Λαϊκιστικά ανακλαστικά στην Κούβα της Μεσογείου

Λαϊκιστικά ανακλαστικά στην Κούβα της Μεσογείου

Νότης Παπαδόπουλος

Ο φίλος μου ο Ντέιβιντ, Βρετανός επιχειρηματίας που αγαπάει την Ελλάδα και έρχεται κάθε χρόνο εδώ για διακοπές, είχε μια καταπληκτική ιδέα. Να δημιουργήσει μια startup για παροχή λογιστικών υπηρεσιών. Εφτιαξε και μια απλή εφαρμογή (app) που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να φωτογραφίζει και να στέλνει τα τιμολόγιά του μέσω Διαδικτύου στην εταιρεία του, και έγινε μέσα σε λίγα χρόνια εκατομμυριούχος. Ξεκίνησε με τέσσερις εργαζομένους κι έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 200! Την ιδέα την πήρε, μου είπε, από την Αυστραλία. Εκεί οι περισσότερες εφορίες έχουν φύγει από τα χέρια του κράτους και έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ύστερα από διαγωνισμό. Προσφέρουν έτσι ταχύτερες, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες από αυτές που προσέφερε το δημόσιο της Αυστραλίας, και, αν οι πολίτες εκφράσουν παράπονα, η συμμόρφωση στις σωστές πρακτικές είναι άμεση.

Με τον ίδιο τρόπο, πολλές εργασίες που κάποτε έκανε μια μεγάλη εταιρεία ή ένας δημόσιος φορέας προφέρονται πλέον –εδώ και δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα–  με «εξωτερική ανάθεση» (outsourcing). Παραδείγματος χάριν, οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν μεταφέρουν οι ίδιες τα προϊόντα τους στα υποκαταστήματα της επαρχίας. Εχουν σύμβαση με κάποια εταιρεία logistics, η οποία διατηρεί τεράστιους χώρους αποθήκευσης με χιλιάδες προϊόντα και δεκάδες φορτηγά, και αναλαμβάνει εκείνη κάθε μέρα να φορτώνει και να διανέμει προϊόντα στα υποκαταστήματα της επαρχίας. Με αυτό τον τρόπο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ μειώνουν τα κόστη τους, αφού οι εξωτερικοί συνεργάτες τους είναι πιο εξειδικευμένοι και φθηνότεροι.

Ετσι και μια κατασκευαστική εταιρεία που φτιάχνει κυρίως δρόμους –για να μιλήσω για κάτι που υποτίθεται πως γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας– και δεν έχει ειδίκευση στις μικρές γέφυρες, παρότι έχει πάρει εκείνη το έργο της κατασκευής μιας εθνικής οδού, συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν εξειδίκευση στις γέφυρες για να μειώσει το κόστος της και να προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ολα αυτά τα ξέρει, προφανώς, ο πρωθυπουργός. Εχει τελειώσει το Πολυτεχνείο, έχει δουλέψει στον κατασκευαστικό τομέα και είναι έντεκα χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ένοικος του Μαξίμου. Γνωρίζει ότι το outsourcing γίνεται πλέον παντού, με μικρότερο κόστος και καλύτερο επίπεδο στο προσφερόμενο προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, όταν άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, έδειξε υποκριτικά να πέφτει από τα σύννεφα και βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει τον έμφυτο λαϊκισμό του. Να κινδυνολογήσει προεκλογικά και να κατηγορήσει τον αρχηγό της Ν.Δ. ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία.

Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι κάποια δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών, π.χ. ακτινογραφίες, στέλνουν κάποιους από τους πολίτες σε συνεργαζόμενα εργαστήρια, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για το ασθενή, αφού η εξέταση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ίδιο λαϊκίστικο ανακλαστικό επιστράτευσε  ο κ. Τσίπρας και όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πριν από λίγες ημέρες υπέρ της εταιρείας Παπαστράτος. Η θυγατρική της Philip Morris, που προχώρησε πρόσφατα με μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, κατασκευάζει καπνικά προϊόντα για όλο τον κόσμο με 24ωρη λειτουργία του εργοστασίου της. Υπέγραψε, λοιπόν, μια ευέλικτη σύμβαση με τους εργαζομένους της, με την οποία μπορεί να έχουν βάρδια οποιαδήποτε μέρα την εβδομάδα, ακόμη και Κυριακή, δουλεύουν ωστόσο πέντε ημέρες και κάθονται δύο – κερδίζοντας περισσότερα χρήματα κι έχοντας περίπου τρεις βδομάδες περισσότερες διακοπές κάθε χρόνο. Το Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να κάνει τους εργαζομένους σκλάβους, να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες προηγούμενων αιώνων.

Το καταπληκτικό είναι ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η υπουργός του κ. Αχτσιόγλου μόλις πριν από ένα χρόνο έπλεκαν το εγκώμιο της συγκεκριμένης εταιρείας, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την επένδυση και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας μέσω τη ευέλικτης αυτής σύμβασης.

Ξεδιάντροπη υποκρισία, ανεύθυνη δημαγωγία σε μια χώρα που παραμένει κολλημένη στο παρελθόν, με 900.000 ανέργους, με 500.000 εργαζομένους να πληρώνονται με 300 ευρώ τον μήνα, με το ακριβότερο σύστημα Υγείας στην Ευρώπη και με πλήρη αδυναμία να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς μπροστά λόγω των ασυγχώρητων ερασιτεχνισμών και των απίστευτων ψεμάτων και της νοοτροπίας μιας Κούβας της Μεσογείου που αντιπροσωπεύουν ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική του ομάδα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *