Ο ιός της βλακείας

Ο ιός της βλακείας

Ηλίας Μαγκλίνης 

Η απουσία κάποιας απόδειξης σχετικά με ένα πολυσυζητημένο γεγονός ή ένα πρόσωπο είναι από μόνη της η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι κάτι σκοτεινό κρύβεται πίσω του.

 

Αυτό είναι το σκεπτικό των απανταχού συνωμοσιολόγων. Μάλλον, δεν πρόκειται για συνειδητή, οργανωμένη σκέψη αλλά για ανακλαστικό, για ένστικτο το οποίο σιωπηρά υπαγορεύει πως, εφόσον δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει κάτι.

Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο σκέψης ή τη νοοτροπία, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τεκμηριωμένα πώς προέκυψε ο κορωνοϊός, αυτό και μόνο συνιστά απόδειξη ότι πρόκειται περί σκευωρίας (κυβερνητικής, επιχειρηματικής, επιστημονικής κ.ο.κ.).

Η έλευση του εμβολίου έχει «απογειώσει» τα σχετικά συνωμοσιολογικά σενάρια, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη κουλτούρα αντιεμβολιασμού. Συνεπώς, με ένα «ύποπτο» εμβόλιο που έρχεται, υποτίθεται, να αποδυναμώσει έναν ήδη ύποπτο ιό, η συνωμοσιολογία παίρνει φωτιά.

Τον περασμένο Μάιο, είχα από αυτή τη στήλη αναφερθεί στη σύνδεση της πανδημίας με τις συνωμοσίες («Κορωνοϊός και συνωμοσιολογία», 13.5.2020), απαριθμώντας τα τέσσερα πιο βασικά σενάρια.

Το πιο διαδεδομένο (και πλέον ευφάνταστο) είναι και το πιο απλό: ότι ιός δεν υπάρχει. Ναι, αλλά όλες αυτές οι χιλιάδες των νεκρών; Αφού κορωνοϊός δεν υφίσταται, οι θάνατοι επήλθαν από άλλη αιτία: π.χ., από το «δίκτυο 5G που στήνει ο Έλον Μασκ μέσω 42.000 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, υποτίθεται για παγκοσμίως ταχύτερο Ιντερνετ. Το δίκτυο αυτό κινείται σε συχνότητες που απορροφούν το… οξυγόνο από τους πνεύμονες οδηγώντας στον θάνατο. (…) Ερώτηση: Πού αποσκοπούν όλοι αυτοί οι θάνατοι; Πρώτον, στην αγορά εμβολίων, την παρασκευή των οποίων (κάπου επτά τον αριθμό) χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς. Δεύτερον, ο απώτερος σκοπός της παγκόσμιας “κλίκας” (cult), όπως την ονομάζουν οι θιασώτες της θεωρίας, είναι μέσω των εμβολίων να περάσουν μικροτσίπ, προϊόντα νανοτεχνολογίας, στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία θα μας συνδέσουν, χωρίς να το ξέρουμε φυσικά, με τους δορυφόρους του Μασκ, οι οποίοι θα ελέγχονται από υπερ-υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι θα κατευθύνονται οι συνειδήσεις μας».

Διαβάζοντας το πόρισμα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse, ότι στο 30% που δήλωσε «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι στο εμβόλιο» κυριαρχούν οι νεαρές ηλικίες (το 51% των αρνητών διεκδικούν οι ηλικίες 17-29), αναρωτήθηκα εάν όλος αυτός ο νεαρόκοσμος πιστεύει στα σοβαρά σε αυτές τις γελοιότητες.

 

Προφανώς και όχι. Οταν όμως έχεις πρώην και νυν βουλευτές, τραγουδιστές και ηθοποιούς που επιδίδονται σε συνωμοσιολογικά παραληρήματα, εύκολα διασπείρεται έτσι ένας άλλος ιός, όχι φονικός όπως ο κορωνοϊός, αλλά διαβρωτικός κι επικίνδυνος. Είναι ο ιός της βλακείας. Αν για τον κορωνοϊό υπάρχει πλέον εμβόλιο, για τον ιό της βλακείας δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει ΜΕΘ γι’ αυτόν τον ιό. Μεταλλάσσεται εύκολα, παίρνει πολλές μορφές, είναι ανίκητος και, ναι, θα είναι εδώ και μετά τον κορωνοϊό.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *