Δ173: Κίνα και Αφρική

Δ173: Κίνα και Αφρική

- in Διεθνή
0

Οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι προωθούν την εντύπωση πως προσεγγίζουν άλλες χώρες πιο «φιλανθρωπικά» από ότι έκαναν και κάνουν οι ΗΠΑ. Κάποτε το πίστευα κι εγώ.

Η Κίνα δεν δίνει δωρεάν βοήθεια σε κανένα. Οι Αφρικανικές χώρες δεν διαπραγματεύονται σοβαρά και δεν ρωτούν πολλά: παίρνουν δάνεια με υψηλά επιτόκια που συχνά αδυνατούν ν’ αποπληρώσουν έγκαιρα και αναγκάζονται να παραχωρήσουν στους Κινέζους εδάφη προς εκμετάλλευση, αεροδρόμια, λιμάνια, ορυχεία κ.λπ.

Αν αυτήν την περίοδο η Γκάνα δεν μπορέσει ν’ αποπληρώσει κάποιο δάνειο, οι Κινέζοι θα λαμβάνουν μερίδιο από κάθε πώληση ορυκτών.

Υπάρχει μια εξαπλωμένη αντίληψη πως οι Δυτικοί επεμβαίνουν πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά στις χώρες της Αφρικής. Το έχουν κάνει, φυσικά, μα διόλου χειρότερα απ’ ότι το κάνει η Κίνα. Εξάλλου οι Δυτικοί πάντα πίεζαν και πιέζουν αυτές τις χώρες να υπογράψουν χάρτες ή συνθήκες όπου αναγνωρίζουν κι εφαρμόζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ ή τον αντίστοιχο Χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης με τα 55 μέλη του. Η Κίνα επεμβαίνει πολύ πιο ύπουλα και κερδοσκοπικά

Ανέφερα ήδη το δάνειο στη Γκάνα. Μα μεταξύ 2000 και 2020 η Κίνα δάνεισε σε αφρικανικές χώρες 59,81δις δολάρια: Αιθιοπία 13,7δις, Ζάμπια 9,8δις, Κένυα 9,2δις. Η δε Αγκόλα κατόρθωσε να χρωστά 42,6δις! (Είναι αλήθεια πως η Κίνα διέγραψε μερικά δάνεια όταν κατηγορήθηκε ανοιχτά πια από πολλούς πως παγίδευε τους δανειολήπτες της.)

Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει διεισδύσει σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και οι Βαγκνέροι του Πριγκοζίν στηρίζουν διάφορους δικτάτορες. (Και τον Ιούλιο ’23 η κα Ζαχάροβα έλεγε στους Αφρικανούς ηγέτες που είχαν προσέλθει στη Μόσχα πως οι Ρώσοι πολεμούσαν στην Ουκρανία για να υπερασπίσουν τις ελευθερίες των Αφρικανών! Και ο Πούτιν διέγραψε αρκετά δάνεια σ’ ένδειξη καλής θέλησης!)

Οι Κινέζοι επεμβαίνουν επίσης ποικιλότροπα μα χωρίς να στέλνουν στρατεύματά δικά τους ή μισθοφόρους. Η Νιγηρία τους κατηγόρησε ανοικτά πως χάκαραν τον κυβερνοχώρο της εισδύοντας σε κρατικά της δίκτυα!

Η Κίνα επιπλέον οπλίζει τους Boko Haram που τρομοκρατούν, απαγάγουν, βιάζουν και δολοφονούν, μα έτσι εξασφαλίζει την ησυχία των δικών της επιχειρήσεων στη Νιγηρία καθώς εξορύσσουν μέταλλα και άλλα ορυκτά.

Οι Κινέζοι εφοδιάζουν με όπλα ακόμα μια τρομοκρατική οργάνωση, την Al Shabab που κατά καιρούς εισβάλλει στην Ουγκάντα, Κένυα και Σομαλία. Οι Κενυάτες ανέκοψαν μια μεγάλη αποστολή όπλων που προοριζόταν για εκείνους τους τρομοκράτες.

Υπάρχει όμως ακόμα μια σημαντική άποψη που ο κόσμος δεν βλέπει ή κάνει πως δεν βλέπει. Αν οι Ρώσοι κα οι Κινέζοι είναι τόσο αληθινά φιλικοί προς τους Αφρικανούς, τότε γιατί οι Αφρικανοί μεταναστεύουν σε Δυτικές χώρες και όχι στις ευεργέτιδες Ρωσία και Κίνα;  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *