80. Διεθνή: Ρωσική στρατιωτική αποτυχία

80. Διεθνή: Ρωσική στρατιωτική αποτυχία

- in Διεθνή
0

Η άθλια απόδοση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία φαίνεται, μετά από τρεις μήνες, να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νόμιζε κανείς τον πρώτο μήνα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να βρίσκονται σε διάφορες θέσεις στην ιεραρχία του ρωσικού κράτους, ίσως και στο υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο, άνθρωποι που εναντιώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν εκτελούν ορθά τη δουλειά τους ή βοηθούν ποικιλότροπα τους Ουκρανούς. Αλλά αυτή η δυνατότητα δεν εξηγεί το μέγεθος της ρωσικής αποτυχίας.

Θα δεχθούμε επίσης ότι ο Πούτιν και το Γενικό Επιτελείο είχαν λάθος πληροφορίες για το λαϊκό αίσθημα και νόμισαν, πείστηκαν από πληροφοριοδότες πως πολλοί Ουκρανοί θα τους παραδίνονταν ή θα υποχωρούσαν πολύ γρήγορα. Έτσι δεν έγιναν κατάλληλα σχέδια και πλήρεις ετοιμασίες για την εισβολή. Μα αυτό ισχύει για, το πολύ, τις πρώτες δύο, όχι πιο πολλές, εβδομάδες.

Μερικοί ρίχνουν το φταίξιμο και στον Πούτιν που έχει παρελθόν κατασκόπου και πολιτικάντη μα όχι πείρα στρατιωτικού. Μπορεί ο Πούτιν να έχει δώσει οδηγίες ή κατευθυντήριες γραμμές για εισβολή και, οπωσδήποτε, να καθόρισε τον τελικό σκοπό, μα τα σχέδια και τελικές αποφάσεις πρέπει να προέρχονται από το Γενικό Επιτελείο και στρατηγούς.

Η πρώτη και φανερή αιτία για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι η ολίσθηση της ίδιας της Ρωσίας από υπερδύναμη σε περιφερειακή. Η οικονομία της είναι στο επίπεδο της Σουηδίας ή έστω Ιταλίας. Είναι φτωχότερη από όσο ήταν ως ΕΣΣΔ: έχει λιγότερους πόρους παρά την αφθονία πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών, πολύτιμων λίθων (διαμάντια) και μετάλλων. Κυρίως, είναι φτωχότερη σε ανθρώπινο δυναμικό. Αφενός έχει υπογεννητικότητα και αφετέρου εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσσοι (πολλοί με εξαιρετικές ικανότητες) έχουν μεταναστεύσει στη Δύση (200.000 μόνο τους 2 πρώτους μήνες της εισβολής).

Η δεύτερη φανερή αιτία είναι η έλλειψη σύγχρονου, εξελιγμένου πολεμικού υλικού σε μαχητικά, άρματα, πολεμικά πλοία και άλλα οπλικά συστήματα. Έχουν χάσει πάνω από 1.200 τανκς και 200 τόσα αεροσκάφη.

Η Τρίτη και σοβαρότατη αιτία είναι η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης των στρατιωτών από απλούς καραβανάδες ως στρατηγούς, εκπαίδευση πιλότων κι εκπαίδευση ναυτικών.

Μια τέταρτη αιτία είναι η κάκιστη συντήρηση όλων των πολεμικών εργαλείων αέρος, ξηράς και θάλασσας.

Αυτές όλες πηγάζουν από μια μοναδική κατάσταση που είναι έλλειψη χρημάτων. Και η έλλειψη  αυτή οφείλεται στη διάχυτη διαφθορά που με ποικίλους τρόπους διοχετεύει το κρατικό χρήμα σε ιδιωτικές τσέπες αντί στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή η χρόνια διαφθορά είναι η βασική αιτία για το πλήθος προβλημάτων όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις μα σε ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία.

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Και η παροιμία ισχύει για κάθε βρόμικο κρατικό καθεστώς. Και είναι γνωστό πως από αμνημονεύτων χρόνων οι Τσάροι, και οι άλλοι άρχοντες που έχουν κυβερνήσει τη Ρωσία μέχρι το καθεστώς του αιώνιου προέδρου Πούτιν, φρόντιζαν πρώτιστα τη δική τους καλοπέραση σε πολυτέλεια και μετά το Έθνος. Έτσι απλώθηκε και εδραιώθηκε η διαφθορά που τώρα λέγεται κλεπτοκρατία.

Αρχίζοντας από το “κεφάλι”, ο ίδιος ο Πούτιν, οι αυλοκόλακές του, οι Ολιγάρχες και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, σφετερίζονταν τεράστια ποσά για να έχουν ακριβά αμάξια, γιοτ και βίλες στη Ρωσία ή στη Δύση και να στέλνουν στη Δύση τους λατρευτούς βλαστούς τους πρώτα για μόρφωση και μετά για καλοπέραση. Η κλεπτοκρατία έγινε τρόπος ζωής παντού.

Το κατεστραμμένο αεροσκάφος είχε πυραύλους ανενεργούς όταν κατέπεσε. Γνώριζε ο πιλότος ακριβώς πώς να τους εκτοξεύσει; Πάτησε τα κουμπιά, μα το σύστημα δεν λειτούργησε; Ίσως και τα δύο να ισχύουν; Ανεκπαίδευτος πιλότος, δηλαδή, και κακή συντήρηση…. Το Μοσκβά επίσης είχε όλα τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα μα χτυπήθηκε από 2 πυραύλους!…

Δισεκατομμύρια από κρατικά κονδύλια για τις Ένοπλες Δυνάμεις διοχετεύθηκαν στη ζωή πολυτελείας στρατηγών και άλλων αξιωματούχων κι έγιναν κότερα και βίλες, αντί καλοί πιλότοι και καλά μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα.

Μπορεί να έχεις 10.000 τανκς. Μα είναι σε καλή κατάσταση; Υπάρχει το καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα να τα χρησιμοποιήσει; Υπάρχουν τα καύσιμα για την κινητοποίησή τους;

Η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ.  Διότι τα χρήματα έγιναν πολυτελής ζωή για τους αξιωματούχους όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *