70. Διεθνή: Λευκορωσία

70. Διεθνή: Λευκορωσία

- in Διεθνή
0

Ασφαλώς θα έχετε προσέξει στις ειδήσεις πως η Λευκορωσία βοηθάει ανοιχτά τους Ρώσους στην αισχρή εισβολή τους. Υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητη χώρα. Μα από το 1994 που ο Lukashenko κατέλαβε (δημοκρατικά) την εξουσία, η χώρα βαθμιαία ολίσθησε στον ρωσικό ζυγό για να μπορεί ο Λουκασένκο να συνεχίσει να απολαμβάνει τα αγαθά της απολυταρχικής εξουσίας του, κάνοντας όποιες παραχωρήσεις απαιτούσε ο Πούτιν κι έτσι έχοντας την πλήρη κάλυψή του.

Η Belarus Λευκορωσία έχει εδώ και δυο δεκαετίες παγώσει σε ένα καθεστώς δικτατορίας, όπως τότε, στα χρυσά χρόνια της Σοβιετίας, και όπως τώρα με τον Πούτιν. Κατά καιρούς και ειδικά τα τελευταία 10 έτη ο λαός των Λευκορώσων έκανε ταραχές ζητώντας περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και διαδικασίες στη χώρα. Και αυτές παρουσιάστηκαν στις ειδήσεις. Είναι δύσκολο πια με τα ΜΜΕ και την παγκοσμιοποίηση να μην εξάγονται ακόμα και αυτές οι υπονομευτικές ειδήσεις στο εξωτερικό (κάμερες, βίντεο, τηλεφωνία).

Το 2020 η αντιπολίτευση κέρδισε καθαρά τις εκλογές, επιτέλους. Μα ο Λουκασένκο αγνόησε τους αριθμούς στις κάλπες, ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή και προχώρησε στην εξόντωση (συχνά μαζικές δολοφονίες) των αντιπάλων πολιτών για να τους τιμωρήσει.

Μαντέψτε ποιος τον βοήθησε σε αυτό το έργο. Μάλιστα, ο πολυαγαπημένος πρόεδρος Πούτιν! Έτσι ο Λουκασένκο βγήκε ξανά ‘εκλεγμένος’ πρόεδρος της Λευκορωσίας. Αλλά η Αμερική και η ΕΕ δεν τον έχουν αναγνωρίσει.

Η άλλη πρόεδρος, σύμφωνα με άλλα κριτήρια, η Sviatlana Tsikhanouskaya δραπέτευσε άρον άρον για να γλιτώσει και ζει τώρα στην εξορία. Στο μεταξύ η FSB του Πούτιν ‘ανακάλυψε’ μια συνωμοσία εναντίον του Λουκασένκο και δυο ακτιβιστές συνελήφθησαν τον Απρίλιο 2021.

Τον Μάιο 2021 μερικοί Λευκορώσοι στη Γερμανία έκαναν αγωγή κατά του Λουκασένκο για βασανισμούς κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αν εισέλθει στη Γερμανία ο Λουκασένκο θα πρέπει να δικαστεί!

Από τις εκλογές του 2020 και δώθε όχι μόνο η καριέρα του ως πολιτικού και προέδρου της Λευκορωσίας, μα η ίδια η ζωή του εξαρτάται από τη διάθεση του Πούτιν. Γι’ αυτό βέβαια ο Λουκασένκο προσφέρει όποια εξυπηρέτηση του ζητήσει ο Πούτιν.

Στο μεταξύ η Tsikhanouskaya ζει εξόριστη με την οικογένειά της στη Λιθουανία, όπου αναγνωρίζεται ως η νόμιμη πρόεδρος της Λευκορωσίας. Μα πέρα από τις κυρώσεις που ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει στη Λευκορωσία με την προτροπή της Tsikhanouskaya, η ίδια δεν έχει καμιά ισχύ στη χώρα της.

Τι νομίζετε σκοπεύει να κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία αν και όταν κατορθώσει να την καταλάβει;

Ναι, σωστά μαντέψατε. Θα εγκαταστήσει ένα όμοιο ανδρείκελο ως πρόεδρο που θα καταπιέζει τον λαό του για χάρη των πουτινικών Ρώσων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *