Να μην ανοίξει τίποτε!

Να μην ανοίξει τίποτε!

Αγγελος Κωβαίος

Πιθανώς η κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση και να καθυστερεί απλώς η ανακοίνωσή της.

Όμως η ουσία είναι μία και απλή. Το λιανεμπόριο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανοίξει. Αν συμβεί αυτό, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι και αύξηση κροσυμάτων θα υπάρξει και η προσπάθεια θα υπονομευτεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

Αρκεί κανείς να σχηματίσει την εικόνα: Ανακοινώνεται μία, περιορισμένη έστω, επαναλειτουργία των καταστημάτων. Η εικόνα των εμπορικών δρόμων των πόλεων θα είναι εφιαλτική. Ας φανταστεί κανείς την Ερμού υπό αυτές τις συνθήκες…

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η αποφασιστικότητα και η ευθικρισία των αρμοδίων είναι οι κρισιμότερες παράμετροι.

Πρέπει να μην διστάσουν στην λήψη αποφάσεων, να μην καθυστερήσουν και να τις συνοδεύσουν με ικανοποιητικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επαγγελματικών κατηγοριών και δραστηριοτήτων. Αν συμβεί αυτό και συνδυαστούν οι ενέργειες, ούτως ή άλλως θα μιλούμε για μερικές εβδομάδες και τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι και τόσο δραματικά για το δημοσιονομικό σκέλος.

Παράλληλα, μπορούν να γίνουν στοχευμένες ενέργειες στήριξης. Για παράδειγμα, τα μεγάλα καταστήματα ή όσα διαθέτουν   e-shop, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την κρατική βοήθεια. Τα μικρά του λιανεμπορίου και οι εργαζόμενοί τους να στηριχθούν και μάλιστα ικανοποιητικά.

Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι κομβικό. Οι αποφάσεις πολύ πιο δύσκολες από της προηγούμενης άνοιξης και το κοινωνικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό.

Τώρα είναι η στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας για όλους και οι πάντες θα κριθούν με βάση ένα και κύριο κριτήριο: την υπευθυνότητα που θα επιδείξουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *