Ο γολγοθάς της ΔΕΗ

Ο γολγοθάς της ΔΕΗ

ΒΗΜΑτοδότης

Μαθαίνω από έγκυρους κύκλους των ορκωτών λογιστών ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Πληροφορίες που διατρέχουν αυτή την περίοδο την αγορά αναφέρουν ότι αυτοί που εξέτασαν τα λογιστικά στοιχεία υπήρξαν πολύ επιεικείς απέναντί της. Και αναφέρουν ότι η πραγματική ζημιά μπορεί να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ!

Ουσιαστικά περιγράφουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία των Βαλκανίων, τη ΔΕΗ, ως μια εταιρεία σε κατάσταση χρεοκοπίας. Πριν από 20 ημέρες οι τράπεζες της έδωσαν 200 εκατ. ευρώ για να πληρωθεί η δόση των ομολόγων που έληγε και η Παρευξείνια Τράπεζα άλλα 150 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι συστημικό γιατί χτυπά τις τράπεζες. Κινδυνεύει να χρεωθεί η κάθε μία από τις επισφάλειες με 500 εκατ. ευρώ. Αλλά πώς φτάσαμε έως εδώ;

Το κακό ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στις αρχές του 2015 με τις γνωστές θεωρίες του, αλλά και με την τοποθέτηση του Μανόλη Παναγιωτάκη ως επικεφαλής, ενός πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο οποίος όπως αποδείχθηκε έκανε ό,τι μπορούσε για να απαξιώσει την επιχείρηση. Εμφανίστηκε άτολμος όταν δεν ολοκλήρωσε ή δεν ήθελε να ολοκληρώσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, άργησε να πάρει αποφάσεις στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Τον Λαφαζάνη διαδέχθηκε ο επίσης ιδεοληπτικός Παναγιώτης Σκουρλέτης και τώρα που παρήλθε ο καιρός, η ΔΕΗ σκάει στη βάρδια του Γιώργου Σταθάκη…

Το δυστύχημα είναι ότι εδώ που έχουμε φθάσει, η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση θα απαιτήσουν επώδυνα μέτρα. Οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν τόσο μεγάλη δημόσια επιχείρηση όπως είναι η ΔΕΗ. Πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα σχέδια των Σαμαρά και Βενιζέλου και τώρα προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα στο μέλλον και να αφήσουν την ωρολογιακή βόμβα να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Χρειάζεται, όπως καταλαβαίνετε, πολλή προσπάθεια ώστε να καταστήσει κανείς προβληματική μια μονοπωλιακή επιχείρηση.

Με όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν στη ΔΕΗ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο «Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις» του καθηγητή και άλλοτε προέδρου της ΔΕΗ (και του ΟΤΕ) Δημήτρη Β. Παπούλια, το οποίο θα παρουσιάσουν στις 9 Μαΐου στην Παλαιά Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Γιάννης Βούλγαρης. Την εκδήλωση συντονίζει η καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού.

Σημειώνω ότι όταν τον Ιούνιο του 1985 ο κ. Σημίτης ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τοποθέτησε τον κ. Παπούλια, στενό συνεργάτη και φίλο του, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Ο ρόλος του ήταν να αποκρούει τα άπειρα πελατειακά ρουσφέτια. Η συγκυρία του βιβλίου προσδίδει σε αυτό μεγαλύτερη αξία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *