«Οι απόψεις έχουν συνέπειες»

«Οι απόψεις έχουν συνέπειες»

Σάκης Μουμτζής

Αυτήν την πρωτοφανή δήλωση δεν την έκανε κάποιος ανακριτής αυταρχικού καθεστώτος. Την έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. (A propo, εγώ ο ανίδεος πληροφορήθηκα πως υπάρχει και πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Δε γνωρίζω αν υπάρχει και νότιας Αττικής ή Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Και αν δεν υπάρχουν καταγγέλλω αυτήν την παράλειψη της ελληνικής πολιτείας).

Τι συνέβη λοιπόν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; Ένας φοιτητής, που τάχθηκε υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είδε το πρόσωπό του ως επικηρυγμένος, στους τοίχους του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Όταν ζήτησε την προστασία του πρυτάνεως έλαβε την πρωτοφανή απάντηση που έγραψα παραπάνω.

Προφανώς ο πρύτανης αγνοεί πως συνέπειες στην εκφορά των απόψεων υπάρχουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες ο καθένας λέει ελεύθερα αυτά που πιστεύει. Και όταν λέμε «ελεύθερα», εννοούμε χωρίς συνέπειες. Δε χρειάζεται να είσαι πρύτανης για να το γνωρίζεις αυτό. Αρκεί να έχεις απλώς στοιχειώδεις γνώσεις πολιτικής αγωγής.

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια τείνει να καταστεί εντελώς ανεξέλεγκτη. Οι γνωστές ομαδούλες τραμπούκων προσπαθούν να αναπληρώσουν σε πράξεις βίας το έδαφος που έχασαν λόγω του lockdown. Αν κάποιος παρακολουθεί τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες θα διαπιστώσει πως οι πράξεις βίας είναι καθημερινές. Χθες κατέλαβαν τη Νομική Θεσσαλονίκης, προχθές χτύπησαν φοιτήτριες της ΔΑΠ στην Αθήνα, είχαμε τα γνωστά επεισόδια στο Βιολογικό και την εισβολή στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Προφανώς κάποιοι κύκλοι εκτρέφουν σχέδιο ανωμαλίας στα ΑΕΙ, που θα διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Κάποιοι πιστεύουν πως, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δυσπραγίας των νοικοκυριών, οι στιγμές είναι επαναστατικές. Ονειρεύονται τον Δεκέμβρη του 2008.

Δε γνωρίζω πόσο οργανωμένη είναι η πολιτεία, δε γνωρίζω πόσο υποψιασμένη είναι η κυβέρνηση. Πάντως στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διακρίνω μια μακαριότητα. Διάβασα πως πριν καν εμφανισθεί στα ΑΕΙ η πανεπιστημιακή αστυνομία – 400 άτομα – προνόησαν για την μετακίνησή τους σε άλλο πόστο «αν εκλείψουν οι λόγοι ύπαρξης του νέου σώματος».

Αφελείς ή μας δουλεύουν;

Το συγκεκριμένο σώμα δημιουργήθηκε για να βάλει μια τάξη στο μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Για να μπορούν ελεύθερα οι φοιτητές να εκφέρουν τις απόψεις τους και οι καθηγητές να διδάσκουν χωρίς την εισβολή των τραμπούκων.

Πραγματικά πιστεύει κάποιος πως οι γνωστοί μπαχαλάκηδες και οι παρατάξεις που προβαίνουν σε πράξεις βίας θα φοβηθούν τους 400 άοπλους αστυνομικούς; Υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν πως η Αριστερά θα παραδώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια αμαχητί στη νομιμότητα; Πιστεύουν πως θα εγκαταλείψουν έναν τόσο σημαντικό κοινωνικό χώρο στον οποίον κυριαρχούν επί 48 χρόνια στις δυνάμεις της ομαλότητας;

Πραγματικά πιστεύουν πως θα «εκλείψουν αύριο – μεθαύριο οι λόγοι ύπαρξης του νέου σώματος» και νομοθετούν για τη διάλυση του πριν καν λειτουργήσει;

Δε γνωρίζω αν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει ένα plan b. Αν υπάρχει ένα σχέδιο για μια γενικευμένη σύγκρουση. Αν δεν το έχουν, ας αρχίσουν να το φτιάχνουν! Η άγνοια κινδύνου δε δικαιολογείται.

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *