Σάκης Μουμτζής
Χθες, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που η Ελλάδα αναγνώρισε -με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- το Κράτος τού Ισραήλ, το οποίο πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα εβδομήντα δύο χρόνια από την ίδρυση του.
Στις 14 Μαΐου 1948 το Ανώτατο Εβραϊκό Συμβούλιο διακήρυξε την ίδρυση του Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η απόφαση 181 τής 29ης Νοεμβρίου 1947 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που χώριζε την Παλαιστίνη στα δύο. Σε έναν αραβικό και σε έναν εβραϊκό τομέα. Ως γνωστόν αυτήν την απόφαση δεν την αναγνώρισαν οι Άραβες και έτσι, αμέσως μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, επιτέθηκαν στρατεύματα εφτά αραβικών κρατών εναντίον του.
Και σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και στον πόλεμο των έξι ημερών (5/6/-10/6/1967), αντικειμενικός σκοπός των επιτιθεμένων δεν ήταν η απόσπαση εδαφών, αλλά η πλήρης εξαφάνιση τού Ισραήλ από τον χάρτη.
Ως γνωστόν το Ισραήλ αντεπεξήλθε νικηφόρα και στους δύο αυτούς πολέμους, όπως και στον πόλεμο του Γιόμ -Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.
Από τα πρώτα του βήματα το Ισραήλ ήταν ένα δημοκρατικό κράτος που περιστοιχιζόταν είτε από διεφθαρμένες μοναρχίες είτε από σκληρά στρατιωτικά καθεστώτα. Σήμερα, με ΑΕΠ περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, και πληθυσμό κοντά στα εννιά εκατομμύρια, διαθέτει μιαν οικονομία που πρωτοπορεί στην υψηλή τεχνολογία, καθώς και στον αγροτικό τομέα.
Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα πώς είχε συμπεριφερθεί απέναντι στο Κράτος του Ισραήλ;
Είναι γνωστό πως μέχρι τον Μάιο του 1990 η πατρίδα μας δεν το αναγνώριζε και, ως εκ τούτου, δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σε επίπεδο πρεσβειών. Αυτήν την στάση τους όλοι οι πρωθυπουργοί την αιτιολογούσαν αναφερόμενοι στις ψήφους των αραβικών κρατών στον ΟΗΕ στο Κυπριακό ζήτημα. Οι δε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν και ιδεολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους να στέκονται στο πλευρό των Αράβων, απέναντι στο Ισραήλ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Καταλυτικό υπήρξε το γεγονός του επεισοδίου του πλοίου «Ναβή Μαρμαρά» που ανήκε σε τουρκική ισλαμιστική ΜΚΟ και είχε αποπειραθεί μαζί με άλλα πλοία να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας( Μάιος 2010)*. Επενέβησαν οι δυνάμεις του Ισραήλ με αποτέλεσμα στις συμπλοκές να σκοτωθούν 10 Τούρκοι ισλαμιστές.
Ας σημειωθεί πως στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν και ομάδες της ελληνικής κινηματικής Αριστεράς.
Αυτό το επεισόδιο ήταν η αφορμή. Η αιτία ήταν πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε αντιληφθεί ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τα σχέδια του να τεθεί επικεφαλής των αραβικών κρατών, διατηρώντας στενές σχέσεις με το Ισραήλ.
Τότε, πρώτα η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου και στην συνέχεια η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά, σύσφιξαν τις σχέσεις με το Ισραήλ για να φτάσουμε τελικά στο επίπεδο της τετραμερούς συνεργασίας.
Σήμερα, ποτέ άλλοτε οι σχέσεις των δύο κρατών δεν ήταν καλύτερες. Είναι αλήθεια πως αργήσαμε να «ανακαλύψουμε» το Ισραήλ, την μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής. Θέλω να πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος θα διευρύνει την συνεργασία των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα, αποβάλλοντας τις παιδικές ασθένειες του παρελθόντος.
* Η Λωρίδα της Γάζας, από το 2006 βρίσκεται ουσιαστικά υπό την κατοχή της Χαμάς. Δεν διεξάγονται εκλογές, η δε Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική-αντισημιτική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και άλλες χώρες.
Πηγή: Liberal.gr
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.