Δ165β: Ρωσική Οικονομία

Δ165β: Ρωσική Οικονομία

- in Διεθνή
0

Η πρώτη φωτογραφία είναι της μεγαλούπολης Saratov στη νοτιοανατολική Ρωσία, πάνω στον Βόλγα, στην περιφέρεια Saratov.

Η φωτογραφία από κάτω είναι μια ουρά έξω από σουπερμάρκετ για ν’ αγοράσουν αυγά.

Η Elvira Nabiullina (Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ρωσίας) κάνει ό,τι μπορεί να εμφανίζει μια ζωηρή αναπτυσσόμενη δήθεν οικονομία κι ένα ισχυρό ρούβλι. Μα η πραγματικότητα για εκατομμύρια κοινών Ρώσων είναι ζοφερή.

Οι τιμές τροφίμων ανεβαίνουν πολύ γοργότερα και ψηλότερα από ό,τι εδώ, στην Ελλάδα, όπου παραπονιόμαστε.

Στην Αγία Ρωσία ήδη κρέας και κοτόπουλα είναι απροσπέλαστα για τις μάζες των κοινών Ρώσων. Η τρίτη δημοφιλής τροφή τους, το αυγό, είναι τώρα κι αυτό τόσο ακριβό που πωλείται σε μονάδες ή το πολύ σε ζευγάρια!

Για τους γαλαζοαίματους πουτινικούς στις δημόσιες υπηρεσίες κι επιχειρήσεις και στα κρατικά ΜΜΕ δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά οι προλετάριοι με ισχνούς μισθούς και ισχνές συντάξεις μετά βίας φυτοζωούν.

Στο μεταξύ, σε διάφορες πόλεις ιδρύονται, σύμφωνα με πουτινική πολιτική (που μιμείται τη χιτλερική της δεκαετίας 1930), οργανώσεις πιονιέρων ενηλίκων σε γραμμές και πρακτικές νηπιαγωγείων! Έτσι, το μυαλό αποσπάται από τις δυσκολίες και τ’ άγχη της καθημερινότητας σε ονειρώδεις καταστάσεις και δραστηριότητες. Ενήλικες, άντρες και γυναίκες, απασχολούνται φορώντας κόκκινα φουλάρια και καπελάκια, παρελαύνοντας σε αίθουσες ή έξω στα ανοιχτά και κάνουν εύκολες τέχνες για να περνά η ώρα.

Το ενοίκιο γκαρσονιέρας (η πιο δημοφιλής, επειδή φθηνότερη, κατοικία)

έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 έτη κατά 64%.

Στην αρχή αναφέρθηκαν οι τιμές τροφίμων με τα μεγάλα άλματα αύξησης. Το ίδιο ισχύει για τ’ αυτοκίνητα.

Το 2015, ο μέσος πολίτης μπορούσε ν’ αγοράσει ένα μέσο καινούριο αμάξι με 27 μηνιαίους μισθούς κι ένα μεταχειρισμένο, μα σε σχετικά καλή κατάσταση, με 10 μηνιαίους μισθούς. Τώρα, το 2023, το νέο αμάξι χρειάζεται 38 μισθούς και το μεταχειρισμένο 18 μισθούς. Το μισό κόστος είναι φόροι που, φυσικά, ευεργετούν το Δημόσιο Ταμείο.

Ένα κοινό κινέζικο Jetta VA3 αμάξι στην Κίνα κοστίζει 890.000 ρούβλια. Στη Ρωσία κοστίζει 2,25 εκατ. ρούβλια – δηλαδή 2,5 φορές ακριβότερο. Εδώ πάλι μπαίνουν φόροι.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023 ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Φόρων στο Υπ. Οικονομικών Daniil Egorov ανήγγειλε περήφανα πως είχαν μαζέψει 4 τρισ. ρούβλια για το οικονομικό έτος.

Οι οργανώσεις πιονιέρων με κόκκινα φουλάρια και σκουφιά εξαπλώνονται. Οι αυξανόμενες τιμές δημιουργούν πάλι τις ουρές έξω από καταστήματα τροφίμων. Κατοικίες και αμάξια ακριβαίνουν. Οι αντιφρονούντες στέλνονται στις φυλακές ή στα ψυχιατρεία ή δολοφονούνται.

Επανέρχεται σταθερά ο σταλινισμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *