Δ143β: Μέσα Αυγούστου Ουκρανία

Δ143β: Μέσα Αυγούστου Ουκρανία

- in Διεθνή
0

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός Shoigu, δήλωσε στις 18 Αυγούστου σε μια Διάσκεψη στη Μόσχα, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία “έβαλε τέλος στην κυριαρχία της Δύσης στη στρατιωτική σφαίρα και η Ουκρανία δεν έχει άλλη δύναμη να συνεχίσει τον πόλεμο”! Πρόσθεσε δε πως “δεν υπάρχει τίποτα μοναδικό ή αλώβητο [στον Δυτικό εξοπλισμό] για τα ρωσικά όπλα”! Και αυτά ενώ την ίδια ώρα οι Ρώσοι υποχωρούσαν ατάκτως στην περιοχή Ζαπορίζια.

Το ίδιο βράδυ της ίδιας μέρας οι Ουκρανικές Δυνάμεις ανακτούσαν πλήρως το χωριό Urozhaynoye πλησιάζοντας τώρα μόνο 80 χλμ. από το λιμάνι Berdyansk που είναι στη ρωσική κατοχή!

Μετά από 10 εβδομάδες πεισματικών μαχών ο ουκρανικός στρατός ελευθέρωσε το μικρό χωριό Rabotinc (περιοχή Ζαπορίζια) που έχει στρατηγική σημασία καθώς ελέγχει τον δρόμο προς την ρωσοκατεχόμενη πόλη Toknak. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν τα γερμανικά Marder.

Το μόνο κατόρθωμα των ημερών αυτών που έχουν να επιδείξουν οι Ρώσοι είναι ο βομβαρδισμός με πυραύλους του θεάτρου στη Chernihiv (19/8) όπου σκοτώθηκαν 7 άτομα συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού 7 ετών! 144 άτομα τραυματίστηκαν (μαζί και 15 παιδιά) και 25 βρίσκονται σε νοσοκομείο.

Ήταν μια εκκλησιαστική γιορτή – και όχι συγκέντρωση παραγωγών και χειριστών ντρόουν όπως διέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ. Τι θα έκαναν τα μικρά παιδιά σε συγκέντρωση παραγωγών ντρόουν;

Η βρετανική έγκυρη επιθεώρηση Economist (17/8) δήλωσε πως η κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας έχει γείρει σαφέστατα υπέρ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρά την έλλειψη πολεμικών αεροσκαφών. Διότι τώρα χρησιμοποιούν κανόνια μεγάλης ακρίβειας (διάφορα howitzer) για να βομβαρδίσουν ρωσικές πυροβολαρχίες, τανκς, συγκεντρώσεις στρατιωτών και αποθήκες πυρομαχικών.

Στις 19/8 το αεροδρόμιο Soltsy έξω από τη (ρωσική) Novgorod βομβαρδίστηκε, κι ένα Tupolev 22Μ3 μεγάλο βομβαρδιστικό καταστράφηκε.

Δεκάδες ντρόουν ουκρανικής παραγωγής, με φορτίο 15 κιλών εκρηκτικών στέλνονται καθημερινά πλέον στη Ρωσία, χτυπώντας από την Belgorod που ανεφοδιάζει τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο ως και τη Μόσχα όπου σχεδιάζονται οι μάχες και γίνεται η πυρετώδης προπαγάνδα υπέρ του “πατριωτικού πολέμου” που καθαρίζει Ναζί και ΝΑΤΟ.

Αυτό (στη φωτο) είναι το σπίτι της Μαργαρίτας Σιμονιάν, ευφραδούς προπαγανδίστριας στο Russia Today (Μόσχα), στο προάστιο Instrinsky. To επισκέφθηκε ένα ουκρανικό καμικάζι ντρόουν που κατέπεσε σε πλαϊνό δρόμο. Η Σιμονιάν συνέχισε την προπαγάνδα της υπέρ του Πούτιν στην TV το ίδιο βράδυ.

Στο μεταξύ γίνονται και άλλες κρυφές και φανερές διαμαρτυρίες στη Ρωσία – μα και στην υπνώττουσα Ευρώπη. Ουκρανική σημαία αναρτημένη σε Ρωσική (ακριβή) πολυκατοικία (φωτό αριστερά).

Στην Κριμαία υπάρχει έλλειψη βενζίνης και αυτή τώρα μοιράζεται με κουπόνια – όπως πριν 80 έτη στον 2ο ΠΠ.

Ετοιμάστηκε η 82η μεραρχία που έχει 150 μηχανοκίνητα οχήματα για μεταφορά και στήριξη πεζικάριων, 40 Μάρντερ, 24 αμερικανικά Μ113 θωρακισμένα μεταφορικά και 14 βαριά βρετανικά Challenger 2 άρματα.

Αυτά έχουν την καλύτερη θωράκιση απ’ όλα τα γνωστά τανκς, και ζυγίζουν 70 τόνους!

Αλλά η σπουδαιότερη είδηση είναι πως η Ολλανδία και η Δανία πήραν άδεια από τις ΗΠΑ να παραδώσουν τα περιζήτητα F-16 μαχητικά.

Η Ολλανδία του Μαρκ Ρούτε θα δώσει 42 μαχητικά και η Δανία του Μέτε Φρεντερικσεν θα δώσει 19.

Η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα 90 για να έχει μια ακαταμάχητη δύναμη μαχητικών αεροσκαφών. Με αυτά και με τα πρώτα 60 θα διπλασιάσει τα σμήνη της και θα προξενήσει τεράστια ζημιά στον εχθρό της. Αλλά και με τρία ή τέσσερα σμήνη (δηλ. 50 ή 60) μαχητικά F-16 θα πονέσει πολύ τους Ρώσους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *