Δ130: Εργασία σε καιρό κρίσης/πολέμου

Δ130: Εργασία σε καιρό κρίσης/πολέμου

- in Διεθνή
0

Στη Γαλλία του 1916, δηλαδή στη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου (= 1ΠΠ) γυναίκες έπρεπε να μπουν στον ζυγό και να καλλιεργήσουν τα χωράφια διότι όλα τα ζώα, άλογα, μουλάρια και βόδια και, φυσικά, οι άντρες, χρησιμοποιούνταν στο μέτωπο. Μα πολλές Ελληνίδες εθελόντριες επίσης έγιναν μεταφορικά ζώα στον πόλεμο του 1940 ενάντια στους εισβολείς Ιταλούς φασίστες.

Στο Βέλγιο την ίδια εποχή ήταν πιο ευρηματικοί ή τυχεροί. Σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν ζώα από τσίρκο ή τον ζωολογικό κήπο τους, όπως αυτός ο στιβαρός, εκπαιδευμένος ελέφαντας.

Μα υπήρχαν και άλλα πολλά εκπαιδευμένα ζώα για ποικίλες εργασίες. Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο τη χρήση περιστεριών στον πόλεμο. Σε μελλοντικό άρθρο θα παρουσιάσω και άλλα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν και βοήθησαν στον πόλεμο με εξαιρετικές επιδόσεις. Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε μια κυρία, πάλι στο Βέλγιο, στην Αμβέρσα, να διανέμει γάλα με σκυλιά να σέρνουν το καρότσι της γύρω στο 1890.

Στη συνέχεια βλέπουμε μια νεότερη χρήση για το κατσίκι, πολύ πιο εντυπωσιακή από τα ζευγμένα σκυλιά. Είναι στο Αρκάνσας, ΗΠΑ, έξω από το εστιατόριο σε σταθμό τρένου το 1900!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *