Κύριο άρθρο
Τα καιροσκοπικά και μικροκομματικά παιγνίδια του κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα με το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, φαίνεται ότι δεν πείθουν ούτε τους βουλευτές του. Ο πρωθυπουργός και στην παρέμβαση του στη Βουλή αντί να υπερασπίσει και να υποστηρίζει τη σημασία μιας θεσμικής αλλαγής που δεν περιορίζεται στον παρόντα πολιτικό χρόνο, επιχείρησε για μια φορά ακόμα να εργαλειοποιήσει την αναθεώρηση, επιμένοντας να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην επανεκλογή του σημερινού Προέδρου Δημοκρατίας.
Μόνο που το Σύνταγμα δεν αλλάζει για να υπηρετήσει τις σκοπιμότητες της στιγμής, αλλά για να διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας σε βάθος χρόνου. Η αποδέσμευση της προεδρικής εκλογής από την εκλογική διαδικασία ήταν ένα μείζον θέμα στο οποίο υποτίθεται ότι συμφωνούσε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, καθώς η απευθείας εκλογή του από το λαό, όπως ήθελε ο κ. Τσίπρας ως έσχατη υποτίθεται λύση, μπορεί να οδηγούσε σε αλλοίωση των κανόνων του πολιτεύματος.
Η απόρριψη της πρότασης αυτής χθες από τη Βουλή, αποτελεί μια σοβαρή πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό, καθώς όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει και μέρος των βουλευτών του. Είναι δεδομένο πλέον ότι η επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία θα αποφασίσει τον τρόπο εκλογής Προέδρου, καθώς το σχετικό άρθρο συγκέντρωσε πάνω από 180 ψήφους.
Τα κυβερνητικά παιγνίδια με την αναθεώρηση, υπονόμευσαν δυστυχώς κάθε προσπάθεια στοιχειώδους συναίνεσης, ακόμα και σε άρθρα για τα οποία υπήρχε έδαφος συνεννόησης. Αποτέλεσμα να χαθεί μια ευκαιρία για να υπάρξουν αλλαγές που θα αποτύπωναν τις εμπειρίες που αποκόμισε το πολιτικό σύστημα από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Χρόνιες παθογένειες που αποκαλύφθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη διοίκηση παραπέμπονται για μια φορά ακόμα στις καλένδες του μέλλοντος.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ