84. Διεθνή: Οικονομικές δυσκολίες Ρωσίας

84. Διεθνή: Οικονομικές δυσκολίες Ρωσίας

- in Διεθνή
0

Οπωσδήποτε οι κυρώσεις που οι Δυτικοί έχουν επιβάλει στη Ρωσία από τον Μάρτιο 2022 έχουν πιέσει έντονα την οικονομία της, μα όχι τόσο ώστε να γονατίσει ή να αποδυναμωθεί η πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έχασε την αξία του μα έχει επανέλθει, παρότι τα Δυτικά κράτη (εκτός Ουγγαρίας) δεν πληρώνουν σε ρούβλια. Υπάρχουν επίσης τεράστιες δυσκολίες λόγω απαγόρευσης εξαγωγών πολλών αγαθών και υλικών για την πολεμική βιομηχανία άμεσα προς τη Ρωσία. Μα πολλά από αυτά οι Ρώσοι μπορούν πιο αργά και πιο ακριβά να τα προμηθευτούν μέσω άλλων χωρών (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Αραβικές χώρες).

Στον Ρωσικό λαό λείπουν σίγουρα τα Μακντόναλντς και πολλά άλλα δυτικά αγαθά καλύτερης ποιότητας, μα το κράτος δεν υποφέρει.

Ναι, μειώθηκαν τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν περικόψει τις εισαγωγές. Μα ευρωπαϊκά χρήματα εξακολουθούν να εισρέουν στη Ρωσία διότι δεν έχουν σταματήσει εντελώς οι Ευρωπαϊκές εισαγωγές και διότι οι τιμές καυσίμων έχουν ανέβει και αποζημιώνουν μερικώς την απώλεια. Μα υπάρχουν και άλλες χώρες που αύξησαν την εισαγωγή τους (Ινδία, Κίνα) έτσι που η Ρωσία, μετά από μια σύντομη μείωση παραγωγής, την αύξησε πάλι κατά 200.000 βαρέλια!

Όσο κι αν μειωθούν, αν μειωθούν, τα ρωσικά έσοδα τους επόμενους μήνες, το Κρεμλίνο μπορεί να περισφίξει τα δικά του κρατικά έξοδα σε πολλούς τομείς και να διοχετεύσει το χρήμα στα έξοδα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έδειξε πως είναι αδίστακτος και δεν πρόκειται να διστάσει σε αυτό το σημείο. Αν μερικές κρατικές υπηρεσίες συρρικνωθούν ή πάψουν εντελώς, δεν θα προκαλέσει πονοκέφαλο στον Πούτιν και το επιτελείο του – εφόσον έχουν ροή χρημάτων για να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Το πρόβλημα με τον πόλεμο έχει δύο πτυχές. Η μια είναι η ανικανότητα των ίδιων των Ρώσων στην διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων. Αυτή, βέβαια, συνοδεύει την πανίσχυρη τάση προς Κλεπτοκρατία – ένα θέμα που έχουμε κοιτάξει επανειλημμένα σε άλλα άρθρα. Η άλλη είναι η απώλεια πολεμικού υλικού – μαχητικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και οχημάτων κάθε είδους, και πυροβολαρχιών. Τα νεότερα όπλα και συστήματα καταστρέφονται (ή αιχμαλωτίζονται) και δεν αναπληρώνονται στον ίδιο ρυθμό. Μάλιστα, αναπληρώνονται με παλαιά και καθόλου αποτελεσματικά όπλα και συστήματα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί και η μείωση ανθρώπινου πολεμικού υλικού!

Μια άλλη εξωγενής δυσκολία είναι η συνεχιζόμενη προμήθεια της Ουκρανίας με νεότερα και αποτελεσματικότερα όπλα από τη Δύση.

Μα ο Πούτιν θα συνεχίσει την πολεμική τρέλα του όσο μπορεί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *