Φιλ308: Ευφυής Σχεδιασμός

Φιλ308: Ευφυής Σχεδιασμός

- in Φιλοσοφία
0

1. Δεν τρέφω πολλή συμπάθεια για την οργάνωση Discovery Institute (Seattle, Washington) που προωθεί τον Ευφυή Σχεδιασμό. Όχι όμως επειδή ο Ευφυής Σχεδιασμός είναι μια βιτρίνα ψευδοεπιστήμης που πλασάρει τον “δημιουργισμό”, σαν και αυτόν που βρίσκουμε στη “Γένεση” της Παλαιάς Διαθήκης όπως διατείνονται οι δαρβινιστές. Οι επιστήμονες που προωθούν τον Ευφυή Σχεδιασμό εξηγούν πως ο βιβλικός δημιουργισμός είναι μια μυθική, αλληγορική, συμβολική αφήγηση.

Ο λόγος της αντιπάθειάς μου είναι πως βρήκα ότι πολλοί από τους προωθητές είναι χριστιανοί που δεν αποδέχονται πως τα δόγματα της Εκκλησίας μπορεί να έχουν σοβαρά σφάλματα και πως άλλα φιλοσοφικά συστήματα μπορεί να είναι ορθότερα.

Αλλά τρέφω ακόμη μεγαλύτερη αντιπάθεια προς τους αλαζόνες (νέο)δαρβινιστές που νομίζουν πως η εξελικτική θεωρία τους είναι ορθή μα δεν εξηγούν πώς παρουσιάστηκε το πρώτο ζωντανό κύτταρο – ή για να πάμε στην αρχή πώς έγινε το Μπινγκ Μπανγκ, ή Μεγάλη Έκρηξη.

2. Γράφω με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο και στη Βιβλιοαγορά. Υπάρχουν μερικές μάλλον αστείες αναρτήσεις στα Ελληνικά μα είδα πρόσφατα μια συνέντευξη του Γάλλου βιοφυσικού Ανρί Ατλάν ο οποίος προωθεί την “αυτό-οργάνωση” στην εξελικτική περιπέτεια της ζωής.

Αφού εξηγήσει πως γίνεται πολλή προπαγάνδα από επιστήμονες σχετιζόμενους με φαρμακοβιομηχανίες, που αφενός επινοούν νέες “ασθένειες” και αφετέρου πλασάρουν φάρμακα, λέει πως οι βιολόγοι δεν συνθέτουν ζωή στα εργαστήριά τους και τα DNA δεν περιέχουν την ουσία της ζωής μα για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ζωντανά κύτταρα. Μετά φθάνει και στο σημείο όπου χαρακτηρίζει τον Ευφυή Σχεδιασμό ως “σκοταδιστική ιδέα” και παρουσιάζει την αυτοοργάνωση ως φυσική διαδικασία που αποκλείει τον Ευφυή Σχεδιασμό για την εμφάνιση της ζωής.

Δίνει ως παράδειγμα πρώτα τα μόρια DNA και πρωτεΐνες που αν και δεν είναι ζωντανά “ωστόσο αυτοοργανώνονται συμβάλλοντας στην ανάδυση έμβιων κυτταρικών μονάδων”. Μετά αναφέρει τους νευρώνες που ενώ δεν διαθέτουν νοητική ή γνωσιακή ιδιότητα συνδέονται μεταξύ τους και συγκροτούν τον εγκέφαλο που διαθέτει νοητικές και γνωσιακές ιδιότητες.

3. Υπάρχει μια σαφής ασάφεια στα λεγόμενα του Ανρί Ατλάν – εκτός και αν τα λόγια του δεν αποδίδονται ορθά από τους μεταφραστές.

Τι εννοεί λέγοντας “συμβάλλοντας”;

Αν τα μη ζωντανά όργανα “συμβάλλουν” στην ανάδυση έμβιου όντος, τότε υπάρχει και μια άλλη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν βοηθητικά κι έτσι “συμβάλλουν”. Ποια είναι αυτή η άλλη διαδικασία;

Κάτι σχετικό και παρόμοιο είχε πει νωρίτερα: “έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε συνθετικό DNA, το οποίο, ωστόσο καθίσταται βιολογικά λειτουργικό μόνο μετά την εισαγωγή του σε ένα βακτήριο”.

Μα σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι πώς εμφανίστηκε το βακτήριο ή άλλος έμβιος/οργανισμός έτσι που να λειτουργεί το εισαχθέν DNA;

Και στο 2ο παράδειγμα, οι νευρώνες πώς συνδέονται και αυτοοργανώνονται στο σύνολο που είναι ο εγκέφαλος με τόσα διαφορετικά, εξειδικευμένα όργανα – λοβοί, θάλαμος, υποθάλαμος, ιππόκαμπος κλπ. κλπ.;

4. Ο όρος Ευφυής Σχεδιασμός μεταφράζει τον αγγλικό όρο Intelligent Design. Αυτός θα αποδιδόταν πιο σωστά ως Σχεδιασμός Νοημοσύνης. Μα ούτε αυτός ο όρος (κυρίως “σχεδιασμός”) είναι πολύ ικανοποιητικός καθώς υποδηλώνει ντετερμινισμό. Αλλά κρατώ τον γενικευμένο όρο «Ευφυής Σχεδιασμός».

Οι προωθητές (Μ. Behe, Wm Dembski, SC Meyer και άλλοι) υποδείχνουν, ανάμεσα σε άλλα, πως εξειδικευμένη πληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό σκαλισμένη σε ιερογλυφικά, τυπωμένη σε ένα εγχειρίδιο επιστημονικό, κωδικοποιημένη σε ραδιοκύματα (όπως αυτά που ψάχνει το ΣΕΤΙ, αναζήτηση Εξω-Γήινης Νοημοσύνης, για νοήμονα εξωγήινα όντα) – πάντα προϋποθέτει νοημοσύνη. Ένας πιονέρος της θεωρητικής πληροφορικής Henry Quasler έγραψε το 1964 – “Πληροφόρηση συνήθως εγείρεται από ενσυνείδητη δράση”. (σ 16 The Emergence of Biological Organization, Yale Univ. Press, New Haven).

5. H ατυχηματική (= accidental, “τυχαία”, συνήθως) σύνδεση και συγκόλληση ανόργανων ή άβιων μορίων έτσι που να δημιουργείται οργανικό μόριο (ή κύτταρο) έμβιου οργανισμού είναι περίπου σαν να λέμε πως ένας τίτλος εφημερίδας παράγεται από τη χημική αλληλεπίδραση μελανιού και χαρτιού, πάνω στο οποίο χύνεται το μελάνι από ατύχημα.

Τέτοια περίπου είναι η “αυτοοργάνωση”!

Στο 298. Φιλοσοφία: Πώς ξεκίνησε η ζωή εξέτασα τις 7 τελευταίες θεωρίες για την απαρχή της ζωής, τον σχηματισμό του πρώτου ζωντανού κυττάρου πριν από 3,5 δις έτη. Μια από αυτές είναι πως νουκλεοτίδια του άβιου RNA θα μπορούσαν να έχουν σμίξει (ατυχηματικά!) με ένζυμα κι έτσι να δημιουργηθεί DNA ή πρωτεΐνες που θα εξελίσσονταν στο ζωντανό κύτταρο. Μα τα νουκλεοτίδια δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν με τέτοιο τρόπο διότι δεν έχουν συστατικά που τα σχήματά τους να μπορούν να συνενωθούν με άλλα!

6. Τα μόρια DNA όπως έχουν δείξει από το 2003 οι βιοτεχνολόγοι L. Hood & D. Glass περιέχουν μαζική πληροφόρηση σε “ψηφιακό κώδικα” (Nature 421: σελίδες 444-448). Αυτό δεν είναι “ατύχημα”. Ένας ψηφιακός κώδικας προϋποθέτει νοημοσύνη!

Η νοημοσύνη, όπως και η ζωή, δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί ατυχηματικά επειδή έτσι το θέλουν οι νεοδαρβινιστές με τους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής και της “τυχαίας”(random) παραλλαγής. Πρέπει να ήταν με κάποιο τρόπο, σε κάποια υπόσταση εκεί στην αρχή της εξελικτικής πορείας και πρέπει, συνεπώς, να ενυπάρχει σε όλα τα πράγματα, σε όλα τα πλάσματα, μα σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την ικανότητα/χωρητικότητα κάθε συγκεκριμένης μορφής.

Έχω κάνει αρκετή μελέτη τώρα και θέλω να ακούσω τις ειδήσεις. Δεν είναι οι νευρώνες που αποφασίζουν μα «εγώ με τη νοημοσύνη μου». Γέρνω στην πολυθρόνα μου χαλαρός, ήσυχος και δίχως αδημονία. Ο εγκέφαλος περνά από το κύμα Βήτα (25 Hz το δευτερόλεπτο) στο κύμα Άλφα (10 Hz τώρα) υπακούοντας την εντολή της νοημοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *