο οι συνθήκες στις Δυτικές χώρες θα είναι καλύτερες δεν είναι πολύ σίγουρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *