96. Διεθνή: Μίλησε η κα Μέρκελ

96. Διεθνή: Μίλησε η κα Μέρκελ

- in Διεθνή
0

Όντως βγήκε από τον σιωπηλό κρυψώνα της και έριξε περισσότερη σύγχυση στην ήδη συγχυσμένη Γερμανία και κατ’ επέκταση Ευρώπη. Δεν ξέρω αν η κα Μέρκελ παίζει κι αυτή τώρα τον ρόλο το σοφού καθοδηγητή μα και του εγγυητή ενότητας και παράδοσης, όπως ο δικός μας Κωστάκης ακάματος Καραμανλής, που και αυτός μόνο σύγχυση σκορπάει με τις “παρεμβάσεις” του. Ο Κ. Καραμανλής προετοίμασε με μεγάλη και κυνική επιμέλεια την χρεωκοπία της Ελλάδας, την οποία σφράγισαν οι βόρειοι εταίροι μας στην ΕΕ. Η κα Μέρκελ προετοίμασε με εξίσου μεγάλη και κυνική επιμέλεια, πρώτα την άνοδο της Γερμανίας οικονομικά (περισσότερο από το συνηθισμένο!), μα συγχρόνως την πλήρη υποδούλωση της ΕΕ στο βενζινάδικο της Ρωσίας και αποδείχθηκε η χειρότερη καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης της ΕΕ.

Μίλησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η γηραιά πρώην καγκελάριος στα εγκαίνια του Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ για να δείξει τελικά… ,πως δεν έμαθε τίποτα απ’ τους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης σαν τον Κολ και τους άλλους καγκελάριους και τον εξαίρετο Αντενάουερ.

Ελάλησε, λοιπόν, και είπε πως οι δυτικές ηγεσίες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές του Πούτιν σχετικά με την χρήση των πυρηνικών όπλων διότι δεν είναι μπλόφα. Ξέρει, άραγε, η Μέρκελ κάτι που οι νυν ηγέτες και όλοι εμείς οι άλλοι δεν γνωρίζουμε; Είχε οπωσδήποτε ιδιαίτερη σχέση με τον Πούτιν και διακανόνιζε συμφωνίες μαζί του τις οποίες ούτε οι Γερμανοί συνεργάτες της δεν γνώριζαν – ούτε φυσικά όλες οι άλλες ηγεσίες της ΕΕ. Να και οι δύο χαμογελαστοί: φίλοι για πάντα!

Μόνο που πίσω απ’ το πουτινικό χαμόγελο κρύβεται πονηριά και παραπλάνηση (και φίδι μέσα στην ανθοδέσμη), ενώ η Μέρκελ αφελέστατα έπεσε στην παγίδα της αποπλάνησης του Πούτιν – και τώρα (Οκτ ’22) όλη η ΕΕ το φυσάει και δεν ζεσταίνεται.

Τελειώνοντας, αφήνω τον Σάκη Μουμτζή να αναλύσει το θέμα.

H Mέρκελ μίλησε– και τι είπε;

Σάκης Μουμτζής: Καθημερινή, 30.09.2022 • 20:54.

Προχθές η Αγκελα Μέρκελ, µιλώντας στα εγκαίνια του Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ, κάλεσε τις ηγεσίες των δυτικών κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων και να μη θεωρούν πως είναι μια μπλόφα.

Ο εστί μεθερμηνευόμενον πως, αν η Δύση δεν θέλει να δει πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό μέτωπο, θα πρέπει να βρει ένα πεδίο συμβιβασμού με τη Ρωσία του Πούτιν. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της παρέμβασης Μέρκελ.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι σημαίνει συμβιβασμός με τη Ρωσία, δηλαδή συμβιβασμός με τον εισβολέα. Πρώτα πρώτα, συμβιβασμός σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Να δεχθώ πως ο Πούτιν είναι σε θέση να κάνει τις δικές του υποχωρήσεις, καθώς αυτές θα αφορούν κάτι που δεν ήταν δικό του, αλλά το κατέκτησε με τα όπλα. Οι Ουκρανοί τι είδους υποχωρήσεις μπορούν να κάνουν; Μόνον αν αποφασίσουν να παραδώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της γης τους, της πατρίδας τους, στον εισβολέα.

Εμμέσως, αυτό προτείνει η Αγκελα Μέρκελ, για να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό που ήθελε να πει ο Ρώσος ηγέτης το είπε η Μέρκελ, με δικά της λόγια, που έχουν και μίαν άλλη βαρύτητα στο ακροατήριο όπου απευθύνεται.

Μάλιστα, θεώρησε πως αυτή η θέση της “δεν συνιστά επ’ ουδενί ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής ευφυΐας, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον, κάτι εξίσου σημαντικό στη δημιουργία ενός νέου περιθωρίου”.

Αλλά τι σημαίνει η “διατήρηση περιθωρίου ελιγμών” απέναντι σε έναν εισβολέα; Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού; Η αναφορά σε περιθώρια ελιγμών, οδηγεί στην ανατροπή της διακηρυγμένης στρατηγικής των δυτικών κρατών για στρατιωτική ήττα της Ρωσίας του Πούτιν. Είναι μια άλλη στρατηγική.

Έχει πλέον αποκαλυφθεί η ιδιαίτερη σχέση της Αγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που οδήγησε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, με τις γνωστές συνέπειες. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε να μιλήσει η Μέρκελ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον πρώην, εν Ανατολική Γερμανία, σύντροφο. Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *