Δ145: Ουκρανία αρχές Σεπτεμβρίου

Δ145: Ουκρανία αρχές Σεπτεμβρίου

- in Διεθνή
0

Τα πρώτα 10 (πρόσθετα) άρματα μάχης Leopard 1A5 από Γερμανία, Δανία και Ολλανδία έφθασαν στην Ουκρανία – και άλλα θ’ ακολουθήσουν. Αλλά ήδη υπήρχαν αρκετά Λέοπαρντ 2 από προηγούμενα πακέτα, που βοήθησαν εξαιρετικά στις μάχες, καθώς είναι πολύ βαριά με μεγάλη εμβέλεια και ισχύ και με την καλύτερη προστασία από κάθε άλλο τανκ, έτσι που ενώ 5 χτυπήθηκαν, όλα τα μέλη των πληρωμάτων επέζησαν. Δέκα ακόμα παραδόθηκαν απευθείας από το γερμανικό εργοστάσιο. Έτσι τώρα οι Ουκρανοί έχουν πάνω από 85. Πληρώματα έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς.

Αναγνωρίζεται γενικά, πως τα εδαφικά κέρδη από την αντεπίθεση είναι μικρότερα των αρχικών προσδοκιών και ο ρυθμός είναι βραδύς. Αλλά επικρατεί αισιοδοξία ότι με τα πρόσθετα όπλα (και πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας), η αντεπίθεση θα επιταχυνθεί πολύ σύντομα.

Οι Ουκρανοί έχουν διαρρήξει την πρώτη και ισχυρότερη ρωσική γραμμή άμυνας, ελευθερώνοντας το χωριό Ρομπότινα και διερευνούν τώρα την επόμενη γραμμή.

Η κύρια δύναμη πίσω (ή μπροστά!) από την προέλαση αυτήν ήταν και είναι οι σκαπανείς στρατιώτες του μηχανικού, που γονατιστοί ή σερνάμενοι μπρούμητα καθάριζαν την περιοχή, επιτρέποντας στους στρατιώτες εφόδου να επιτίθενται ασφαλέστερα και γρηγορότερα.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου, οι Ουκρανοί αχρήστευσαν ισχυρά αμυντικά συστήματα (S-400 κ.λπ.) στην Κριμαία (23/8) και νότια Χερσώνα (24/8 – 5/9).

Στην Κριμαία είχε γίνει απρόσμενη απόβαση και γρήγορη επιχείρηση. Εξοντώθηκαν πάνω από 30 Ρώσοι χωρίς καμιά ουκρανική απώλεια.

30/8 αυξήθηκαν οι επιθέσεις με ντρόουν και στο Pskov αεροδρόμιο 4 αεροσκάφη έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Στις 1-2 Σεπτεμβρίου οι Ρώσοι έχασαν 30 πυροβολαρχίες και 24 τεθωρακισμένα οχήματα, 12 τανκς και 12 μη-επανδρωμένα (UAV).

Από bayraktar ντρόουν και πυραύλους χτυπήθηκαν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα επίσης.

Τα πλήγματα έγιναν από βρετανικούς Storm Shadow μα και από τους νέους πυραύλους ουκρανικής κατασκευής που είναι τροποποιημένοι Neptune.

Μα στις 13/9 βομβάρδισαν το ναυπηγείο Ordzhοnikidge όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο μεταγωγικό Minsk και το υποβρύχιο Rostov.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου οι Ουκρανοί κερδίζουν εδάφη σε Μπαχμούτ και Ζαπορίζια.

Στις 16/9 κατέλαβαν το ισοπεδωμένο χωριό Adriivka κατεβαίνοντας νότια της Μπαχμούτ (13 χλμ.) κι έχοντας καταστρέψει το 72ο τάγμα μηχανοκίνητων.

Αλλά, όπως έχω γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, η στρατηγική τους δεν είναι η απελευθέρωση χωριών και κωμοπόλεων ή ανάκτηση εδαφών, όσο τα συνεχή πλήγματα και, κυρίως, η καταστροφή των ρωσικών διαδρομών και μέσων ανεφοδιασμού των δικών τους κατοχικών δυνάμεων.

Έχοντας διαρρήξει την πρώτη γραμμή άμυνας και καθαρίσει από νάρκες μεγάλες ζώνες, τώρα οι Ουκρανοί πιέζουν δοκιμαστικά τη δεύτερη γραμμή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *