94. Διεθνή: Στρατός Ισραήλ

94. Διεθνή: Στρατός Ισραήλ

- in Διεθνή
0

Μια ερώτηση και αντίρρηση που συχνά παρουσιάζεται στο Διαδίκτυο είναι σχετικά με την υπεροπλία του Ισραήλ και την αναγκαστική θητεία των Ισραηλινών στις Ένοπλες Δυνάμεις (IDF = Israel Defence Forces). Μα πρέπει να κατανοηθεί πως δεν είναι το Ισραήλ μια Ελβετία κυκλωμένη από βουνά και πολιτισμένα φιλικά κράτη. Ή η Νέα Ζηλανδία προστατευμένη από ωκεανό και την Αυστραλία.

Ιδού η κατάσταση. Το Ισραήλ είναι κόκκινο. Οι χώρες και οι λαοί που δεν θέλουν το Ισραήλ είναι πράσινο – αν και μερικά αραβικά κράτη έχουν πλέον φιλικές διπλωματικές σχέσεις και συνεργάζονται. Το Ισραήλ πολέμησε τρεις φορές συμμαχίες Αράβων μουσουλμάνων και κατόρθωσε να επιβιώσει. Συνεχίζει να πολεμά Άραβες τρομοκράτες που βομβαρδίζουν από τη Γάζα κυρίως ή απαγάγουν ή σκοτώνουν Ισραηλινούς αμάχους αδίστακτα. Οπότε, ναι, χρειάζονται υπεροπλία και ισχυρές δυνάμεις άμυνας που συμπεριλαμβάνει κατασκοπία. Εχθρικά αεροσκάφη βρίσκονται σε μισής ώρας πτήση – Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος. Οι πρωτεύουσες των κοντινών αραβικών κρατών είναι με αυτοκίνητο 4 ώρες (Δαμασκός, Συρία) και 8 ώρες (Κάιρο).

Μα οι ΕΔ είναι μια χοάνη επίσης όπου σμίγουν και αποκτούν συνοχή κι ενότητα πολλά διαφορετικά στοιχεία. Υπάρχουν 10 γλώσσες και τρεις μεγάλες θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Ισλάμ, Χριστιανισμός), θρησκόληπτοι και άθεοι, πλούσιοι και φτωχοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, γηγενείς και ξένοι από πολλές μακρινές χώρες.

Δεν είναι όλοι ξαφνικά αδέρφια. Μα με την υπηρεσία δημιουργείται μια παράξενη σχέση, μια συντροφικότητα που σφραγίζεται από την υπαρκτή απειλή θανάτου. Νέοι άντρες και νέες κοπέλες μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες και να έχουν διαφορετική ιδεολογία (από την ακροδεξιά του Σιωνισμού ως την ακροαριστερά του σοσιαλισμού) μα όλοι ξέρουν τον κίνδυνο και ξέρουν πως πρέπει να συνεργαστούν για να υπερασπίσουν το Ισραήλ που δίνει εγγύηση ασφάλειας όχι μόνο στους Ισραηλινούς πολίτες μα σχεδόν σε όλους τους Εβραίους του κόσμου.

Υπηρετούν νέοι και νέες 18-35 ετών. Στις ηλικίες 18-25 υπηρετούν για 36 μήνες. Οι στρατολογημένοι πρέπει να έχουν καλή υγεία – σωματικά και νοητικά. Μόνο Ισραηλινοί πολίτες (ή Εβραίοι από άλλες χώρες) μα όχι Άραβες Ισραηλινοί διότι δεν πρέπει αυτοί να πολεμούν άλλους Άραβες. Πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να μην ανήκουν σε φασιστική ή ακραία κομμουνιστική οργάνωση.

Πριν μερικά χρόνια ένας νεαρός Εβραίος από το Τέξας (ΗΠΑ), ο Nissim Sean Carmeli, ήρθε να υπηρετήσει στον Ισραηλινό στρατό. Έγινε τότε μια σύρραξη με Ισλαμιστές και ο νεαρός Τεξανός σκοτώθηκε. Συγγενείς και φίλοι ήταν στο Τέξας, πολύ μακριά και η πτήση κοστίζει ακριβά. Μόνο λιγοστοί συγγενείς παρουσιάστηκαν στην κηδεία του στο Ισραήλ.

Και όμως μαζί με αυτούς παρουσιάστηκαν πάνω από 20.000 Ισραηλινοί που υπηρετούσαν ή είχαν υπηρετήσει. Τέτοια είναι η αδελφικότητα στις ΕΔ του Ισραήλ. Ο νεαρός Carmeli ήταν “δικός” τους άνθρωπος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *