Ιεράρχες αντιεξουσιαστές

Ιεράρχες αντιεξουσιαστές

Τάκης Θεοδωρόπουλος  

Είναι υπό διωγμόν η Εκκλησία; Είναι ο κορωνοϊός σαν τη γρίπη; Είναι βαθύτατα ασεβής ο πολίτης που κατήγγειλε παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό σε ναό της Αττικής; Χρησιμοποιείται η πανδημία για να μην κοινωνούν οι πιστοί; Εράνισμα από πρόσφατες δηλώσεις μητροπολιτών. Αν αλλάζαμε την ορολογία, θα μπορούσαν κάλλιστα οι δηλώσεις να υιοθετηθούν από οργάνωση αντιεξουσιαστών. «Μας κυνηγάνε. Θέλουν να μας κλείσουν μέσα για μια γρίπη. Συνεργάτες της αστυνομίας όσοι καταγγέλλουν. Χρησιμοποιούν την πανδημία για να μας φιμώσουν». Δεν είναι δυνατόν οι ιεράρχες να μιλούν σαν αντιεξουσιαστές. Οσο κι αν καλύπτονται από το σχήμα τους και την εκκλησιαστική ρητορεία. Θα μου πείτε, άνθρωποι είναι κι αυτοί και θυμώνουν αν τους ρίξουν κάνα πρόστιμο. Είναι και Ελληνες. Εχουν μια έμφυτη τάση προς την υπερβολή. Ούτε η Εκκλησία είναι υπό διωγμόν ούτε ο κορωνοϊός είναι σαν τη γρίπη και κανείς δεν θέλει να εμποδίσει τους πιστούς να κοινωνούν. Τότε, ποιο είναι το πρόβλημα; 

Κατ’ αρχάς η ελληνική ορθοδοξία έχει πρόβλημα κατανόησης της σύγχρονης πραγματικότητας. Περίεργο για μια τόσο μεγάλη πνευματική παράδοση. Λιγότερο περίεργο αν υπολογισθεί ότι και οι αρχιερείς είναι παιδιά της ημετέρας παιδείας. Συμπεριφέρονται σαν να φοβούνται τον κόσμο στον οποίο ζουν. Σαν να θεωρούν ότι ο κόσμος το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να τους στερήσει την εξουσία τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ίδιοι στερούν από τον εαυτό τους τη δύναμη που θα κέρδιζαν αν τον αποδέχονταν και πάλευαν να αναδείξουν τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Και βέβαια, η Εκκλησία οφείλει να παίρνει τις αποστάσεις της από το παρόν. Αυτός είναι ο ρόλος της. Οταν συμπεριφέρεται σαν να φοβάται το παρόν, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ρόλου της. 

Στους αντίποδες διάβασα την επιστολή του ιερέα του Αγίου Ανδρέα Πατησίων προς τους εκκλησιαζόμενους. Τους ζητεί να φορούν μάσκα, να κρατούν τις αποστάσεις και να μην ακουμπούν τα χείλια τους στις εικόνες. Εκθέτει, μάλιστα, όσους για να επιδείξουν την πίστη τους φιλούν το τζάμι της εικόνας. Είναι πειθήνιο όργανο της εξουσίας; Κανονικός άνθρωπος είναι, που σέβεται τη ζωή των συνανθρώπων του. Ποια καλύτερη απόδειξη ειλικρινούς πίστης; Να σημειώσω ότι το εκκλησάκι που κτίστηκε στον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης έχει ιστορηθεί από τον Κόντογλου.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του κλήρου. Εκείνο που δεν αντιλαμβάνομαι είναι πώς ένας ιεράρχης συμπεριφέρεται σαν κοινός αντιεξουσιαστής. Κοινώς, στο όνομα ποιας υπεροχής αισθάνεται ανώτερος από την πραγματικότητα και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ποίμνιό του.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *