Δ128: Ουγγαρία, Ρωσία, ΕΕ

Δ128: Ουγγαρία, Ρωσία, ΕΕ

- in Διεθνή
0

Ο Βίκτορ Ορμπάν είναι άσσος στο παιχνίδι της αβεβαιότητας. Πάει να μιμηθεί τον Λουκασένκο της Λευκορωσίας;

Η Ουγγαρία έχει πολύ στενούς δεσμούς με την ΕΕ. 78% των εξαγωγών της πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία παίρνει 28%. Μετά, το 71% των εισαγωγών της προέρχεται από την ΕΕ. Μα ο Ορμπάν προτιμά τελευταία να ρισκάρει βρίσκοντας την οικονομική σταθερότητα μάλλον ανιαρή. Έτσι στράφηκε στη Ρωσία για φιλίες και φτηνά καύσιμα (αέριο και πετρέλαιο).

Η Ουγγαρία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004 και λαμβάνει ευρωπαϊκή δομική βοήθεια από τότε ως το 2022. Μα το 2022 όταν δεν συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ΕΕ σταμάτησε τη χρηματοδότηση. Το 2021 έδωσε στην ΕΕ 1,7 δις για να πάρει 6 δις ευρώ βοήθειας (για υποδομές, συνοχή και παρόμοια)!

Μα ο Ορμπάν φαίνεται να προτιμά τον δεσμό με τον Πούτιν. Ξεχνά ή αγνοεί θεληματικά τα ρωσικά τανκς που εισήλθαν στη Βουδαπέστη το 1956, τους χιλιάδες νεκρούς και τους χιλιάδες που μετανάστευσαν τότε, όταν μπορούσαν. Ο Πούτιν είναι της μόδας για φασιστοειδείς πολιτικάντηδες.

Εδώ και μια δεκαετία ο Ορμπάν κάνει ετήσιο ταξίδι προσκυνητικό στη Μόσχα. Για να επιδείξει την ισχυρή διάθεση ανεξαρτησίας των Ούγγρων. Το 2022 ήταν ταξίδι ειρηνευτικό δήθεν, αφού είχε τόσο στενή σχέση με τον Πούτιν. Όντως, αγκαλιάστηκαν οι δυο παλιόφιλοι και ο Ούγγρος αγνόησε πλήρως τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, όπως αγνόησε και τα ρωσικά τανκς που τώρα προσπαθούσαν – όχι πολύ επιτυχημένα – να μπουν στο Κίεβο και να κατακτήσουν την Ουκρανία.

Και ο Πούτιν αναγνώρισε την ειρηνευτική προσπάθεια του Ούγγρου και του χάρισε πίστωση 2 δις δολαρίων για να κατασκευάσει καινούρια σιδηροδρομική γραμμή για εμπορικές κυρίως μεταφορές.

Και ο Ορμπάν, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, χαμογελούσε όταν οι Νατοϊκοί έβριζαν τους Ρώσους και όταν οι Ρώσοι έβριζαν το ΝΑΤΟ.

Ο πιο ιδιαίτερος δεσμός είναι του αγωγού Druzhba που μεταφέρει καύσιμα από την ανατολική περιοχή της ευρωπαϊκής Ρωσίας για 4.000 χλμ. μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας στην Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία και, βέβαια, Ουγγαρία. (Υπάρχουν μικρότερες διακλαδώσεις). Η ονομασία σημαίνει “φιλία”. Η κατασκευή της άρχισε επί Σοβιετικής Αυτοκρατορίας το 1960 για να προμηθεύονται καύσιμα οι “αδερφές” χώρες. Στην Ουγγαρία έφτασε το 1963 “με αγάπη από τη Ρωσία”. (Στη φωτό η κατασκευή μέσα από την Ουκρανία.)

Ευτυχώς οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν και σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τον Ορμπάν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *