99. Διεθνή: Λευκορωσία

99. Διεθνή: Λευκορωσία

- in Διεθνή
0

Ειδήσεις τέλη Νοεμβρίου λένε πως ο Υπεξ της Λευκορωσίας Μακέι δολοφονήθηκε με εντολή του Πούτιν και ότι ενδέχεται να εξοντωθεί ή να παραμεριστεί και ο πρόεδρος Λουκασένκο για να συρθεί η χώρα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ανοίγοντας ένα βόρειο μέτωπο κι έτσι φέρνοντας ανακούφιση στους Ρώσους στα νότια!

Η Λευκορωσία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες (Β. Κορέα, Βενεζουέλα) που ανοιχτά υποστηρίζουν τη Ρωσία στην αισχρή εισβολή της στην Ουκρανία. Είναι όμως ο αδύναμος κρίκος της Ρωσίας και η οικονομία της, καθώς η χώρα δεν έχει κανένα πόρο συγκρίσιμο με τους πόρους της Ρωσίας, είναι σε τρισχειρότερη κατάσταση. Δεν έχει δικά της λιμάνια και οι Βαλτικές Χώρες δεν επιτρέπουν πρόσβαση στα δικά τους των λευκορωσικών πλοίων.

Οι εξαγωγές τους έχουν περιοριστεί αφάνταστα στα λιγοστά προϊόντα που έχουν – παράγωγα πετρελαίου (με πετρέλαιο από Ρωσία), ποτάσα και απλές αγροτικές μηχανές. Τα διυλιστήρια της παράγουν καύσιμα μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Οι εισαγωγές τους έχουν μειωθεί ακόμα πιο πολύ με τις κυρώσεις. Πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει.

Ο δικτάτορας Λουκασένκο κυβερνά με την καταπίεση του στρατού του, περίπου 45.000 προσωπικό. Υπάρχει και μια ρωσική δύναμη 25.000 ανδρών σταθμευμένη από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Και για να στηρίζει τον Λουκασένκο, και ως εφεδρείες για την Ουκρανία και ως αμυντικό σώμα ενάντια σε τυχόν ξένη επίθεση.

Ο Λουκασένκο είναι πλέον εντελώς αποδιοπομπαίος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι καθόλου αγαπητός στη χώρα του. Μόνο ο Πούτιν και οι Ρώσοι και μια μικρή μερίδα του πληθυσμού τον στηρίζουν. Χωρίς τους Ρώσους ή θα αναγκασθεί να αυτοεξοριστεί ή θα πεθάνει από τους όχλους.

Τον Αύγουστο 2020 με μεγάλη νοθεία «κέρδισε» τις εκλογές και αμέσως οι αντίπαλοι διαμαρτυρήθηκαν σε όλα τα διεθνή μέσα και φόρα. Η κύρια αντίπαλος από τη δημοκρατική αντιπολίτευση Sviatlana Tsikhanouskaya δραπέτευσε και μένει στη Vilnius όπου αναγνωρίζεται ως νόμιμη (de jure) πρόεδρος της Λευκορωσίας. Προσπαθεί με τη βοήθεια της ΕΕ να επιφέρει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων (όλοι οι αντίπαλοι του Λουκασένκο που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν είναι φυλακή), νέες εκλογές και την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα γίνονται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μόνο οι Ρώσοι στρατιώτες κατορθώνουν να επιβάλουν τάξη καταπιεστικά. Όχι μόνο πολιτικά κόμματα, μα και συνδικάτα όπως η Εθνική Ένωση Συγγραφέων βρίσκονται διαλυμένα, εκτός νόμου.

Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών Λευκορώσων στην Ουκρανία. Το σύνταγμα μαχητών Kalinowski που είναι ενσωματωμένο στον Ουκρανικό Στρατό αποτελείται από Λευκορώσους: πολεμούν ενάντια στους Ρώσους και στον Λουκασένκο και κάποια ώρα, εικάζεται, θα περάσουν τα σύνορα και θα πολεμήσουν στην ίδια τη χώρα τους.

Την ίδια ώρα, όμως, παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας και οι αναλυτές φοβούνται πιθανή πλέον επίθεση στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία με την ώθηση του Πούτιν.

Ο Λουκασένκο έχει αντικαταστήσει όλο σχεδόν το προσωπικό της φρουράς του με πρόσωπα της απόλυτου εμπιστοσύνης του. Ο Μακέι, λέγεται, πήγε στην ΕΕ για να πάρει κάποιες εγγυήσεις για τον ανασφαλή πρόεδρο. Γι΄αυτό και…. αποδομήθηκε οριστικά!   

«Α, κουρασμένο [και αγχωμένο] το κεφάλι που φοράει την κορώνα εξουσίας»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *