Δ175: Ουκρανικός χαρακτήρας

Δ175: Ουκρανικός χαρακτήρας

- in Διεθνή
0

Η Ουκρανία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα με λαό φτιαγμένο από διαφορετικά έθνη διαφορετικών παραδόσεων, που όμως δημιούργησαν ενιαία ταυτότητα κι εντυπωσίασαν με την αντίστασή τους στους αριθμητικά και στρατιωτικά υπέρτερους Ρώσους εισβολείς. Παρότι άλλοι λαοί όπως οι Πολωνοί και οι Ρώσοι είχαν καταλάβει τη χώρα, οι Ουκρανοί εκδήλωσαν έμπρακτα την επιθυμία τους για ανεξαρτησία τους δυο τελευταίους αιώνες. Ορισμένα χαρακτηριστικά τους είναι αξιοπρόσεκτα.

Για τον ηρωισμό τους στον πόλεμο έχουμε γράψει ήδη αρκετά! Στη φωτογραφία ένας στέκεται μπροστά στη φάλαγγα αρμάτων.

Σε όλη την ιστορία επέδειξαν ελαστικότητα και (ανα)προσαρμογή. Υπέφεραν τρομακτικά με τη σχεδιασμένη πολιτική εξόντωσης, το Χολοντομόρ, που επέβαλε ο Στάλιν στις αρχές της δεκαετίας 1930, οπότε πέθαναν από ασιτία και αρρώστιες τρία εκμ άνθρωποι. Υπέφεραν επίσης πάλι από καταπίεση, εκτελέσεις και ασιτία στη Γερμανική κατοχή το 1941, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ. Μα οι Ουκρανοί, παρά τις κακοτυχίες, τις διώξεις και την καταπίεση, ανέκαμψαν αξιοθαύμαστα και ο Χρουστσόφ, Ουκρανικής καταγωγής ο ίδιος, αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους μαζί με την Κριμαία, όταν μετά τον θάνατο του Στάλιν (Μαρ.1953) ανέλαβε την ηγεσία της ΕΣΣΔ.

Ο τελευταίος μεγάλος αγωνιστής για εθνική ανεξαρτησία ήταν ο Νέστορας Μάχνο (1888-1934) που, παρότι αναγνώριζε την απειλή των Μπολσεβίκων του Λένιν, πολέμησε με τους επαναστάτες Ουκρανούς ενάντια στους Λευκούς τσαριστές συμμαχώντας με τους Κόκκινους. Αργότερα, το 1920 όταν πια επικράτησαν οι Μπολσεβίκοι, εκείνοι στράφηκαν εναντίον του και αυτός αναγκάστηκε να καταφύγει με τους άντρες του στη Ρουμανία.

Στον 20ο αιώνα οι Ουκρανοί επέδειξαν μεγάλη επιστημονική έρευνα και δημιουργικότητα, καθώς αυτοί σχεδίασαν και κατασκεύασαν τις ρουκέτες και τους πυραύλους με τους οποίους οι Σοβιετικοί πολέμησαν τους Ναζί και αργότερα πρώτοι έστειλαν τον Γκαγκάριν στο διάστημα. Στο Mykolaiv ναυπήγησαν τα πλοία του στόλου της ΕΣΣΔ και τα αεροπλανοφόρα της. Αυτοί επίσης σχεδίασαν κι έφτιαξαν μεγάλο μέρος της πολεμικής αεροπορίας της.

Μαζί με την ανεξαρτησία και τα δημοκρατικά ιδεώδη έχουν εξαιρετική αίσθηση χιούμορ. Το ουκρανικό γραμματόσημο εκδόθηκε μόλις βυθίστηκε η Μοσκβά, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα. Ουκρανός στρατιώτης σηκώνει απαξιωτικά, υβριστικά, το μεσαίο δάχτυλο προς το ρωσικό πολεμικό πλοίο. Παρά τον πόνο των ακατάπαυστων βομβαρδισμών οι Ουκρανοί βρίσκουν ευκαιρίες για χιούμορ και γέλιο.

Δύσκολα θα νικήσεις τέτοιον λαό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *