Δ143: Ουκρανία – Ιούλιος

Δ143: Ουκρανία – Ιούλιος

- in Διεθνή
0

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίστηκε αλλά αργόρρυθμα. Τον Ιούνιο και Ιούλιο οι Ουκρανοί προέλαυναν μερικά χιλιόμετρα παντού κι ελευθέρωσαν αρκετά χωριά. Μα για την ώρα δεν υπάρχει τίποτα τόσο εντυπωσιακό όσο η περσινή προέλαση τους στην περιοχή Χερσώνας.

Τώρα χρησιμοποίησαν τα Leopard 2 της Γερμανίας και τα Bradley των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους.

Οι στόχοι των Ουκρανών ήταν οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων και οι στρατιωτικές αποθήκες τους. Γι’ αυτό προσπάθησαν ξανά να καταστρέψουν τη γέφυρα Κερτς που ενώνει Ρωσία με Κριμαία. Επειδή όμως οι HIMARS δεν έχουν την αναγκαία εμβέλεια ο βομβαρδισμός προκάλεσε ζημιά μόνο στη μια διαδρομή. 

Αλλά πολλές αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς έχουν εξουδετερωθεί και 2 ακόμα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί. 

Ο Γερμανός αναλυτής Julien Röpke της Bild έγραψε πως οι Ουκρανοί προχωρούσαν προσεκτικά και πως ετοιμάζεται μεγαλύτερη, σφοδρότερη αντεπίθεση με τα βρετανικά τανκς Challenger–2 που είναι πολύ βαρύτερα και λιγότερο ευάλωτα.

Στο μεταξύ, εκτός από τα Λέοπαρντ και τα Μπράντλεϊ, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν και τα γερμανικά Marder και τα πολωνικά PT-91.

Υπήρξαν απώλειες, αναπόφευκτα σε άντρες και στα άρματα μάχης.

Αλλά και τα Λέοπαρντ και τα Μπράντλεϊ έδειξαν την ανωτερότητά τους καθώς, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι χειριστές διέφυγαν ζωντανοί, σε αντίθεση με το προσωπικό των ρωσικών που αφανίζονται.

Το σχέδιο φαίνεται να είναι, κατά τον Röpke, μια νέα σφοδρότερη αντεπίθεση με τα βαριά Challenger-2 και τα (επιδιορθωμένα επίσης) άλλα τανκς και μηχανοκίνητα τάγματα μόλις μειωθούν ή σταματήσουν οι ρωσικοί ανεφοδιασμοί σε άντρες και πυρομαχικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *