Φιλ415: Υπηρεσία για τον πρίγκιπα

Φιλ415: Υπηρεσία για τον πρίγκιπα

- in Τάο, Φιλοσοφία
0

Νικόδημος για τον Τζουάνγκ Τζου

1. Στο 4ο κεφάλαιο (Κόσμος του Ανθρώπου) ο Τζου εξετάζει τον τρόπο που ένας σοφός μπορεί αποτελεσματικά να προσφέρει καλή υπηρεσία στον κυβερνήτη για το καλό του λαού. Εδώ χρησιμοποιεί τον Κομφούκιο ως συμβουλάτορα.

Η αφήγηση ξεκινά με τον Yan Huei (ή Yen Hui) που ήταν ο καλύτερος και πιο αγαπητός μαθητής του Κομφούκιου και τώρα ήθελε να πάει στο κράτος Wei για να βοηθήσει να βελτιωθούν οι πολιτικές του Κυβερνήτη που συμπεριφέρεται πολύ ανώριμα και δεν βλέπει τα χοντρά λάθη του. Ρωτά τον δάσκαλο πώς θα μπορούσε να βελτιώσει μια δύσκολη κατάσταση γεμάτη ακρότητες.

Όταν επιτέλους ο Yan Hui ρώτησε πώς να προχωρούσε, ο Κομφούκιος είπε: –

2. “Να κάνεις νηστεία… Δεν είν’ εύκολο να σχεδιάσεις κάτι σύμφωνα με τη βούληση του Ουρανού… Νηστεία, μα όχι το είδος για θρησκευτική πρακτική. Όχι. Θέλεις νηστεία του νου και της καρδιάς…

Συγκέντρωσε τη θέληση σε ενότητα του νου. Να ακούς όχι με τα αυτιά, μα με το νου. Αλλά ούτε και με τον νου, μα με το πνεύμα σου. Η ακοή συνήθως σταματά στα αυτιά. Ο νους μένει με εντυπώσεις που αλλάζουν. Το ζωντανό όμως πνεύμα είναι ανοιχτό και ανταποκρίνεται πιστά σε όλα όσα εισέρχονται. Σε τέτοια ολάνοικτη δεκτικότητα μόνο, είναι παρόν το Τάο. Τέτοια είναι η νηστεία της καρδιάς.”

“Δεν ήξερα τη μέθοδο γιατί ένιωθα να είμαι ο Hui εγώ”, είπε ο μαθητής. “Τώρα δεν έχω συναίσθηση πως είμαι αυτός, το εγώ. Τέτοια είναι η ανοικτή δεκτικότητα;”

3. “Τώρα το έπιασες!” είπε ο δάσκαλος. “Τώρα καταλαβαινόμαστε. Πήγαινε να τον υπηρετήσεις μα δίχως σκέψη για φήμη, δίχως να τον προκαλέσεις. Όταν ακούει, μίλα αυθόρμητα. Σώπαινε όταν δεν ακούει. Μην ψάχνεις για διαφυγές. Με αδιαφορία, επικεντρώσου στην ενότητα και δέξου κάθε κατάσταση. Τότε θα έχεις φτάσει. Δεν είναι δύσκολο να περπατάς και να μην αφήνεις ίχνη, μα δεν είν’ εύκολο να περπατάς χωρίς να πατάς στο έδαφος. Είν’ εύκολο να εξαπατάς όταν κινείσαι στον κόσμο των ανθρώπων μα είναι δύσκολο όταν δρας φυσιολογικά ως πράκτορας του Ουρανού.

Όλοι έχουμε ακούσει για όντα που πετούν με φτερά. Δεν έχουμε ακούσει για πλάσματα που πετούν δίχως φτερά. Όλοι έχουμε ακούσει για ανθρώπους γνωστικούς που έχουν ευρυμάθεια. Όμως δεν έχουμε ακούσει για ανθρώπους αμαθείς να έχουν ευρυμάθεια!

Κοίτα όπου υπάρχουν μπλοκαρίσματα. Στο άδειο δωμάτιο μπαίνει πιο πολύ φωτεινότητα. Είναι καλοτυχία να σταματάς εκεί. Όποιος δεν βρίσκει μίας στιγμής ανάπαυση λέγεται «καθισιό-τρεχαλητό» – σώμα να κάθεται, μυαλό να τρέχει.

Να αφήνεις όλα όσα βλέπεις και ακούς να εισέρχονται στον νου, μα κράτα την πληροφόρηση έξω. Όπου όντα υπερφυσικά βρίσκουν καταφύγιο, ακόμα πιο πολύ ελκύονται άνθρωποι εκεί. Έτσι μετεξελίσσονται τα Μύρια Όντα (=η Δημιουργία).”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *