Γιάννης Παπαδόπουλος
Ο 43χρονος Γιεβγέν Πετρασένκο εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων και ήταν πατέρας δύο παιδιών. Στις 4 Μαρτίου 2022 δολοφονήθηκε στην οδό Γιαμπλούνσκα, στην Μπούτσα της Ουκρανίας. Πυροβολήθηκε στην πλάτη, κοντά στους πνεύμονες και στο συκώτι. Σύμφωνα με τη σύζυγό του η σορός του βρισκόταν στο διαμέρισμα επί έξι ημέρες, μέχρι να τοποθετηθεί σε έναν πρόχειρο τάφο στην αυλή.
Στο σημείο της δολοφονίας ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν δύο σφαίρες και τρεις κάλυκες. Από την ανάλυσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε προ μηνών σε έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τις εκτελέσεις αμάχων στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι ήταν ρωσικής παραγωγής και χρησιμοποιούνται από όπλα τα οποία περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό ορισμένων επίλεκτων ρωσικών μονάδων, όπως των ειδικών δυνάμεων (Spetsnaz) και των αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV), οι οποίες είχαν επιχειρήσει στην Μπούτσα εκείνη την περίοδο.
Πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε μια εξονυχιστική έρευνα για την οδό Γιαμπλούνσκα, τον «δρόμο του θανάτου» όπως αποκαλείται πλέον στην Ουκρανία. Οι δημοσιογράφοι της κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 36 θύματα και να ανασυνθέσουν τις συνθήκες του θανάτου τους. Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων έσπευσαν στην περιοχή, μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των θυμάτων, αξιοποίησαν δορυφορικές φωτογραφίες, βίντεο από drones, κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα. Αφιέρωσαν μήνες σε αυτή την έρευνα, ώστε να εντοπίσουν τον υπαίτιο, όχι απλώς τη ρωσική μονάδα η οποία ευθύνεται, αλλά και τα πρόσωπα που τη στελέχωσαν. Για να τεκμηριωθεί μια κατηγορία και να ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποδειχθεί ποια στρατιωτική μονάδα, υπό ποια διοίκηση, βρισκόταν στην περιοχή όπου καταγράφηκαν εκτελέσεις, βασανισμοί ή βιασμοί.
Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι οι δράστες προδόθηκαν και από τα τηλέφωνα. Ενα από τα πιο ανατριχιαστικά ευρήματα της έρευνας ήταν ότι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα κινητά αμάχων, σε κάποιες περιπτώσεις μόλις λίγες ώρες μετά τις εκτελέσεις, για να καλέσουν τους δικούς τους συγγενείς στην πατρίδα τους. Αποκτώντας πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με τις κλήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο, οι δημοσιογράφοι ταύτισαν ρωσικούς αριθμούς με προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταυτοποίησαν δεκάδες στρατιώτες οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει τηλέφωνα θυμάτων. Είναι τόσο άφθονο το οπτικοακουστικό και ψηφιακό αποτύπωμα αυτού του πολέμου, που δύσκολα θα μπορέσει να μείνει κάτι κρυφό.
Πηγή: Καθημερινή