Ευχές για τη νέα χρονιά

Ευχές για τη νέα χρονιά

Διονύσης Γουσέτης

Χθες δεν έκλεισε τον κύκλο της μόνο μια χρονιά. Τον έκλεισε και μια δεκαετία, και οι εξελίξεις συνηθίζεται να κωδικοποιούνται συμβατικά με δεκαετίες. Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι η δεκαετία που έφυγε είδε να φεύγει η επί δεκαετίες κυριαρχία των στερεοτύπων και των ψευδαισθήσεων. Οτι ο νέος πρωθυπουργός θα υπερισχύσει των κομματαρχών, των εθνοκαπήλων, των ιδεοληπτικών, των γελοίων, που συσσωρεύονται και στο κόμμα του, και θα μας οδηγήσει στον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό και στη «νέα κανονικότητα» (Δημήτρης Καλουδιώτης).

Αυτή είναι η πρώτη μου ευχή. Η δεύτερη: Οι πολίτες να πάψουν να βλέπουν τα αυτοκίνητά τους και τα λεωφορεία να καίγονται, τις όψεις των κτιρίων γεμάτες μουτζούρες, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία (Οικουμενική Διακήρυξη ΟΗΕ, άρθρο 17) να καταπατείται στο όνομα της… ελευθερίας. Και όταν η αστυνομία κυνηγάει την ασυδοσία των καταληψιών, αυτοί να καταγγέλλουν την «αστυνομική βία».

Η τρίτη ευχή: Για τους πεζούς, να αποκτήσουν προτεραιότητα απέναντι στα αυτοκίνητα και να περπατούν σε πεζοδρόμια ελεύθερα από παρκαρισμένα και χωρίς να φοβούνται μήπως κάποια μοτοσικλέτα έρθει καταπάνω τους. Για τις μητέρες, να μπορέσουν να κυκλοφορούν με τα καρότσια των παιδιών τους στην Αθήνα. Και για τους οδηγούς, να καθαρίσουν οι μουτζούρες από τις ταμπέλες της τροχαίας και οι δρόμοι από τους «αγωνιστές» που δεν δίνουν δεκάρα για αυτούς.

Για τους μετανάστες, να σέβονται τον τρόπο ζωής των κατοίκων της χώρας που τους φιλοξενεί και για τους φιλοξενούντες, να συνειδητοποιήσουν ότι το 2050 ο πληθυσμός μας θα είναι μόλις 8 εκατ. γερασμένοι πολίτες και τη μεγάλη ανάγκη από νέο αίμα για να επιβιώσουμε. Για τους φορολογουμένους, να γλιτώσουν από τους «συνδικαλιστές»-πιράνχας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των συντεχνιών, οι οποίοι τους αδειάζουν τις τσέπες συστηματικά και επιπλέον τους ταλαιπωρούν με απεργίες όταν κρίνουν ότι θίγονται τα προνόμιά τους.

Η προτελευταία ευχή είναι για την Ε.Ε., που φέτος λιγοστεύει κατά ένα μέλος: να διαψεύσει τις προφητείες περί διάλυσης ή περί υποταγής στις ΗΠΑ ή στην Κίνα και να καταφέρει την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωσή της.

Και η τελευταία ευχή, για τους αναγνώστες: Συνεχίστε να παραμένετε αναγνώστες, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς βεβαιότητες. Οσο μπορείτε. Η εποχή μας είναι εχθρός των βεβαιοτήτων και των κάθε λογής ιδεολογιών που εξελίσσονται σε δόγματα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *