Η… μισή δουλειά

Η… μισή δουλειά

Ζώης Τσώλης

Τις επόμενες ημέρες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τη Eurostat ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, καθώς πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό. Οτι η χώρα με τον ιδρώτα και τα χρήματα των βαριά φορολογουμένων Ελλήνων είναι σε θέση να αποπληρώνει κάθε χρόνο τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (που έχουν σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από 3% του ΑΕΠ) και να μην έχει ανάγκη από δανεισμό παρά μόνο για την ανακύκλωση των δανείων και ομολόγων που λήγουν.

Η εξέλιξη όμως αυτή, που ήταν ο ένας εκ των δύο στόχων των μνημονίων, δεν σημαίνει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έχει αντιμετωπιστεί οριστικά, καθώς η συγκέντρωση των εσόδων, τα πλεονάσματα και η διαχείριση του τεράστιου χρέους προϋποθέτουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται, τα εισοδήματα βελτιώνονται και η ανεργία μειώνεται.

Εδώ φαίνεται ότι η χώρα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, αφού είχε χάσει τα πάντα, με το ποσοστό ανεργίας να έχει φτάσει στο 27%, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιλύσει το σύνθετο και ακανθώδες πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 18,5%, το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, το ποσοστό ανεργίας των νέων κινείται στο 30% (!), το υψηλότερο στον αναπτυγμένο κόσμο, και οι περισσότεροι βρίσκουν… μισή δουλειά. Στις συνθήκες μιας αποδιοργανωμένης αγοράς εργασίας και εξαντλημένου από τη λιτότητα εργατικού δυναμικού οι προσλήψεις εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου σε όλα τα τουριστικά κέντρα γίνονται με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης σε ποσοστό πάνω από 54%.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να επιχαίρει για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο ο αριθμός των ανέργων στη χώρα (παρά τη μείωση των τελευταίων ετών) εξακολουθεί να είναι τρομακτικός (872.678 άτομα) και το κυριότερο, όσο οι προβολές των οικονομικών στοιχείων για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά διψήφια ποσοστά, καθώς η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αναιμική.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *